Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проодност на јајцеводи (HSG)

Дискусија во 'Бременост' започната од mace12, 29 мај 2011.

1. Hi.there

Hi.there Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    24
    Се радувам што е така. Се надевам и мојот преглед ќе биде поднослив.
    Сега имам нови прашалници во глава. Денес ми е 6ти ден од циклус и приметив овулација. Сум овулирала 9ти ден, но ваква ситуација, прв пат во животот!
    Буквално уште не ми е завршен циклусот. Дали сте запознаени со ваков случај?
    Смеам да правам испитувања во оваа фаза?

2. Makimaki93

Makimaki93 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2022
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    202
    Некаде имам прочитано дека се прави ХСГ од 7ми до 12ти ден САМО И САМО затоа што подоцна постои веројатност да останеш бремена, а зрачењето да му посмета на плодот.
    Некаде па, пишува дека после овулаторни денови здебелен е ендометриумот и дека нема да се види ако има некоја аномалија. Значи како и да е; од 7ми до 12ти.
    Јас на 7ми правев, а 7 дена имам крварење. Значи на последниот ден, на кафеав исцедок. Никаков проблем немав.

На Hi.there му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mydla

Mydla Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2023
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    88
    Мој личен совет од искуство, цел живот одам на гинеколог во Систина, за HSG се одлучив кај Толовски, и не погрешив. Апсолутно безбедна процедура од 3 минути, Др. Блажен и гинеколог Др.Вероника. Болката е помала од менструална, од брисеви и пап тест. Да си појдеш кај Толовски и немаш потреба од седативи ниту паника претходно. Само смирена и сигурна, прекратко треае за стресот што со денови си го правиме. Со лесно :l:

На Hi.there и Anyshka им се допаѓа ова.
  4. Hi.there

Hi.there Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    24
    Ќе мора да им објаснам дека овулацијата ми е завршена, доколку апаратот им е во функција во понеделник.
    Ви благодарам за споделените информации.

5. Hi.there

Hi.there Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    24
    Ви благодарам на охрабрувањето.
    Во понеделник ќе испитам алергија на пеницилин и доколку се е во ред, следниот циклус ќе имам повеќе опции.

На Mydla му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.179
    Јас колку што имам нешто читано избегнуваат во овулација поради рентгенот и зрачењето од тоа баш во период кога имаш овулација за да не наштетат на фоликулите за во случај ако дојде до бременост

На Anyshka и Hi.there им се допаѓа ова.
  7. Hi.there

Hi.there Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    24
    Најверојатно е до тоа.
    Кај мене е специфичен случај баш поради тоа што овулацијата веќе би била завршена, а овој месец не се обидуваме за бебе и би било супер да го завршам и тој преглед. Ќе прашам за сето ова доколку им работи апаратот за HSG во понеделник.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mia 21

Mia 21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    122
    Јас после хсг имам многу болна менструација. Кичма, јајници и пред добивање почнаа да ме болат. Дали и кај другите е така?

9. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.135
    Допаѓања:
    35.889
    Кај мене не, и редовно имам и не ми е болна, никогаш и сум немала болна менструација. Прв пат јајниците ме болеа од стимулациите.

На Mia 21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    1.297
    Менструацијата не ми беше болна после хсг, ама затоа овулацијата... Не можев да се мрднам, колковите ме болеа. Од столче не можев да станам. Прашав двајца доктори, никој ништо не ми кажа, нормално било да имам болни овулации... Само што никогаш претходно не ми беше така.

На Mia 21 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mia 21

Mia 21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    122
    Исто и овулациите, баш така како што опиша и болки во половината.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Vivien Vivien

Vivien Vivien Активен член

Се зачлени на:
    1 декември 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    11
    мислење
    Здраво Cloverrr. Дали направивте лапараскопија и каде? Каква беше процедурата? Јас поминувам низ истото. Кога правев хсг кај д-р Толовски ми кажа дека биле запушени каналите, ама со контрастот се отпушиле и да имам активно односи, зошто сега се отпуштени каналите и има големи шанси да се остане бремена. Е сега во меѓувреме отидов кај доктор Искра Крстевска на ГАК и кај доктор Слободан Лазаревски и двајцата ми кажаа дека наодот не ми кореспондира со снимката и дека едниот канал е слабо прооден, а другиот е непрооден и ми препорачуваат лапараскопија и ин витро. Се јавив повторно кај д-р Толовски да ја објаснам мојата ситуација и да прашам нивно мислење, во вторник ќе одам пак кај него, па ќе видам повторно што ќе рече и он, зошто во наодот ми стои дека двете туби се проодни со обилно разлевање, а двајцата други доктори не гледаат обилно разлевање на снимката.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Vivien Vivien

Се зачлени на:
    1 декември 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    11
    И мене исто така ми рекоа дека се отпуштени, а гинекологот ми рече дека наодот не кореспондир со снимката и дека гледа запушување и непроодност на едниот канал, а на другиот канал многу слаба проодност и ми препорачуваат лапараскопија. Дали правевте вие инсеминација или лапараскопија прво, што ви препорачаат?

14. Vivien Vivien

Се зачлени на:
    1 декември 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    11
    . Здраво Cloverrr. Дали направивте лапараскопија и каде? Каква беше процедурата? Јас поминувам низ истото. Кога правев хсг кај д-р Толовски ми кажа дека биле запушени каналите, ама со контрастот се отпушиле и да имам активно односи, зошто сега се отпуштени каналите и има големи шанси да се остане бремена. Е сега во меѓувреме отидов кај доктор Искра Крстевска на ГАК и кај доктор Слободан Лазаревски и двајцата ми кажаа дека наодот не ми кореспондира со снимката и дека едниот канал е слабо прооден, а другиот е непрооден и ми препорачуваат лапараскопија и ин витро. Се јавив повторно кај д-р Толовски да ја објаснам мојата ситуација и да прашам нивно мислење, во вторник ќе одам пак кај него, па ќе видам повторно што ќе рече и он, зошто во наодот ми стои дека двете туби се проодни со обилно разлевање, а двајцата други доктори не гледаат обилно разлевање на снимката.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    2.587
    Ти пишав во лп :inlove:

16. Avokado

Avokado Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2014
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    367
    Ќе може ли да ми кажете кај Толовски, што претходни резултати бараат? Читав некаде брисеви, хормони,седиментација.... Седиментацијата мене ми е стално на горна граница па од тоа ми е страв

17. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.135
    Допаѓања:
    35.889
    Чисти брисеви и седиментација под 12.

18. nananaan___

nananaan___ Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Здраво девојки, мајки жени требаше да правам HSG кај Толовски. Бидејќи сум алергична на гермацин ми рекоа дека не можат они да ми прават, и ме пратија во Систина. Во Систина бев момнтално апаратот не им работи. Имав конслутација со др.Ирена Шу

19. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.030
    Допаѓања:
    33.951
    Девојки кој ден од циклус треба да направам седиментација и на кој ден од циклус се прави хсг? За кај Толовски прашувам. И ако некоја знае како да ги контактирам да ми каже.

20. nananaan___

nananaan___ Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Мене ми рекоа на 8 или 10 и денес имав закажано, љма ме вратија зошто сум алергична на герамицин. Инаку одма закажуваат имаш број на нивната страна Толовски на фб и гугл.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.