Здраво девојки, ве читав пред да правам ХСГ, најмногу бидејќи се плашев од самата постапка и само сакам да споделам искуство со вас. Јас правев ХСГ кај Толовски, но верувам дека и другите ординации се добри. Јас имав многу позитивно искуство иако бев премногу исплашена поради некои негативни искуства што ги прочитав, затоа 1 час пред процедурата зедов дијаземап 5 мг и Рапидол (ибупрофен) 400 мг за намалување на болка. Самата процедура е кратка и воопшто не е страшна, единствено осетив благо штипнување кога го местеа катетерот и тоа беше тоа, многу краткотрајно и не можам да го наречам болка. Поради проодност на каналите не осетив никаква болка потоа, но доколку осетите болка може да им кажете и одма ќе ја прекинат постапката. Нормално, сите имаме различна толеранција, но мислам дека стравот само ја зголемува перцепцијата за болка. Сакав само да го споделам моето искуство со вас и да ви посакам успешна постапка
И мене ми кажаа 2 дена апстиненција и после тоа може да се пробува, дури и веројатноста за оплодување после ХСГ е зголемена во случај да имало благо запушување на каналите.
Јас правев вчера во систина, ок поминав ама не сум задоволна воошто од гинекологот , дрзок однос и никакво објаснување ( ниту терапија, ниту совет) . Како заврши со постапката испари за 1 секунда и згора на се 40 мин ја чекав да се симне за прегледот и уште 1ч и 40 мин да искуца извештај од 3 реченици
Исто и јас само во Плодност,однос катастрофа.Докторката на поминување во ходник ми кажа два збора и тоа беше се.Исто ниту совет ниту терапија,ништо...
За таму баш ме изненади, некако само позитивни искуства читав и и беше клиника од избор за инсеминации -.-
Јас имам пак спротивно искуство од членката погоре. Пред 1г правев ХСГ таму,презадоволна сум и од пристап,и од самата постапка,објаснување при постапката од страна на докторот,а и задоволна сум и од пристапот и однесувањето на медицинскиот персонал.
Jas pravev kaj toloski, zadovolna sum, za 5min mi go dade izvestajot i vo kratki crti mi objasni se, a plodnost napraveni se samo za pari i razlikata mi bese duplo vo cena.
Девојки, каде во Битола можам да закажам за ХСГ, освен во Плодност и како оди целата процедура? Ви благодарам однапред секоја информација ми е добредојдена
Na 8 fevruar pravev hsg, na 4dena sum do nedobivajne, denes i vcera imam kafeni tocki i mnogu malku na brisejne kafeavo, a i bolki vo stomakot minimalni kako zapred dobivajne, sto mislite mozno e da e implantacija ili pak dobivam porano ciklus ili mozno e od hsg da gi imam ovie simptomi?
od hsg to vi e najverojatno.. sepak e procedura i poosetlivi se kanalite posle nea , isto i ja se osekav taka pred dobivanje samo nemav kafen iscedok , pocekaj dali ke ti probie , citeral vi dadoa ?
@meri24 не ја исклучувај можноста за бременост, сестра ми остана бремена истиот месец кога правеше хсг. Ти посакувам 2 цртки
hsg-to gi zgolemuva za 40% sansite za zabremenuvanje vo naredni 3 meseci , ako vi e se ispitano so spermogram i se e vo red, imam citano deka posle hsg davaat klomifen za zgolemuvanje sansa ama toa so ginekolog samo
Zdravo draga!!! I jas imam zakazano vo sistina za slednata nedela hsg, dali mozes da mi kažeš koji brisevi Treba da imam? Fala puno pozz
Zdravo draga!!!! I jas imam zakazano hsg za slednata nedela, pa me zanima koji brisevi treba da imam? Fala puno pozdrav
Jas ziveam vo Belgrad a denes zakazav vo sistina i nisto ne ja razbrav sestrata za brisevi, slaba vrskata preku tel i nisto ne ja razbrav posle toa nemoze da ja dobijam, pa neznam dali da pravam ili ne?
Jas ispituvav vo sistina vo dekemvri i ne mi pobaraa brisevi samo mi rekoa sedimentacijata da mi bide niska.Ja ispitav 2 dena pred da odam i mi bese 18 a granicata bese do 25.Brisevite mislam deka se dobri za ispituvanje poveke za sebe da ne imas nekoja infekcija pred samoto ispituvanje