Какви се Толовски за хсг? Гледам сите се радиолози на веб страната, не треба гинеколог да го стави цревцето и да пушти контраст?
Толовски позади рамстор да седиментација и микробиологија. Распрашајте се за Толовски јас кога требаше да се снимам докторот ми рече не се добри снимките наводно слаби контрасти. Незнам колку е вистина.
Прв пат овде читам дека прават Хсг таму, јас кај нив снимав глава и врат на магнетна затоа и прашав дали се работи за истата ординација
Zdravo devojki me interesira dali poslem pravenje XCG dali imavte problemi so menstruacija na primer da vi kasni ?jas pravev na 8 juni kaj tolovski imav mnogu jaki bolki i mi se slosi za rezultatite mi kaza deka se dobri no eve nikako da dobijam pravev test uste na 4 den kako mi kasnese mi izleze negativno me interesira nekoj so slicen problem dali ima pozdrav
Во мај бев на ГАК за да ми прават хсг, но имав висока седиментација и ништо. Во јуни пак бев но пак висока седиментација и пак ништо. Е сега докторката кога бев во мај ми кажа дојди во јуни бидејќи после тие месеци нема да правиме хсг бидејќи е жешко и има инфекции . Сакав да прашам дали знаете овој месец дали ќе прават хсг во државна или не?
Пак јас иако не е активна темата.. Освен толовски кој друг прави хсг на приватно во Скопје? И колкава треба да е седиментацијата? Мојата сега е 15/30 никако да падне под 10...
Денес повторно ја проверив седиментација и ми беше 12/30. Требаше да добијам денес но се уште ништо.. Се јавив во Систина за повеќе да се информирам околу хсг-то, ги прашав за седиментација, но не ми кажаа колку треба да изнесува. Кажаа дека тоа треба да го прашам мојот матичен доктор. А по интернет читав дека на некои не им правеле проблем за седиментацијата, а некои велеа дека и таму треба да е до 10 сесиментацијата....
И мене само 3 дена ми трае циклусот. Прашав во Систина ми кажаа дека хсг се прави на 7ми, 8ми и 9ти ден од циклус.
Zdravo da pras hsg so mentruacija li se pravi ili so den poslr menstruacija I drugo sakam da prasam jasmin apcinata dali nekoj gi ima pieno
Се закажува, да. Болка осетив како менструална, ништо којзнае што. Брзо е сè и се издржува. Треба чисти брисеви да имаш и ниска седиментација. Лежиш и како на гинеколошки преглед е, вбризгуваат контраст, снимаат, полежуваш малку и потоа си одиш. Каде ќе правиш?
Zdravo dali nekoj moze da mi ja opise postapkata za HSG Treba da pravam no mnogu mi e strav.. blagodaram
Постапката се прави од 7ми до 10ти ден од почеток на менструација, трае многу кратко, има мала нелагодност,значи мала болка но стварно кратко за 2мин си готова. Легнуваш, пуштаат контрас, прават 3 слики и толку. Си одиш кратко после тоа, за секој случај напиј се некој аналгетик 30мин пред постапката. Јас се напив рапидол с