Ne e voopsto bolno i jas bev preplasena mene doktor mi rece ne pravi hsg ke te boli, sepak si napraiv da si ja smiram psihata. Se traese nekolku sekundi i celo vreme ti kazuvaat sto pravat i ne osetiv apsolutno nisto. Napravi si prvo radi sebe da znaes na sto si i da znaes sto da prezemes ponataka. Srekno ♡
Направив и не беше воопшто болно, кога рече ја правиме првата слика мислев дека не е ни почнато. Пред тоа се напив ефридол и магнезиум со б6, ама стварно не е болно воопшто, среќа резултатите се добри, проодни канали.
Одлично Ива, не е болно, и јсс имав запушување на едниот па освен притисок онака како за добивање немав болка а ништо не пиев.
Здраво. Се надевам дека ќе ми одговориш, со оглед на тоа дека коментарот е постар. Имам закажано ХСГ во Систина за во Четврток. Прв пат правам и не бев доволно Информирана, па ми настана хаос во главата. Првиот преглед го имав кај Др.Митко Ивановски. Не ми е јасно зошто од кај него ми рекоа да закажам кај Друг доктор за ХСГ а после со резултатите да одам кај него? Јас така и направив, а сега читам дека и тој правел ХСГ. Ти кај кој доктор правеше и дали кога се јави да закажеш од таму ти посочија доктор или ти сама си кажа кај кој доктор сакаш? Малку сум збунета.
Јас правев кај доктор Ирена Шуплиновска-Јордановска. Само се јавив да закажам термин. Ме прашаа кој ден и во колку час. Ми закажаа и само ми кажаа интервенцијата ќе ја прави доктор Јордановска. Мислам дека нема врска кој доктор е принципот на работа е тој а во Систина секако сите се стручни така да немааш потреба да се плашиш. Со среќа
Dobro vecer,bi sakala da dobijam sovet ili nekoja so licno iskustvo.Veke imam rodeno edno dete,posle poragajot imav eden spontan.Na 13.03 napraviv hsg koe pokazha deka dvata kanali se ne proodni.Dali nekoja clenka se sretnala so istava situacija,ili nekoj da spodeli sovet.Vi blagodaram❤️
Јас имм родено 1 со царски, потоа неплодност правев хсг испаднаа двата јајцеводи непроодни потоа праев хистеролапароскопија и излегоа двата проодни... Сеуште нема бременост ...
П.С. А, и за Толовски да прашам…Искуство со квалитетот на снимките? Претходно на темава прочитав мислења дека матни биле снимките поради застарени машини, па да прашам во меѓувреме дали ги смениле? Фала
Da se nadevame kaj nas e dolg vremenski period 10 godini kako se nadevam i nisto plus imame i maski faktor ,vo taa smislam mislev za prirodno mnogu tesko
Здраво на сите, сакам да прашам кој има искуство или кој знае да ми каже во врска со испитувањето на микробиолошки брисеви пред испитувањето на проодноста на јајцеводите. Здравје овој месец треба и јас да го направам прегледот и наредната недела треба да ја искомуницирам датата на првиот ден од циклус за да може да го закажеме прегледот пред 14тиот ден од циклусот. Пред недела дена ги направив микробиолошките брисеви и испадна позитивен на Гарднерела вагиналис. Претпоставувам дека би ми дале терапија со антибиотик, ама не знам дали ќе биде морално после терапијата со антибиотик да ги повторам брисевите? Бидејќи ако треба да ги повторам брисевите, мене веќе следната недела ми доаѓа циклусот и мислам дека пред прегледот нема да постигнам да ги проверам одново? Поради бактеријата ќе би ми го одложиле прегледот, ќе треба ли да чекам до следниот месец? Ве молам кој имал слично искуство да сподели... Позз
Па подобро за тебе да ја излечиш бактеријата и да ти се чисти брисевите, подобро почекај отколку да ти се пренесе во матка.
Да, тоа секако. До сега не сум имала искуство со никаква бактерија, од секогаш се ми биле чисти брисевите. Станува збор за ризична бактерија или лесно се лечи?
Потребно беше да закажам ХСГ и се јавив кај Толовски пред некој ден, и разбрав дека треба да се јавам на 7ми ден од циклус и да закажам, но при првото јавување не разбрав дека потребно е да се провери седиментација исто така на 7ми ден. Мислев дека може неколку дена пред самиот процес. Денес (7ми ден), се јавив да закажам и ми кажаа дека докторите барале седиментација од 7ми ден, а јас планирав утре (8ми ден) да проверам. Секако ќе проверам утре, и доколку имам резултати ќе се прејавам и ќе се консултирам, бидејќи ми рекоа да прашам кој би бил ставот на докторите за да не губам време до нареден месец. Дали има некој искуство во однос на проверка на седиментацијата баш на 7ми ден и дали е тоа клучно, или претставува проблем 8миот ден? Исто така, читам по форумот дека потребни биле и брисеви од последни 3 месеци, негде 6 месеци и ми е тотално нејасно. Во меѓувреме, гинекологот ми рече може да бидат и до 6 месеци, од Толовски воопшто и не спомнаа за брисеви. Доколку некој имал слична ситуација, нека сподели. Поздрав до сите.
Јас правев хсг на 10ти септември кај Толовски, на 10 ден од циклус затоа што беше продолжен викенд неработни денови, седиментација ми е направена на 3 септември на 3 ден од циклус а закажав на 6ти септември во петок за 10ти. Брисеви ми беа три месеци стари. Значи и порано да си направила нема да било проблем. Мислам и сега нема да ти прават проблем ако е ниска.