Малку чудно тоа ако не поминала а ти ја оставиле отворена...ти го препорачувам Др. Трајковски за детална анализа.
Тубата изгледала нормално, само течноста не поминала, докторот ми рече дека тоа може да е од грч, па затоа ја оставиле за да имам шанса природно. Ми рече немаш потреба од HSG биди само опуштена и пробувајте година дена па ако не успеете ќе посетиш гинеколог. Јас не сум опуштена воопшто, и би сакала да направам тест за да сум еве не знам…збунета сум
Здраво на сите, Би сакала да ве замолам да споделите искуства. Пред три недели завршив на итна операција( лапараскопија) поради вонматерична бременост во лев јајцевод. Изваден ми е тој јајцевод. Претходно имам една бременост уредна. Кои би биле следни чекори? Дали има шанси во меѓувреме да ми станале непроодни јајниците? Матичната ми вика може и од царскиот да е последица… ептен сум исплашена а сега желбата за второ ми е уште поголема, ама и стравот после се што поминав
Не може јајниците да се непроодни туку јајцеводите. Ако левиот јајцевод ти е изваден имаш шанса да останеш трудна само ако овулираш од десниот јајник и се разбира ако десниот јајцевод е прооден. Види со докторката кои чекори да ги превземеш ако подолго време пробувате за бебе а не бива.
Нејасен е постот. На операцијата ти ги отстранија јајцеводите? ХСГ не важи за многу релевантен тест инаку. Го прават, ама не секогаш е точен. Затоа што јајцеводот не бил исполнет со течност, бил нормален. Ги вадат ако е полн со течност која може да е токсична. Што точно д-р Трајковски би направил?
Епа бил со течност, ради тоа е отстранет. Ако има само адхезии, не го вадат. Трајковски ми кажа така. Во принцип грч се случува на ХСГ, на лапаро не толку често, ама знае и тогаш. Иако исто така Трајковски ми даде и друг пример, вика хсг непроодни, лапаро пак, почнуваме да спремаме за инсеминација, доаѓа со позитивен тест. Се е можно. Кога животот има желба да дојде, ќе дојде...
Не знам дали се разбираме правилно... Не се работеше за хидросалпингс или адхезии, туку за ектопична бременост. Другата туба е здрава, само при тестирањето за проодност имала НАЈВЕРОЈАТНО спазам, па течноста не поминала тогаш. Затоа докторот одлучи да ја остави, бидејќи изгледала сосема нормално....