Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проодност на јајцеводи (HSG)

Дискусија во 'Бременост' започната од mace12, 29 мај 2011.

1. DzasX

DzasX Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2014
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    254
    Јас два пати правев ХСГ, без анестезија, постапката е болна во моментот, трае кратко, околу 30 секунди, после тоа ми требаше колку половина час да одморам и се беше ок. Ама мислам дека за секој е индивидуално. Добро е некој да биде со нејзе за секој случај.

На Vojdana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Отиде со мажот и братучетка ми...
    Поминала идеално, осетила само малку непријатно и никаква болка. Докторот и рекол дека идеално и све и нема никаков проблем.
    Она е доста млада, 25 има и овулации секој месец и хормони во ред така да најверојатно до мажот и е причината што не може да забремени веќе година ипол...
    Се надевам решливо е ова све и ќе биде добро...

На IRBBB, Tinka1234, CareTee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.698
    Браво ептен добро поминала, еден проблем помалку. Ти благодарам што сподели.:makeup:

На Vojdana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. samo negova22

samo negova22 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2016
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    76
    Феминки здраво
    Треба да праван хсг ме упатија кај толовски,досега никогаш немам правено не ни знам што е тоа.
    Се појави кај мене проблем тенок ендрометриум,и секако неможам да останам бремена,брисевите сите чисти испитував хормони и тие во ред се,но ме интересира зошто се прави хсг.мене ми рекоа дека е снимка на матката а не како што читам од вашиве коментари..
    Ве молам без негативни коментари.поздрав

На Luni му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Мила хсг се прави кога има потреба докторот да ја виде убаво матката и каналите дали се отворени пошто на ехо не се гледа толку ова е нешто како ренген слика не е болно исто како брис да ти земаат ништо страшно јас имам лично искуство така да не се плаши докторот сака да виде највероватно дали се проодни каналите уживај. :hug:

На samo negova22 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Преку вагинален отвор ти вбризгуваат течност и истовремено рентген снимка прават. Целта е да се види дали јајцеводите се проодни или има некакво запушување. И матката дали има некоја преграда, формата и слично. На ГАК е без анестезија, по приватните болници мислам со анестезија ја работат. Сите различно искуство имаат за болката. Со придружба оди и друг да те вози.

На samo negova22 и Luni им се допаѓа ова.
  7. samo negova22

samo negova22 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2016
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    76

Фала ти многу.а кој ден ид менструација се прави?

8. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    9ти ,10ти ден од циклус.
    кога ќе добиеш менструација се јавуваш да закажеш и обично закажуваат за 9,10 дена максимум

Последна измена: 17 август 2020
  9. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Сум заборавила на тие детали, пред 3-4 години имам правено. На почеток на циклус ама од кој до кој ден не се сеќавам. Знам ми дадоа апчиња на ГАК за да биде планирано добивањето и да може да ми закажат термин.

10. Fenix92

Fenix92 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    30
    Девојки дали некој од вас правел хсг во плодност искуство? Па ме интересира што е потребно за да закажам и на кој ден е најдобро да се прави :)

11. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Треба да имаш чисти микробиолошки брисеви,да направиш прво брисеви. После дента кога ќе добиеш менструација се јавуваш кажуваш дека си добила и они ти закажуваат. Се прави 9 или 10ти ден од циклус. Значи откако ќе ти заврши ментруацијата.Друго ништо не е потребно.

На Fenix92 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Fenix92

Fenix92 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    30
    Брисевите треба во кај нив да ги направам? Затоа што јас веќе имам направено микробиолошки но резултатите ми се кај мојот матичен гуниколог

13. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Не мора кај нив. Битно е да ти се чисти. Ако имаш било каква инфекција не смееш да правиш хсг.

На Fenix92 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sivce

Sivce Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2018
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    36
    Во февруари правев кај Толовски, и резултатот беше оскудна проодност на туби во перитубарни атхезии.
    Пробувавме ама не се фати.
    Вчера пак правев, лево уредна проодност а десно комплетна опструкција
    Многу се разочарав мислев ќе се средат и двата канали ама сепак имаме шанси за бебуле барем така ми рекоа.
    Инаку без анестезија ми правеа и малку е непријатно ама се издржува, немате потреба од анестезија

На Ajshe@ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Mi oti be baras da to napravat laparoskopija I histeroskopija of taa potocna metoda nema za neproodni jajcevodi

16. vevija

vevija Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    141
    Дали закажуваат на ГАК за снимање ? Прашувам да не имаат прекинато заради короната..

17. Sivce

Sivce Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2018
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    36
    Бев кај Трајановска и нема да може да ми го среди, ама ќе одиме со инсеминација

18. Ajshe@

Ajshe@ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2018
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    12
    Jas bi ti preporacala laparaskopija da si napravis i jas bev isto kaj tolovski edniot mi bese prooden drugiot ne tolku mi rece deka bi ostanala bremena no so konsultacija so mojot ginekolog mi rece da ne ostanuvam na toa da napravam laparaskopija i poslem napravena laparaskopija za rok od eden mesec ostanav bremena

19. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.056
    Девојки ќе правам хсг во плодност, читав најразлични коментари но неможам да се одлучам дали со анестезија или без .. ваше мислење?

20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.249
    Допаѓања:
    56.994
    Не е тоа анестезија, аналгеза е. Ќе те опушти за да не чувствуваш болка (јас и со тоа осетив). Може и без, зашто болката трае буквално секунди додека го пушта контрастот. Некои воопшто не чувствуваат болка, само нелагодност. На форумов читав дека земаат апче што обично го пијат за време на менструација, им помага да не ги боли многу.
    Не е неопходно, само ако сакаш за твоја удобност. :)