Со тој Толовски јас за друга снимка имам негативно искуство, и не знам дали е стручен за ова. Прашај во Ремедика прават исто и во Систина, па тогаш одлучи си, не е само он.
Не знаев за ремедика, фала ти. Систина не сакам, поскапи се, а односот не им е подобар. МРИ правев, докторот Јоревски мислам беше, никаков однос. Седиментација 10. Да си побрзам да барам сега во ремедика.
Прават во Ремедика сигурно, распрашај се за цена не сум сигурна во моментов колку е. Ама и јас планирам таму да правам само нареден месец.
Тоа сакав да ти пишам мене од Ремедика кај Толовски ме пратија, јас мислам дека све што прочитав тука може 70% жениве таму правеле. Сестрами правеше Систина, ја водеа цела бременост еднорога матка а Докторкава од Ремедика вика неможе кога имаш преграда. Значи лошо направено хсг а 11000 платено
Јас поминав многу добро кај Толовски, хсг правев во Декември, многу беше внимателен и разговараше со мене низ целиот процес. Гинекологот што се погоди исто беше добра, хигиенски најнормално. Седиментација бараат само, а брисевите потребно е да ти се чисти за тебе. На лице место ми прочитаа и ми соопштија дека имам два проодни канали. После тоа препишуваат и антибиотик 5 дена да пиеш.
Баш се зачудив, ама си велам можеби почнале. Како и да е јас сум задоволна од кај Толовски, др. Блажен за време на процедурата ми објаснуваше се', разговараше со мене да не мислам на тоа, премногу внимателен.
Јас колку што знам во Ремедика тогаш изведуваа Хистеросалпинго-Сонографија, не Хистеросалпинго-графија.
Mila znam i dvete sto se i dvete gi imam praveno no HSG za prodnost na kanali tamo imam praveno 2 pati možda od togas ne pravat veke, mene remedika mi go uništi edniot kanal so vtoroto HSG tamo zakaciv hepatit B možda i zatoa ne pravat može veke.
Zdravo,ve molam za sovet. Imam 3 ivf do sega ,za ovaj vaucer mi baraat HSG prv pat do sega (5 godini sum po bolnici), citav vo komentari mnogu odite kaj Toloski ,dali pravi HSG na 11-12den od ciklus ili da cekam nareden, dali rabotaa za vikend? Dali nekoja imala problem so IVF bremenost poradi HSG(sekogas imam bremenost no zavrsuva so spontan).Sto da ocekuvam citav nesto za hidrosalping ovde se uplasiv uste povejke,do sega nikoj doktor za IVF ne mi spomnal
Чекај нареден. На 8ми ден се прави кај Толовски. Мене ме одбија за жал, зошто сум алергична на свашта... Ќе го правам во болнички услови. За бременост после HSG дури природно лесно остануваат бремени, а за друго па ич не е штетно. Како тогаш ти утврдиле дека си за IVF ако до сега HSG не ти побарале? Која беше причината?
90% spontan abortus se dobiva od hidrosalping toa e infekcija vo kanali sto gi prosiruva kanalite so tecnost i se razleva vo matkata i endometriumot i nema shansi da preživee embrionot za hidrosalping nema lek nitu Histero ni so laparo da se procistat posledno e da gi ostranis kanalite i invitroto ke gi bide uspesno Invitro so hidrosalping ne se praj site doktori ke gi kazat vadenje na kanalite sega pred 5 meseci od moja familija nosevme žena za ivf kaj dr tatjana vo newborn i toa privatno sve i direkno i reče džabe ke frlis pari nema da ti bide uspesno ili ke zavrsis so spontani odma da gi ostranis i ke ti uspee pokraj 6 neuspesni eve sega uspesno od prvo posle vadenje na salping doktorkata e nemam komentar da bese nekoja sto e lapac na pari 6.000 evra ke ti gi soberese ke ti kaze možeš kako sto i vikaa na zenava vo remedika i sistina slobodno možeš ne preci dodeka tatjana gruzareva ne ja Primi
Дали може инвитрото да биде успесно ако во тубите има хидросалпингс ? Хидросалпингс (натрупување на течност во фалопиевите туби) може да го намали успехот на ин витро оплодувањето (IVF). Течноста што се насобира во тубите може: Механички да го попречи имплантирањето – Ако течноста истекува во матката, може да создаде неповолна средина за ембрионот. Да ја намали рецептивноста на ендометриумот – Матката може да стане помалку подготвена за прифаќање на ембрионот. Да има токсично дејство врз ембрионот – Некои истражувања сугерираат дека течноста може да содржи супстанции што негативно влијаат врз развојот на ембрионот. Решенија пред IVF: Хируршко отстранување (салпингектомија) – Во некои случаи, лекарите препорачуваат отстранување на зафатените туби пред IVF за да се зголемат шансите за успех. Аспирација на течноста – Привремено решение, но има поголем ризик од повторно полнење на тубите во текот на ембрио трансферот. Лекување на можни инфекции – Ако хидросалпингсот е поврзан со инфекција, антибиотска терапија може да помогне, но кратко и повторно да се наполнат тубите со течноста. Колку е ризична бременост ако во тубите постои хидросалпингс? Хидросалпингс (насобирање течност во јајцеводите) може да претставува ризик за бременоста, особено ако постои двостран хидросалпингс. Еве неколку важни аспекти: 1. Намалена имплантација – Течноста што се собира во јајцеводите може да се излева во матката и да ја намали шансата за успешна имплантација на ембрионот. 2. Зголемен ризик од спонтан абортус – Дури и ако дојде до имплантација, хидросалпингсот може да ја намали стабилноста на бременоста. 3. Зголемен ризик од вонматична (ектопична) бременост – Ако еден јајцевод е делумно прооден, постои ризик ембрионот да се имплантира таму, што е опасна состојба. 4. Намалена стапка на успех при invitro (IVF) – Истражувањата покажуваат дека жените со хидросалпингс имаат многу ниски стапки на успешна бременост и повторени абортуси. Дали хидросалпингс ги уништува јајниците? Хидросалпингс обично не ги уништува директно јајниците, но може негативно да влијае врз нивната функција и врз плодноста. Еве како: 1. Воспалителен процес – Хидросалпингс најчесто настанува како последица на инфекција, што може да доведе до хронично воспаление. Доколку воспалението се прошири на јајниците (оофоритис), тоа може да ја намали нивната способност за производство на здрави јајце-клетки. 2. Намалена јајничка резерва – Долготрајно воспаление и лачење токсични супстанции во хидросалпингс може да ја намали јајничката резерва, што значи помал број и квалитет на јајце-клетки. 3. Намалени шанси за успешна имплантација – Течноста во хидросалпингс може да се излева во матката, создавајќи неповолна средина за имплантација на ембрионот, што е посебно важно за ин витро оплодување (IVF). 4. Залепени (сраснати) органи – Во некои случаи, хроничното воспаление предизвикано од хидросалпингс предизвикува сраснување (адхезии) меѓу јајцеводите, јајниците и другите карлични органи, што може да го попречи ослободувањето на јајце-клетката.