Проодност на јајцеводи (HSG)

Discussion in 'Бременост' started by mace12, May 29, 2011.

1. DzasX

DzasX Истакнат член

Јас два пати правев ХСГ, без анестезија, постапката е болна во моментот, трае кратко, околу 30 секунди, после тоа ми требаше колку половина час да одморам и се беше ок. Ама мислам дека за секој е индивидуално. Добро е некој да биде со нејзе за секој случај.

Vojdana likes this.
  2. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Отиде со мажот и братучетка ми...
    Поминала идеално, осетила само малку непријатно и никаква болка. Докторот и рекол дека идеално и све и нема никаков проблем.
    Она е доста млада, 25 има и овулации секој месец и хормони во ред така да најверојатно до мажот и е причината што не може да забремени веќе година ипол...
    Се надевам решливо е ова све и ќе биде добро...

3. CareTee

CareTee Популарен член

Браво ептен добро поминала, еден проблем помалку. Ти благодарам што сподели.:makeup:

Vojdana likes this.
  4. samo negova22

samo negova22 Истакнат член

Феминки здраво
    Треба да праван хсг ме упатија кај толовски,досега никогаш немам правено не ни знам што е тоа.
    Се појави кај мене проблем тенок ендрометриум,и секако неможам да останам бремена,брисевите сите чисти испитував хормони и тие во ред се,но ме интересира зошто се прави хсг.мене ми рекоа дека е снимка на матката а не како што читам од вашиве коментари..
    Ве молам без негативни коментари.поздрав

Luni likes this.
  5. Luni

Luni Популарен член

Мила хсг се прави кога има потреба докторот да ја виде убаво матката и каналите дали се отворени пошто на ехо не се гледа толку ова е нешто како ренген слика не е болно исто како брис да ти земаат ништо страшно јас имам лично искуство така да не се плаши докторот сака да виде највероватно дали се проодни каналите уживај. :hug:

samo negova22 likes this.
  6. K7M10J

K7M10J Популарен член

Преку вагинален отвор ти вбризгуваат течност и истовремено рентген снимка прават. Целта е да се види дали јајцеводите се проодни или има некакво запушување. И матката дали има некоја преграда, формата и слично. На ГАК е без анестезија, по приватните болници мислам со анестезија ја работат. Сите различно искуство имаат за болката. Со придружба оди и друг да те вози.

samo negova22 and Luni like this.
  7. samo negova22

samo negova22 Истакнат член

Фала ти многу.а кој ден ид менструација се прави?

8. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

9ти ,10ти ден од циклус.
    кога ќе добиеш менструација се јавуваш да закажеш и обично закажуваат за 9,10 дена максимум

Last edited: Aug 17, 2020
  9. K7M10J

K7M10J Популарен член

Сум заборавила на тие детали, пред 3-4 години имам правено. На почеток на циклус ама од кој до кој ден не се сеќавам. Знам ми дадоа апчиња на ГАК за да биде планирано добивањето и да може да ми закажат термин.

10. Fenix92

Fenix92 Истакнат член

Девојки дали некој од вас правел хсг во плодност искуство? Па ме интересира што е потребно за да закажам и на кој ден е најдобро да се прави :)

11. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Треба да имаш чисти микробиолошки брисеви,да направиш прво брисеви. После дента кога ќе добиеш менструација се јавуваш кажуваш дека си добила и они ти закажуваат. Се прави 9 или 10ти ден од циклус. Значи откако ќе ти заврши ментруацијата.Друго ништо не е потребно.

Fenix92 likes this.
  12. Fenix92

Fenix92 Истакнат член

Брисевите треба во кај нив да ги направам? Затоа што јас веќе имам направено микробиолошки но резултатите ми се кај мојот матичен гуниколог

13. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Не мора кај нив. Битно е да ти се чисти. Ако имаш било каква инфекција не смееш да правиш хсг.

Fenix92 likes this.
  14. Sivce

Sivce Истакнат член

Во февруари правев кај Толовски, и резултатот беше оскудна проодност на туби во перитубарни атхезии.
    Пробувавме ама не се фати.
    Вчера пак правев, лево уредна проодност а десно комплетна опструкција
    Многу се разочарав мислев ќе се средат и двата канали ама сепак имаме шанси за бебуле барем така ми рекоа.
    Инаку без анестезија ми правеа и малку е непријатно ама се издржува, немате потреба од анестезија

Ajshe@ likes this.
  15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Mi oti be baras da to napravat laparoskopija I histeroskopija of taa potocna metoda nema za neproodni jajcevodi

16. vevija

vevija Истакнат член

Дали закажуваат на ГАК за снимање ? Прашувам да не имаат прекинато заради короната..

17. Sivce

Sivce Истакнат член

Бев кај Трајановска и нема да може да ми го среди, ама ќе одиме со инсеминација

18. Ajshe@

Ajshe@ Истакнат член

Jas bi ti preporacala laparaskopija da si napravis i jas bev isto kaj tolovski edniot mi bese prooden drugiot ne tolku mi rece deka bi ostanala bremena no so konsultacija so mojot ginekolog mi rece da ne ostanuvam na toa da napravam laparaskopija i poslem napravena laparaskopija za rok od eden mesec ostanav bremena

19. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Девојки ќе правам хсг во плодност, читав најразлични коментари но неможам да се одлучам дали со анестезија или без .. ваше мислење?

20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Не е тоа анестезија, аналгеза е. Ќе те опушти за да не чувствуваш болка (јас и со тоа осетив). Може и без, зашто болката трае буквално секунди додека го пушта контрастот. Некои воопшто не чувствуваат болка, само нелагодност. На форумов читав дека земаат апче што обично го пијат за време на менструација, им помага да не ги боли многу.
    Не е неопходно, само ако сакаш за твоја удобност. :)