Znaete li sto e razlikata od hiateroakopija i laparoskopija i dali ima nekoj praveno na gak i kolku cini ?
Со хистероскопија ти ја гледаат матката во каква состојба е, ако има преграда, септум, и сл. го отстрануваат. Со лапароскопија, прават 2-3 реза кај папокот и околу него и ти ги гледа јајцеводите, ако се запушени ќе пробаат да ги отпушат (мене и течност ми пуштале, ама само една туба успешно), и сл. Јас ги имам на ГАК правено декември 2014 и двете во исто време, и чинеше ~2200 денари. Ме пуштија дома следниот ден по постапката, па боледување додека не ги извадат конците од лапароскопија. Правев хистеро-лапароскопија откако на ХСГ ми утврдија запушени канали.
Ако се друго е во ред со еден канал може, евентуално малку подолго време. Не се секирај, полека чекор, по чекор.
Како сакаш и како си со време и пари. Јас кај Толовски бев, блиску ми беше од работа и за брзо закажав, не ми се чекаше ГАК, упати, закажувања, чекање. Вака закажав за 2-3 дена, однесов седиментација и од работа отидов, направив и со такси дома, најпрактично ми се виде. Гледам и Систина ја фалат.
Kolku te cinese kaj tolovski ? I kako e procedura kja nego ? Bodejki za gak baraat brisevi cisti novi sedimentacija .. kkako e kaj nego
Исто, чисти брисеви и седиментација цена околу 4200 или 4400 беше. Без чисти брисеви никако, дури и да не те прашаат, може само да се прошири инфекција ако не дај боже ја има.
Znaci da napravam bris i sedimemtacija pa posle da xakazuvam hsg .. kolku dena pred ciklus preporacuva sedimentacija ? Izvini na gnjavenje no ne sum bas upatena vo ova...
Седиментација можеш било каде за 100 денари, и онака поново бараат ден, два пред ХСГ ќе си извадиш, гледај со брисеви среди прво. Самото ХСГ се прави околу 8-10 ден од мензис.
Девојки бидна и моето хсг Одлично поминав, воопшто не боли. Ќе го опишам како блага менструална болка, стварно ништо посебно. Двата канали ми се проодни. Фала ви. И ги охрабрувам сите оние кои се мислат и плашат веднаш да си закажат. П.С Палчевски е топ! Инаку цената во систина за хсг е 5.410 денари. Потребно седиментација под 10 и уредни микробиолошки брисеви. Поздрав
Zdravo devojki, za hsg mikrobioloskite brisevi kolku treba da bidat stari? Mislam deka 6 meseci ama ne sum sigurna...
Da , ne trrba da bidat postari od 6 meseci i da bidat cisti , i sedimentacija treba da si napravis nekolki dena pred dobuvanje i toa baraat ... da ne znae nekoj slucajno kolku e hsg vo drzavna ?
Девојки во вторник закажав как Толовски хсг. Е сега читам дека за да се види формата на матката и дали има септум или слично, треба са се прави хистероскопија, а за јајцеводите лапороскопија. Што се гледа само со хсг ме интересира?
Draga so hsg kolku sto znam se gleda isto dali se proodni jajcevodite i dali ima septum na matkata. Eventualno posle ako se utvrdi deka ima nesto se pravat laparo i histero. Ako sum greska neka me popravi nekoj.