Jas denes pravev krvna slika cisto da se proveram, sedimentacijata mi e 15/22 malku ubrzana a mi kazaa za na drzavno barale niska sedimentacija. Jas nikogas vo zivot ne sum imala niska sedimentacija, a site drugi parametri mi se super , nisto ne ukazuva na nekakva mozna infekcija vo organizmot. Cekam i rezultati od brisevite i cekam i da dobijam za da zakazam na gak. No edno me buni edna doktorka mi rece 5 dena pred ciklus da pravam krvna slika i sedimentacija a drugi mi velat da pravam dva dena pred da odam na HSG. Kako e pravilno?
Jas pravev pred da mi dojde menstruacija, zatoa sto odma den posle menstruacijata go pravev hsg-to. I leukocitite stom ti se vo normala nemaj galje. Sepak konsultiraj se so doktor. Ti kazaa nesto da pies pred hsg?
Nisto mi nemat kazano, seuste i nemam zakazano. Cekam rezultati od povtoreni brisevi i da dobijam ciklus za da zakazam. Mene mi rece taa na gak 5 dena pred ciklus krvnata slika da ja napravam, a problemot e vo toa sto jas neznam koga dobivam sekoj pat mi e razlicno mi varira od 20 ti do 45-6 den ... Haos sum haha ama to e. I ako ne dobijam vo sabota pak ke pravam krvna slika. Leukocitite mi se top . Pa i site drugi parametri. A od sto taka malku pokacena sedimentacija imam neznae nikoj, od koga pametam mi e takva.
Problem, neznam koga dobivam. Nikako nemozam da pogodam. Premnogu mi varira od 20-45 den. A plus maticnata mi rece deka se pravelo dva dena pred da odis na hsg. Neznam, site razlicno kazuvaat. A plus ke treba sekoj 3,4 den da pram krvna slika za da pogodam pred ciklus nekako hahahahaha. Komplicirano bas. I bas neznam kako da postapam.
Nesto se premisluvam i se mislam da si pojdam na privatno, inaku dr snezana georgieva janevska na gak treba da mi zakaze a koj ke mi go pravi HSG neznam. Ne sum prasala zosto imam vreme cekam prvo rezultati od mikrobioloskite brisevi.
Mene eho, pap i mikrobioloski se vo red. Na red e hsg, treba maticen gin da zakaze jas mislam.Uste ne sum bila kaj mojata maticna gin, ovie ispituvanaj gi pravev na privatno.
Ne ti zakazuva maticen tuku samo ti dava upat za ginikoloska ambulanta na gak i ti odis tamu ( na prv den od ciklus), ti otvaraat istorija i te zakazuvaat za hsg. Jas taka znam deka se odviva toa za na drzavno. A na privatno si vrtis broj i si zakazuvas kaj koj doktor sakas isto na prv den od ciklus. Ako gresam neka me ispravat poiskusnite clenki
Здраво женски. Дали ви се има случено да добиете неточен наод од хсг поради стегање (неопуштеност) за време на снимањето? Денес бев во Толовски, чекав 1 час на закажан термин и некако ептен набрзина ме прегледаа без ништо да објаснат. Јас нормално бев уплашена и стегната (иако се трудев да не бидам). Во еден момент докторката ми го триеше стомакот, претпоставувам за да го опушти. Наодот вели обострано изразени адхезии со отежната проодност и визуелизација.
Не. Никој не ми спомна ништо. Прочитав дека може да биде неудобно и да боли ама не дека треба да пијам апче.
Trebalo ginekologot da ti kaze. Jas den pred hsg pocnav da pijam antibiotik vibramicin I go piev I 3 dena posle hsg radi da ne nastanat vospalenija I plus sabaljeto ketonal I diazepam od 5mg cisto radi opustanje na tubite. Pominavbez problem
Јас пред една година правев две хсг, првото кај толовски , второто во систина . И на двете снимки се покажа дека контрастот не се излева од краевите на тубите и со тоа ми се постави дијагноза дека имам непроодни туби. Пред еден месец правев лапароскопија и се утврди дека двете туби ми се проодни и функционални. Во мојот случај хсг даде ептен погрешна слика за ситуацијата.
Nemoze hsg da dade pogresna slika, tuku vo rok edna godina se iscistile. Zatoa sto edna godina ne e mal period
Ајде бе,Еден google може да ти каже дека хсг не е 100% точна метода за приказ на состојбата на матката и тубите. И сите ивф специјалисти ќе ти го кажат истото. Има исто така многу примери каде при хсг матката изгледа уредно а после при хистероскопија се откриваат септуми, прегради итн. Јас имав септум па хсг ни тоа не ми го прикажа. Прочитај ја темава цела (и темата Хистероскопија) па ќе видиш колку членки има на кои хсг не им ја прикажало реалната слика. И како се чистат тубите самите те молам објасни ни. Зошто има тука мн членки со непроодни туби па сигурна сум дека би сакале да знаат.
Не може тубите да се исчистат сами од себе. Има по нет некои работи, како пример конкретни јога вежби, сауна, ама ништо, апсолутно ништо од тоа не е докажано. И самите луѓе кои ги рекламираат овие работи кажуваат така. Мене рентгенолог, што работи баш со хсг снимки, ми има кажано дека ако девојката е многу стегната, може дури и да не се прикажат каналите на хсг. Претпоставувам дека ова е ретко, но се случува. Мене проодни ми беа, иако бев многу стегната и уплашена пред процедурата (не од болката, туку од резултатите). Така да , секако дека не мора да значи дека ако си стегната нема да се прикажат или ќе се прикажат непроодни, но може да се случи. Хсг не е 100% точна процедурата. Јас вака би постапила. Ако хсг снимката ми е во ред, супер. Ако не ми е, најверојатно прво би направила пак хсг, на друго место (пример мислам дека кај Толовски не се толку чисти снимките, а Систина се по океј за тоа и опремата е понова). Следната опција би ми била хистеро-лапароскопија за да бидам сигурна, зошто навистина има многу случаи кога се покажало дека девојките со години живееле со мисла дека немаат проодни канали (заради погрешен резултат на хсг), а не било така. Во однос на апчињата за болка. Нема зошто да ви каже докторот, не се тие задолжителни. Јас се напив само пола хелекс, да си ја смирам психата малку. Зошто скоро никогаш не се плашам од физичката болка, мене само крајниот резултат ми е важен. И сите што се плашите од тоа, навистина не е ништо страшно, а и да е за некого, за среќа мн кратко трае. Решете си ја дилемата подобро. Мислата боли многу повеќе. Јас како што ми беа хормоните супер, спермограмот докторите велеа дека е горе долу ок и се си мислев дека е до каналите. Башка имам блиска личност со овој проблем и таму ми беше фокусот. На крај испадна дека има хормон што не ми е проверен, а којшто е покачен. Од стресови, а можеби и не е од тоа, ама и пролактинот ми се покачи во меѓувреме. Битно јас цела година и некој месец бев уверена дека каналите се проблемот. Можете и дијазепам, за мускулите. После процедурата ми дадоа превентивно цитерал.