Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проодност на јајцеводи (HSG)

Дискусија во 'Бременост' започната од mace12, 29 мај 2011.

1. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    Здраво девојки,

ве читав пред да правам ХСГ, најмногу бидејќи се плашев од самата постапка и само сакам да споделам искуство со вас.
    Јас правев ХСГ кај Толовски, но верувам дека и другите ординации се добри. Јас имав многу позитивно искуство иако бев премногу исплашена поради некои негативни искуства што ги прочитав, затоа 1 час пред процедурата зедов дијаземап 5 мг и Рапидол (ибупрофен) 400 мг за намалување на болка. Самата процедура е кратка и воопшто не е страшна, единствено осетив благо штипнување кога го местеа катетерот и тоа беше тоа, многу краткотрајно и не можам да го наречам болка. Поради проодност на каналите не осетив никаква болка потоа, но доколку осетите болка може да им кажете и одма ќе ја прекинат постапката.
    Нормално, сите имаме различна толеранција, но мислам дека стравот само ја зголемува перцепцијата за болка.
    Сакав само да го споделам моето искуство со вас и да ви посакам успешна постапка :sun:

Последна измена: 8 февруари 2022
    На SunnyGirl2 и Sandra91 им се допаѓа ова.
  2. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    И мене ми кажаа 2 дена апстиненција и после тоа може да се пробува, дури и веројатноста за оплодување после ХСГ е зголемена во случај да имало благо запушување на каналите.

На Sandra91 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    547
    Денес правев и јас хсг и истото ми го кажаја, сепак фала.

4. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    Јас правев вчера во систина, ок поминав ама не сум задоволна воошто од гинекологот , дрзок однос и никакво објаснување ( ниту терапија, ниту совет) . Како заврши со постапката испари за 1 секунда и згора на се 40 мин ја чекав да се симне за прегледот и уште 1ч и 40 мин да искуца извештај од 3 реченици

5. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.979
    Допаѓања:
    90.472
    Исто и јас само во Плодност,однос катастрофа.Докторката на поминување во ходник ми кажа два збора и тоа беше се.Исто ниту совет ниту терапија,ништо...

6. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    За таму баш ме изненади, некако само позитивни искуства читав и и беше клиника од избор за инсеминации -.-

7. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    Јас имам пак спротивно искуство од членката погоре.
    Пред 1г правев ХСГ таму,презадоволна сум и од пристап,и од самата постапка,објаснување при постапката од страна на докторот,а и задоволна сум и од пристапот и однесувањето на медицинскиот персонал.

На Bebulleee, Viktorijaaa5 и Sandra91 им се допаѓа ова.
  8. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    547
    Jas pravev kaj toloski, zadovolna sum, za 5min mi go dade izvestajot i vo kratki crti mi objasni se, a plodnost napraveni se samo za pari i razlikata mi bese duplo vo cena.

9. TheDogLover

TheDogLover Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2018
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    258
    Девојки, каде во Битола можам да закажам за ХСГ, освен во Плодност и како оди целата процедура?

Ви благодарам однапред секоја информација ми е добредојдена :inlove:

10. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    547
    Na 8 fevruar pravev hsg, na 4dena sum do nedobivajne, denes i vcera imam kafeni tocki i mnogu malku na brisejne kafeavo, a i bolki vo stomakot minimalni kako zapred dobivajne, sto mislite mozno e da e implantacija ili pak dobivam porano ciklus ili mozno e od hsg da gi imam ovie simptomi?

11. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    od hsg to vi e najverojatno.. sepak e procedura i poosetlivi se kanalite posle nea , isto i ja se osekav taka pred dobivanje samo nemav kafen iscedok , pocekaj dali ke ti probie , citeral vi dadoa ?

12. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    547
    Femina
    Da zemav citeral.

13. danimani123

danimani123 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2019
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    20
    @meri24 не ја исклучувај можноста за бременост, сестра ми остана бремена истиот месец кога правеше хсг. Ти посакувам 2 цртки

14. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    547
    Za zal dobiv, porano 4dena,se nadevam deka sledniov mesec ke gi dobijam dolgoocekuvanite dve crti.

15. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    hsg-to gi zgolemuva za 40% sansite za zabremenuvanje vo naredni 3 meseci , ako vi e se ispitano so spermogram i se e vo red, imam citano deka posle hsg davaat klomifen za zgolemuvanje sansa ama toa so ginekolog samo

На meri24 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bebec

Bebec Нов член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Zdravo draga!!! I jas imam zakazano vo sistina za slednata nedela hsg, dali mozes da mi kažeš koji brisevi Treba da imam? Fala puno pozz

17. Bebec

Bebec Нов член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Zdravo draga!!!! I jas imam zakazano hsg za slednata nedela, pa me zanima koji brisevi treba da imam? Fala puno pozdrav

18. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    mene vo sistina ne mi baraa, a inace obicno baraat mikrobioloski ne postari od 6 meseci

19. Bebec

Bebec Нов член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Jas ziveam vo Belgrad a denes zakazav vo sistina i nisto ne ja razbrav sestrata za brisevi, slaba vrskata preku tel i nisto ne ja razbrav posle toa nemoze da ja dobijam, pa neznam dali da pravam ili ne?

20. Angela*

Angela* Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2021
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    79
    Jas ispituvav vo sistina vo dekemvri i ne mi pobaraa brisevi samo mi rekoa sedimentacijata da mi bide niska.Ja ispitav 2 dena pred da odam i mi bese 18 a granicata bese do 25.Brisevite mislam deka se dobri za ispituvanje poveke za sebe da ne imas nekoja infekcija pred samoto ispituvanje

На Bebec му/ѝ се допаѓа ова.