Здраво, треба да закажам HSG во Плодност. Ме интересираат информации околу процедурата, колку време трае, и после интервенцијата дали одма те праќаат за дома или лежиш некое време таму? Конкретно ако може некој за Плодност да сподели искуство. Фала ❤️
Здравоо, јас правев ХСГ во Плодност, лани во март. Кошташе 10.000 денари (со аналгезија, значи не е целосна анестезија туку само некое обезболување ќе ти стават во инфузија). Кратко трае две три минути, после ќе полежиш во соба околу 40тина минути, до саат, ќе си го земеш извештајот, и тоа е тоа си одиш дома. Ќе ти препишат антибиотик да испиеш. Ти требаат чисти брисеви и седиментација. Тоа е тоа од прилика, ако испуштив нешто што те интересираше слободно пиши ми.
претпоставувам ради анестезијата да помине дејството да се соземеш, да дотече инфузија, можда сте биле без анестезија па затоа побрзо…
Jas pravev HSG ama seuste osekjam osetlivost kaj jajnicite i matkata, pominati se 6 dena. Vie kako se osekjavte posle toa?
Ништо искрено, кратко некоја менструална болка кога беше процедурата. После тоа ништо, дури и за однос немав болка дека одма после два дена пауза почнавме овулација да фатиме. Ама различно е кај секого.
Ако се прави на 10-ти ден од циклус, на кој ден треба да се земат чисти брисевите и крвната слика мирна?
Мене брисевите ми беа три месеци стари, седиментација 4 дена стара. Мене ми се фати 10 ден ради продолжен викенд во септември кога бев.
Јас 1 недела пред хсг направив целосна крвна слика со седиментација, кога се јавив во Толовски ми кажаа нова да направам и направив само седиментација 1 ден пред хсг, така мислам беше, обично препорачуваат 2-3 дена пред хсг, а брисевите ми беа 3-4 месеци пред хсг, мене ми закажаа кај Толовски 8 ми ден од циклус.
Ќе ти дадат антибиотик после ХСГ секако. Јас пред да направам хсг ставав вагиналети без да правам брисеви, а после ми пишаа цитерал.
Најдобро да си има чисти брисеви за не дај Боже ако има некоја бактерија да не и' се пренесе во матката.
Zdravo Devojki Bi sakala da prasam za sovet eden od vas,bi mi znacel Sega vo Mart ke pravam Hsg, dali da se napiam preventivno nekolku dena antibiotik pred da odam na hsg. Mi e strav deka sedimentacijata ke mi e pokacena,so ogled na toa deka site okolu mene se bolni grip,bakterii takov e periodot mi e strav iako ne sum ni bila bolna da nema nesto vo mene nekoe virusce so koe se bori organizamot da mi nakaci sedimentacija