Колку што се секавам вечерва едно ќе се напијаш а утре сабајле и навечер по едно и толку три мислам даваа или пет така нешо битно по едно на сабајле и навечер и обавезно пробиотик тие се силни антибиотици и не на гладно после јадење да ги пијаш.
Ми напишал 5 дена, денес се напив едно, наредни три дена ќе пијам по 2, и последен ден едно , мислам дека е доволно.
Имам едно прашање. Ако каналите не се проодни, што е следно? Може ли со некаква терапија да станат повторно проодни. Инаку веќе имам една успешна бременост, но следната вонматерична, па сакам да сум сигурна за неоштетениот канал дека нема да има таков проблем.
Девојки искуства кај Толовски за HSG? И каде поточно се наоѓа ординацијата? Се јавив да прашам ми рекоа од 7-9 ден на циклус се прави, на 2,3 ден седиментација и да не е поголема од 15, цена 4200 без анестезија Прв пат треба да правам појма немам како оди целата постапка ако може накратко некоја членка да ми објасни и за колку време резултати? Исто така ми кажаа дека брисеви немало потреба. Секое било какво искуство ми е добредојдено
Јас правев едни домашни третмани, неинвазивни секако, после една хсг интервенција која покажа дека и единствениот канал којшто го имам е затнат. Барем така беше на снимката, не помина течноста низ него. Другиот ми е изваден поради вонматерична. После овие третмани во траење од 3 недели јас забременав. Ако сакаш, ќе ти ги пишам.
Мој совет е да си направиш брисеви за секој случај, пожелно е со чисти брисеви да се прави ХСГ. За твоја заштита и за твое добро, за во случај ако имаш некоја бактерија, да не се пренесе нагоре. Читни ја темава, има доста искуства пишувано од многу жени за ХСГ кај Толовски.
Зависи каква дијагноза имаш, јас имав хидросалпингс на двете туби, тоа со домашни и билни терапии скоро да не се лекува, инвазивно ми беа отворени со лапароскопија, меѓутоа се обидував природно скоро една година и не успеав природно да забременам. Ризикот е голем тие пак да се затворат или да бидат слабо проодни, ако ткивото е оштетено, па има големи шанси да дојде до вонматерична.
Ќе копирам од тогаш кога пишував, кога испадна успешно. Битно е дека се безболни, безбедни само со внимателно постапување. Почнав со чајот на феми микс, го има во зегин во мерифарм... И го комбинирав, по препорака на треварот, со тие два чаја за чистење токсини од телото. И тинктурата од горчица од истиот човек. Требаше 4 недели да ги земам, ама некаде на крајот од 3тата како столицава да ми стана посува, бидејќи и храната ја намалив малку, со цел третманов да има ефект. И онака сум слаба цел живот, не јадам којзнае што мрсно или благо, ама сега тој рече сирења не, кашкавали не, благо ич и ниту месо ниту јајца. Благо вистина не зедов, ама јајце си земав. И исто лебот бел го намалив. Демек брашно да не земам. Ок. Откако така како тежина како запек осетив ги баталив. А којзнае можда тогаш во овулација бев, па затоа така. А деновите од менструација до овулација (вие ќе правите по ваш циклус, ама почнете си од крај на мензис), правев во тенџере зовриена вода со чај. Тенџерето може емајлирано или инокс и измиено претходно со сода. Јас варев во поголемко ко за компири варење, и еднаш ставив 10 кесички чај од камилица, а другпат измешав од рефус камилица, нане и ајдучка по една лажица од сите. И клекнуваш како на колена, ко да седнуваш над тенџерето секкао да ви е удобно, се покриваш со голем пешкир и се париш. Ќе пратите, водата да не е топла многу, туку пријатна, на пулсот пробајте. Ако е топла ептен откако ќе се покриете со крпа, бидејќи топлината тогаш е поголема, оставете да се олади малку. 20 минути така. Или пократко на почетокот. Па се облекуваш, се виткаш со ќебе и одмараш. Нормално е да капка вода од вагината, ради пареата. По сат време имаш односи. Со облога од рицинусово. Зедов од Ревокс органско 100 посто. Прво правиш малку масажа кружна, во движење на стрелки од часовник. 5 минути масажа и после ставаш едно крпче тенко фланелче натопено со истото масло и згора термофор со пријатна топла вода. Над тоа со крпа, ќебе или слично се виткаш за да ви е топло, да влијае маслото. Околу пола час седев така и се миев после. Битно е и нозете да ви се топли. Ако имате прашања, пишете.
За облоги со рицинусово масло читав дека е многу добро за циркулација на репродуктивниот систем. За затоплување исто така, многу е битно тој дел да ви е затоплен, да не се преладуваат јајниците. Прво правев масажа со прсти самата се масирав, така 5 минути, потоа со крпче натопено со маслото ставав кај матката и ставав термофор со топла вода па згора крпа или ќебе нешто за да држи топлината.15мин е доволно, ама многу опушта, преубаво чувство дава. Еве видеото за масажа самата шо си ја правев.
Ве молам за мислење. Докторката ми кажа дека треба проодност на канали да проверам ако правам инсеменација. Ренген ми рече како полесна варијанта. Какво е тоа снимање? Дали е болно?
Пред да правам HSG ја исчитав цела тема и сфатив дека секој случај е индивидуален. Најчесто тие со делумно или целосно непроодни канали пријавуваат болка. Мене лично, воопшто не ме болеше, но каналите беа проодни. Закажи си кај Толовски, 4200денари, брзо се завршува. Не вреди да се секираш, закажи и оди.
Zdravo, prv pat pishuvam ,ve molam koj ima sovet ,pomos ,mi se sekna mozokot veke ,posle 3insiminacii i 3ivf konecno minatiot mesec imavme uspeh da zamrzneme i da imam i dve crtki, no zavrshi na 8nedela ,prestana srcenceto pa so medikamenti imav cistenje Sega se sprwmame za nov transfer no mi najde sega doktorot (posle tolku godini i site patesetvija i site proceduri do tuka sto stignavme i toa na stara slika HSG) "хидросалпинг" .zapushen kanal eden i duri i moze i da mi go izvadat, tecnosta sto ja vrakal smetalo za vgezduvanje na embrionit kako sto razbrav. Nitu eden doktor ne kazal nisto problem za toa do sega ,site kazaa cisti se kanali, no sega predlog mi dava doktorot za cistenje LPSC ,ne razbiram kako toa e bitno sega ,za IVF so zamrznati ,posle minatiot uspeh kaj istiot doktor ,kade i minatiot ivf cel proces go imase toj i ne kaza nisto togas. Dali sega e moralno toa da se pravi ili pak da si terame so plan transfer bez da gi cepkam kanalite, redovni menzis ,folikuli si rastat, se e vo res i hormini se super si e vaka.neznamveke nemam pamet