И еве уште еден пример, на позната моја која што работи во здравство, сосема поинаков третман, извадиле четири јајце клетки, две биле зрели, две не биле доволно зрели. Тие две што не биле доволно зрели, за да ги "спасат" ги досозреваат, така што ги ставаат во медиум од серумот на пациентката (вадат крв и од крвта го издвојуваат серумот) и така седат уште два три дена во нејзината крв во термостат на 37°. Ова сигурно нема да го направат за некој обичен пациент што дошол со ваучер. Ова е само еден пример. Така да има многу начини за ин витрото да не успее, а тоа на клиниките им носи пари.
А сега скоро слушнав од една познаничка, вика ми викаат дека јајниците не ми произведуваат јајце клетки, а има имаме оплодени веќе и два пати имав неуспешен трансфер. Мене ова ми е нелогично, но можеби и а некое објснување или што и да е.
Ова страв да те фати, ин витрото е ко лавиринт, ќе тргнеш по тој пат божем да не губиш време да чекаш природно бременост, ќе се заглавиш како со брз кредит... Си го упропастуваш организмот со стимулации, почнуваш здрава па после имаш некои нови дијагнози... А не успева не толку од што не може колку што стварно мислам дека прават сѐ за да не успее за да те исцедат финансиски. И тоа што не ти кажуваат што да испиташ пред да почнеш воопшто, тоа исто е намерно.
Истото го помислив и јас, баш пред некој ден му спомнав на мм, треба да фатиме некои врски за ин-витро. Намерно така прават.
Јас еднаш би направила тука доколку ми одобрат ваучер, после тоа планирам надвор од мкд, незнам Германија дали има добра болница за ин-витро, и онака во план ни е да одиме, некоја членка пиша и во Австрија било иста цена, ама на кој стандард. Ние само пари колку исподадовме за испитувања само, за витамини, а тек сега уште колку не чека, барем да биде, сега секој организам е различен, ама барем да ни посветат повеќе внимание докторите, и тие се луѓе, не се семоќни, ама да се потрудат малку, не се замараат воопшто.
девојки, видеово ви го пуштам за да видите дека не е едноставно. И јас како вас мислам дека не се замараат доволно ама погледнете го вториот дел од видеово каде зборува Лазарески. Значи кога нејќе нејќе. Да беше толку едноставно кај нас и природно ќе се случеше. Најверојатно повеќето од вас во темава немате ивф до сега, јас имам 4 и не се откажувам.
Kolku da pomine.. Abe koga ne odi ne pdi, ama pak đabe samo da se jljukame i trueme a oni ne se ni trudat, sramota e
Затоа не се надевам јас многу, знам дека не се трудат докторите и не посветуваат внимание, само со врски во оваа држава.
Za žal, a nie mutavi frlame pari za pregledi, za vitamini, za ispituvanja.. A pa za vaučerot da ne komentiram
Ај што фрламе пари за испитувања, ама колку се малтретираме додека ги собереме сите документи, трчаме натака навака, па уште во фондот може уште да побараат дополнителни испитувања, така ми кажаа мене.
I mene isto, na domašna adresa, eve pominaa tri nedeli se ušte ništo. Edino sko i poštarot ne zabegava što e možno
Како што нема поштари тешко да достават на адреса, ако немам одговор за 5 недели ќе им отидам таму. Мене за 5 ми кажаа.
Баш ти фала за фидбекот, мило ми е за тебе, а и ме охрабри! Како се вика младиот Толовски, синот? Ти пуштам среќа уште месецов да видиме 2 цртки
Прочитав на извештајот мислам Блажен се вика, а стариот како што прочитав додека бев таму мислам дека се вика Ѓорѓи, не сум сигурна. Не е страшно, ти објаснуваат се што ќе ти прават, ти кажуваат кога ќе осетиш штипкање, многу малку трае. Кога станав одма ме прашаа дали ми е добро, да не ми се лоши. Јас веднаш станав, ми велеа почекај, поседи малку. Многу фини.