Проодност на јајцеводи (HSG)

Discussion in 'Бременост' started by mace12, May 29, 2011.

1. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Пишано е мислам некаде ама ај пак ќе пишам
    Побарај упат од матична за гак за амбуланта 29, таму е за стерилитет.
    Таму ќе ти кажат точно што и како ти треба.
    Хсг се прави на радиологија.
    Ќе видат прво кога односно кој месец ќе фатиш термин, ќе те запишат па ќе се јавиш кога ќе добиеш за точен ден. Се прави од 7 до 11 ден, прават само вторник и четврток.
    Крвна слика со седиментација ќе си направиш пред циклус(во тој што ќе правиш хсг).
    На денот си идеш на гак прво, и од таму сестрите ќе те однесат на радиологија

2. simonce97

simonce97 Истакнат член

Планирам хсг да правам вторник, а четврток одам на море.
    Ако имам крварење дали е тоа обилно, колку трае?

3. 91magi

91magi Активен член

Krvarenjeto e razlucno kaj sekoj, primer jas ne krvarev voopsto na brisenje samo prviot den na dvapati imav bledo kafeav iscedok i tolku.

4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Не е обилно и макс два дена да имаш. Нешто како при крај кога ти е добиеното е. Барем мене ми беше така.

5. simonce97

simonce97 Истакнат член

Правев ХСГ кај Толовски пред некој ден, вика каналите се проодни, но матката неможеше да ја види докторот, и ми напиша на извештајот дека треба да правам магнетна резонанца за абдомен, да се види матката.
    :^)
    Некако многу сумливи ми се резултатите.
    Јас имам ендометриоза, па некако очекував дека ќе ми кажат дека се непроодни каналите, еднаш имам правено лапароскопија за отстранување циста од јајник, сега пак имам нови цисти. Па оттука очекував повеќе да се воочи проблем со каналите.
    А матичната на обични прегледи на ехо ми потенцираше дека на целата мака барем матката ми била добра...

Еве сега имам нов проблем да барам мислења дали навистина треба да правам магнетна.

6. Gaia_25

Gaia_25 Активен член

Може да имаш ендометриозно ткиво на самата матка на надворешниот дел. Тоа не се гледа на ехо. Тоа е едина логика, инаку веза ќе нема.

7. GertrudaKoka

GertrudaKoka Нов член

Може веднаш тој месец кога правиш ХСГ да се обидеш да останеш бремена?

8. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Да, така и препорачуваат, 2 дена после ХСГ да се има активни односи.
    Среќно!

alex25 likes this.
  9. GertrudaKoka

GertrudaKoka Нов член

Дали некој правел HSG, после една бременост успешна, и после биохемиска бременост, некои доктори после биохемиската препорачуваат, некои велат нема потреба немаш проблем со плодноста.

10. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Обично се препорачува после пораѓај со царски рез или спонтани со киретажа, операции на матка и сл за да се исклучи можноста за блокирани јајцеводи во случај да не доаѓа до следна бременост одреден период. Не разбирам искрено зошто препорачале после биохемиска, освен ако се сомневаат на некој новонастанат септум како причина :?: Доби некое објаснување зошто да се повтори? Јас лично повторував после спонтан со киретажа.
    На крај и да треба, 2 мин работа е.

11. GertrudaKoka

GertrudaKoka Нов член

Не знам искрено, матичната на ехо ми рече, бев кај друг доктор ми вика на ехо не се гледа проодност па да ти каже така, и потоа бев кај Димитров во Систина и тој вели зошто проодност после биохемиска нема потреба. Имаку првата бременост ми е царски, а пред бременоста правев хистероскопија имав септум, немам киретажи после бременоста, тоа ме праша и Димитров за киретажа. Така да не ми е јасно баш ‍♀️

12. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Слушај го Димитров. Штом си забременила, ќе бидне пак. Е сега, ако некој период не бива, се разбира можеш да повториш, ради царски што си била ете. И да не се непроодни, ќе ги прочисти за поголеми шанси и така.

13. Luna12345

Luna12345 Истакнат член

Здраво на сите, јас имам три спонтани од кои последното во мај годинава (сите со операција), а пред тоа имам направено хистеро-лапаро во 2023 г.
    Сега скоро бев на преглед кај друг др. и ми вика да направам ХСГ. Кога се консултирав со други доктори ми викаат нема потреба од ХСГ особено ако сум правела хистеро и лапаро. Би сакала да знам дали има сличен случај или па еве хистеро и лапаро да бидат „неуспешни“ и коригирани со ХСГ?

14. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Девојки здраво, дали имате правено ХСГ во Жан Митрев и мислење ??? Во споредба со Толовски ми треба. :)

15. Radana

Radana Активен член

Здраво женски, ми треба мислење. Овој месец сум на летрезол прв пат, а докторот не ме прати на ХСГ.
    Во март имав една биохемиска, па ме интересира ваше мислење дали треба да правам ХСГ или не, бидејќи еднаш сум останала? 8)