Јас два пати правев ХСГ, без анестезија, постапката е болна во моментот, трае кратко, околу 30 секунди, после тоа ми требаше колку половина час да одморам и се беше ок. Ама мислам дека за секој е индивидуално. Добро е некој да биде со нејзе за секој случај.
Отиде со мажот и братучетка ми... Поминала идеално, осетила само малку непријатно и никаква болка. Докторот и рекол дека идеално и све и нема никаков проблем. Она е доста млада, 25 има и овулации секој месец и хормони во ред така да најверојатно до мажот и е причината што не може да забремени веќе година ипол... Се надевам решливо е ова све и ќе биде добро...
Феминки здраво Треба да праван хсг ме упатија кај толовски,досега никогаш немам правено не ни знам што е тоа. Се појави кај мене проблем тенок ендрометриум,и секако неможам да останам бремена,брисевите сите чисти испитував хормони и тие во ред се,но ме интересира зошто се прави хсг.мене ми рекоа дека е снимка на матката а не како што читам од вашиве коментари.. Ве молам без негативни коментари.поздрав
Мила хсг се прави кога има потреба докторот да ја виде убаво матката и каналите дали се отворени пошто на ехо не се гледа толку ова е нешто како ренген слика не е болно исто како брис да ти земаат ништо страшно јас имам лично искуство така да не се плаши докторот сака да виде највероватно дали се проодни каналите уживај.
Преку вагинален отвор ти вбризгуваат течност и истовремено рентген снимка прават. Целта е да се види дали јајцеводите се проодни или има некакво запушување. И матката дали има некоја преграда, формата и слично. На ГАК е без анестезија, по приватните болници мислам со анестезија ја работат. Сите различно искуство имаат за болката. Со придружба оди и друг да те вози.
9ти ,10ти ден од циклус. кога ќе добиеш менструација се јавуваш да закажеш и обично закажуваат за 9,10 дена максимум
Сум заборавила на тие детали, пред 3-4 години имам правено. На почеток на циклус ама од кој до кој ден не се сеќавам. Знам ми дадоа апчиња на ГАК за да биде планирано добивањето и да може да ми закажат термин.
Девојки дали некој од вас правел хсг во плодност искуство? Па ме интересира што е потребно за да закажам и на кој ден е најдобро да се прави
Треба да имаш чисти микробиолошки брисеви,да направиш прво брисеви. После дента кога ќе добиеш менструација се јавуваш кажуваш дека си добила и они ти закажуваат. Се прави 9 или 10ти ден од циклус. Значи откако ќе ти заврши ментруацијата.Друго ништо не е потребно.
Брисевите треба во кај нив да ги направам? Затоа што јас веќе имам направено микробиолошки но резултатите ми се кај мојот матичен гуниколог
Во февруари правев кај Толовски, и резултатот беше оскудна проодност на туби во перитубарни атхезии. Пробувавме ама не се фати. Вчера пак правев, лево уредна проодност а десно комплетна опструкција Многу се разочарав мислев ќе се средат и двата канали ама сепак имаме шанси за бебуле барем така ми рекоа. Инаку без анестезија ми правеа и малку е непријатно ама се издржува, немате потреба од анестезија
Mi oti be baras da to napravat laparoskopija I histeroskopija of taa potocna metoda nema za neproodni jajcevodi
Jas bi ti preporacala laparaskopija da si napravis i jas bev isto kaj tolovski edniot mi bese prooden drugiot ne tolku mi rece deka bi ostanala bremena no so konsultacija so mojot ginekolog mi rece da ne ostanuvam na toa da napravam laparaskopija i poslem napravena laparaskopija za rok od eden mesec ostanav bremena
Девојки ќе правам хсг во плодност, читав најразлични коментари но неможам да се одлучам дали со анестезија или без .. ваше мислење?
Не е тоа анестезија, аналгеза е. Ќе те опушти за да не чувствуваш болка (јас и со тоа осетив). Може и без, зашто болката трае буквално секунди додека го пушта контрастот. Некои воопшто не чувствуваат болка, само нелагодност. На форумов читав дека земаат апче што обично го пијат за време на менструација, им помага да не ги боли многу. Не е неопходно, само ако сакаш за твоја удобност.