Edna nedela odkako napraviv hsg uste po malce krvaram koga ke se izbrisam nekogas e kafeavo nekogas crveno bledo,bolki nemam nikakvi samo slabo cesajne odvreme navreme.ke ve molam za sovet dali trebase da primam antibiotic a ne mi dadoa
Здраво девојки, би сакала и јас да го споделам моето искуство. Денес правев ХСГ во Плодност Битола, без анелгезија. Процедурата е навистина брза, но ни малку безболна како што досега сум читала по форумов, а имам мноогу висок степен на толеранција на болка. За почеток кога ќе ве закажат ви кажуваат да бидете гладни и жедни и услов се чисти микробиолошки брисеви. На денот на интервенцијата ве примаат во дневна амбуланта, ви даваат да ставите пижама и легнувате на еден од слободните кревети. Ве прашувааат дали ќе бидете со аналгезија или без, па бидејќи јас бев без, ми рекоја дека ќе ми пуштат многу малку физиолошки раствор. Потоа ве носат во просторијата со ренген и прво докторот кажува дека сега малку ќе те штипнам, а тогаш го става каретарот што е неудобно и со некоја тапа болка. Потоа кажува дека ќе вбризга контраст и тогаш навистина боли и како да жежи. Имам проодни канали, но сепак беше многу болно, препорачувам аналгезија доколку некој прави во иднина. Крварам многу малку, а имам и некоја непријатна болка. После интервенција се напив само ефридол. Конкретно во Плодност, не ми се допадна што чекав едно 2 часа за процедура од 2 минути. Пд друга страна, сестрите беа доста некултурни, па откако ај да речам се скарав дека долго чекам, дури тогаш ја известија докторката да дојди. Ви посакувам среќа на сите и подобро искуство од моето со лес!
Девојки дали циклусот по направена ХСГ ви бил пообилен? Јас правев на 8 ден и се беше во ред со каналите и немав крварење амс еве ми дојде после 20 дена во регуларен термин и третион ден ми е толку јако про цели парчиња ми паѓаат дв парти ми протече што никогаш до сега не било толку обилно…
Да, исто цели парчиња, по две влошки на секој два сати менував, дури се загрижив ама доктор ми рече дека нормално е
Sega go procitav tvoeto iskustvo So mene naprotiv pa site sestri bea mnogu vnimatelni i me upatija se Ne cekav ic vednas me primija I bevme 6 pacientki I doktorkite ubavo mi objasnaa… desniot mi bese neprooden no ne me bolese Samo neprijatno mi bese od kontrastot zezenje osetiv Zadovolna bev Samo na telefon vikaat 10.000 den e postapkata a ti naplakjaat 12.000 sto e preterizam.
Јас правев ХСГ кај Толовски пред 1 ипол год. Многу се плашев од целата процедура која траеше 10 мин и ја врши гинеколог и ренгенолог. Кога ми го пушти контрастот низ јајниците не болеше дека немав запушување, но осетив нелагоден притисок. Немав никакви болки после тоа ни крварење. Кај Толовски бараа чисти брисеви за да го направат зафатот.
Поздрав драги феминки, Јас по 10 месеци неуспешно забременување правев ХСГ кај Толовски,при што и двете јајцеводци излегоа непроодни,веројатно од Царскиот рез,имам еднна 5 и пол годишно ќерка. Сега ве молам фа споделите искуства,кои ср најдобрите доктори за хистероскопија и лапароскопија во државни и приватните болници,и дали некоја имала бременост после лапароскопијата! Секое споделено искуство ќе ми помогне да донесам одлука. ❣️
Јас правев кај Димитров во Систина, и многу сум задоволна, за државните немам искуство но сум читала по форумов го фалат др. Тофовски. Поздрав
Фала ти многу мила Во која година си направи,колку беше цената,и дали потоа можеше да останеш бремена? ❣️
Јуни 2024 правев, 160.000 платив ама се зависи што ке ти прават не се води по моја цена ( правев хистеро лапаро, извадена една туба и полип ) по 1 ипол година исто кај Димитров правев ивф и успешно е. Природна бременост немаше ни еднаш. Со среќа ♡
Здраво девојки каде во Скопје може да се направи хсг со нормални цени само да не е на државна? Имав таму закажано и се откажав ми стана лошо уште додека чекав, па затоа би сакала на друго место да направам инаку ќе се оперирам на Гак
Нема освен Толовски 7500, Жан што никако не препорачувам и не се сеќавам на цената и Систина 12000. Кај кој доктор ќе се оперираш.
Кај Тофовски хистероскопија и лапароскопија, прво ми рече само хистероскопија, дека сум можела можеби да избегнам лапаро ако направам хсг меѓутоа ми се слоши и неможев да го направам и му реков дека сакам директно операција
За проодност е проблемот? Направи си ХСГ подобро , зошто да се мачиш со операции? За Калчовски на клиника имав слушнато одлични зборови и д-р Илиевски во Чаир. Ги запознав и двајцата, не знам кој ми е подобар, предобри пред се како луѓе. А Тофовски свашта се изнаслушав. Да не те премислувам, ама да си бараш уште некој за консултација?
Јасно. Тогаш ХСГ не ти е на одмет па хистеро. Не си ја мачи душата со операции ако веќе имаш можност.
Каков септум? Кој ти препорача хистеро? Јас имам мал, на Хсг ми кажаа ама уште не ми рекле дека мора интервенција, затоа прашувам.