Малку чудно тоа ако не поминала а ти ја оставиле отворена...ти го препорачувам Др. Трајковски за детална анализа.
Тубата изгледала нормално, само течноста не поминала, докторот ми рече дека тоа може да е од грч, па затоа ја оставиле за да имам шанса природно. Ми рече немаш потреба од HSG биди само опуштена и пробувајте година дена па ако не успеете ќе посетиш гинеколог. Јас не сум опуштена воопшто, и би сакала да направам тест за да сум еве не знам…збунета сум
Здраво на сите, Би сакала да ве замолам да споделите искуства. Пред три недели завршив на итна операција( лапараскопија) поради вонматерична бременост во лев јајцевод. Изваден ми е тој јајцевод. Претходно имам една бременост уредна. Кои би биле следни чекори? Дали има шанси во меѓувреме да ми станале непроодни јајниците? Матичната ми вика може и од царскиот да е последица… ептен сум исплашена а сега желбата за второ ми е уште поголема, ама и стравот после се што поминав
Не може јајниците да се непроодни туку јајцеводите. Ако левиот јајцевод ти е изваден имаш шанса да останеш трудна само ако овулираш од десниот јајник и се разбира ако десниот јајцевод е прооден. Види со докторката кои чекори да ги превземеш ако подолго време пробувате за бебе а не бива.
Нејасен е постот. На операцијата ти ги отстранија јајцеводите? ХСГ не важи за многу релевантен тест инаку. Го прават, ама не секогаш е точен. Затоа што јајцеводот не бил исполнет со течност, бил нормален. Ги вадат ако е полн со течност која може да е токсична. Што точно д-р Трајковски би направил?
Епа бил со течност, ради тоа е отстранет. Ако има само адхезии, не го вадат. Трајковски ми кажа така. Во принцип грч се случува на ХСГ, на лапаро не толку често, ама знае и тогаш. Иако исто така Трајковски ми даде и друг пример, вика хсг непроодни, лапаро пак, почнуваме да спремаме за инсеминација, доаѓа со позитивен тест. Се е можно. Кога животот има желба да дојде, ќе дојде...
Не знам дали се разбираме правилно... Не се работеше за хидросалпингс или адхезии, туку за ектопична бременост. Другата туба е здрава, само при тестирањето за проодност имала НАЈВЕРОЈАТНО спазам, па течноста не поминала тогаш. Затоа докторот одлучи да ја остави, бидејќи изгледала сосема нормално....
Здраво Имам закажано во Плодност за проверка на проодност на канали Се обидуваме скоро 3 год за бебе и прв пат почнуваме со испитувања Имав една биохемиска во Април минатата година и од тогаш ништо Ве молам за искуства за тие што што правеле ХСГ Ви благодарам премногу❤️
Јас правев ХСГ исто во Плодност. Се одлучив да биде без аналгезија/анестезија пошто читав дека се издржувала болката. Релативно океј поминав. Болката беше јака ама краткотрајна, само неколку секунди. Нормално малку полежуваш после тоа, јас имав и минимално крварење. Значи не е ништо страшно и трае многу кратко. Јас си се напив еден хелекс од дома за секој случај. Со лесно!
Флафи колку ти зедоа за хсг? една моја другарка правеше денеска, презадоволна беше од се, ама на крај ми вика отишла на шалтер по резултати, па изгледа не бил извештајот напишан па чекала едно 30тина мин, па вика 5 пати ме препрашаа на шалтер дали бев со или без анестезија, па конечно го нашле извештајот и го испринтале, па после го чекала цт-то го немало и на крај за плаќање кога дошло вика се зачудив 12.000 ми зедоа а беше без анестезија...дали таа на шалтер ги прави цените или и ги пишува во систем...вика може таа на шалтер не ме слушна точно и ми наплати со анестезија..а знам јас лично прашував некаде мај јуни беше ми рекоја 8 без, 10 со анестезија...дали е толку поскапено или докториве си пишуваат цени како сакаат ( беше со закажување преку матичната па вика да не си додаваат проценти докторите). Чисто информативно ме интересира бидејќи и мене ме зачуди ценава некако висока
Тоа ми личи претерано скапо, јас платив 5000,00 кај Толовски, Ск, без анестезија (нема потреба, според мене).
Здраво Собирам документи за ваучер треба да направам HSG. На 24/10 на микробиолошки тест ми се појави уреаплазма urealyticum пиев антибиотик вибрамицин од 27/10 до 02/11 на 03/11 добив циклус се јавив во Толовски им објаснив и само крвна слика со седиментација ми побаараа за да закажам на 7-10 ден за ХСГ. Сега во петок треба да повторам брис за уреаплазма дали би имала некакви проблеми заради бактеријата или да почекам нареден месец се мислам Некоја од искуство да ме посоветува Однапред благодарам
Ете тебе толку, на другарка во понеделникот и зеле 12 без анестезија,можеби како во систина различни доктори различни цени...кај кој доктор беше?