Фала ти многу. Зошто ти рекоа да правиш хсг? Имаше некои други индикации или само заради киретажата? Јас имав три спонтани и дури сега сосема друг доктор ми спомна за ова.
Мислам им е стандардна процедура во приватниве веке рекоа дека било се во ред едноставно се случил абортусот. ..не ни прашав искрено од што сум решена се да испитам само да имам втора успешна бременост
Штом ти откриле тромофилија ќе треба клексан да боцкаш. Најдобро направи си една консултација со др Јани. Јас сум сум со генетски мутации и боцкам клексан, пијам метилфолат, метилкобаламин и аспирин. Штом немаш пречка за бременост, со клексан се се решава.
Да, бев кај др. Јани, имам генски мутации и истата терапија ми ја препиша за следната бременост. Јас решив сите други потенцијални фактори да ги елиминирам, кариотип, тироидна, итн, затоа што три спонтани се многу. Ама ми е чудно, зошто докторов ми бара хсг, ако не ми се проодни каналите, како забременувам? Тоа не ми беше јасно..
И јас го решив истото, после три. За мене одговорот им беше дека е случајност. Се додека не почнав сама да барам повеќе инфо и да правам испитувања за генски мутации, антитела, кариотип, тироидна, итн. Со лесно!
Женски, на некоја што правела хсг во Плодност, како ви пишува во извештајот за тубите? Во случај кога се затворени, како гласи реченицата?
Здраво јас правев пред неколку дена, луѓето се многу коректни и професионални во однос на побарани испитувања ми бараа пап не постар од 6 месеци брисеви исто така и седиментиција со комплетна крвна слика, постапката е повеке непријатна него ли што боли, меѓутоа дефинитивно има некоја тапа болка кога ја вбризгуваат течноста, не е нешто што не се издржува, предходно ти даваат инекција диазепам и спазмекс, предоставувам за болка, процедурата трае неколку минути, боли но многу кратко некои 30-50 секунди. потоа те оставаат 1 час под надзор кај нив во болницата во соба да поседиш т.е. полежиш и си одиш, како терапија ми даде антибиотик и вагиналетки заради превенција, п.с. се прави после менструација од 9 до 11 ден поточно кај мене на 11 ден. доколку двата канала се проодни нема да осетиш болка, јас имав болка само на десната страна бидејки јајникот бил малку позади односно подоле од левиот. генерално нема што да се плашиш, многу се љубезни и се ке ти објаснат посебно др. Верица Јас искрено 2риот ден имав тапа болка во јајниците и како подуена бев ден два меѓутоа повеке непријатно. ти посакувам среќа и без страв каде и да се одлучиш
Здраво девојки, каде може да се направи ХСГ и колку чини отприлика ? Јас пред 3-4 год имав направено во систина и околу 5000 ден мислам дека беше така сега цените како се движат и дали може да се направи и државно можеби? Поз имајте убав ден
Познаничка скоро правеше во Систина и плати 8300ден (без никаква анестезија и сл). А за државна прашуваше и другар што работи таму рече дека не работи апаратот... Може го направиле, да прашаш...
Колку треба да се стари брисевите/седиментација знаете? И треба да се на одреден ден од циклус правени?Здравје Боже летово ќе одам
Девојки јас малце неука може ама подобро да си прашам отколку да лутам низ интернетов. Допрва ќе одам на хсг, ама да си планирам и финансиски нели Што се случува ако немаш проодност? Кој зафат го прават и дали те задржуваат во болница или е нешто што трае кратко како процес? фала ви
Тоа е краток процес без разлика на резултатот каков е не те задржуваат бо болница потоа со резултатот и со матичниот гинеколог ке бидеш што понатаму
Денес бев кај Толовски, задоволна од докторот. Ми кажа дека не било добро баш, но сега средиле и се чисти и проодни јајцеводите. Тоа на лице место додека ме правеа. Кај докторот друг потоа во ординација по резз отидов, тој ми кажа дека матката малку е до неправилна форма, така нешто, и дека секако ќе останам бремена само може ќе треба хистеро. Има ли друга метода да се види убаво матката освен тоа? Оти до сега никој не ми кажал вакво нешто.
Ќе може да ми објасниш делот кога ти ја пуштија течноста? Што коментираа? Прво не влегуваше во каналите, па тие се обидоа да ти отпуштат? А за матката може да се види на 4д ехо или хсг или крајно хистеро. Можеш да консултираш уште еден доктор за мислење.
Не ги разбрав убаво, ме масираа по стомакот на два пати, осеќав болка ко за добивање и притисок некој, и имав крв после тоа малку. Само ми кажа дека сега се е ок. За матката ќе го консултирам гинекологот па ќе видиме што натака.