Здраво девојки, вчера бев на ХСГ во Систина - наод - уреден, е сега на извештајот уште пишува - Се прикажа дискретно аркуатен облик, без дефекти во полнење. Обете туби се прикажаа во целост. Лево се доби слободно излевање на контраст интраперитонеално, додека десно не се доби излевање на контраст интраперитонеално. Ако може некој да ми објасни што значи ова погоре, разбирам дека десниот јајник бил проблематичниот, но дали е прочистен после ХСГ или не? И тоа аркуатен облик што им значи? Инаку мене ми беше премногу болна процедурата, за детали не би коментирала, да не ве плашам, зашто кај сите е различно, но помина и тоа, продолжуваме
Здраво Сакам да ги испитам каналите дали ми се проодни направив пап тест беше негативен добар направив хормони и тие се добри влера ги земав резултатите од брисеви нема ништо и ти се добри е сеа утре ќе одам во синлап за селиментација но таа треба да се направи пред да добијам искрајно незнам кога ќе добијам требаше на 16 мај денеска цел ден имам кафеав исцедок.сакав да ве прашам дали е време за селиментација и колку треба да ми биде за да одам на канали? Извинете на долгиот текст :Д
Sedimentacija se pravi 3,4,5 dena pred da dobies mens. Nikoj od nas nemoze da ti kazr dali ti e sega vreme ti najdobro si znaes kiga treba da dobies zosto i malce da prokrvaris da ti dojde dzabe ke pravis togas sedimentacija ke ti bide pokacena a so pokacena sedimentacija nema da te primat na HSG. Neznam kolku treba da ti bide tocno za da odis ako ti e visoka nrma da te primat i pak ke ttreba da cekas nareden mesec. Mene taka me vrtea 3 4 meseci od sto nemozev tocno se da napravam od sto imame mn strucen kadar. I taman koga se mi beshe vo red koga cekac da dobijam za da odam hsg ostanav bremena za zal neuspesno. Odi si naprai si sedimentacija zosto bez nea nema ds te primat. Sry za dolg post.
Jas napraviv sedimentacija odma koa mi zavrsi ciklusot. Kaj Tolovski pravev HSG i ako se sekavam dobro, treba do 15 da ti e sedimentacijata za da napravat HSG.
Колку што се сеќавам јас правев хсг и ми правеа на клиника,на радиологија.ХСГ ми го правеа на 8-10 ден од последна менструација,со приложени негативни брисеви и седиментација под 10,мене ми беше 9,ја регулирав со сумамед оти ми беше 12 и ми кажаа дека е висока и нема да ме примат,а крв давав за седиментација 7 ден од менструација,после завршување.Ова беше 2014 година ако нема промени.Поздрав и секое добро.
Neznam jas koga trebase da pravam koga bev vo drxavna za zakazuvanje mi rekoa nekolku dena pred mens. Da napravam sedimentacija i da dojdam na 9ti den od mens . Za hsg normalno si cisti bris pap i dobra sedimentacija.
Јас правев ХСГ во Систина, ми рекоа седиментацијата да ја направам ден-два пред испитувањето на каналите и дека треба да е пониска од 10. Значи направи си седиментација откога ќе ти заврши циклусот па после тоа веднаш ХСГ.
Јас пола месец претходно испитав седиментација, се беше во ред. Брисевите ми се уредни секогаш, а ХСГ правев во Систина на 8ми ден. Не ме болеше воопшто. Се изначитав се, ама индивидуално е. Јас имам поболни циклуси. Се' беше уредно. Си продолжив дента бев најнормално. Бев и на тренинг.
Moze da mi kszite kolku ve kostase hsg vo sistina? Treba vo sreda da pravam... I dali denta tamu sedimentacija proveruvaat ili treba porano jas da proveram...
Pogore neli citas deka site napravila odnapred sedimentacija. Nema da ti dozvolat da pravis HSG bez da.imas dokument za sedimentacija.
Можеш и Систина да си провериш. 100 ден е седиментација . Хсг сега мислам дека е околу 6000 ден. Инаку во Систина не прават проблем и за седиментација повисока од 10. Јас имав 20 па правев хсг. Некои од " ништо" имаат покачена седиментација. Мојата никогаш не е била под 16 .
Здраво, и јас имам правено хсг и ми дијагностицираа септум на матка и едниот канал полу прооден другиот целодно непрооден. Потоа следуваше хистероскопија и лапараскопија и се успешно помина септумот беше отстранет а каналите отпушени. Докторите ми кажаа да работиме на длучајот и еве 1 година и 5-6 месеци се обидуваме за бебе но ете не сака да се фати. Ме фаќа паника веќе , знам дека има улога и психата но ете не можам да не мислам на тоа. Има ли нркоја од вас што и ги правеле овие интервенции и после колку време одтанала трудна.секое мислење добредојдено позз
Може да го направиш и во Систина истиот ден, можеш и еден ден порано, како тебе повеќе ти одговара. ХСГ во Систина чини 5410 ден. Можеш и во нивниот Call-центар да се јавиш ќе те информираат за се што те интересира во однос на нивните услуги и цени.
Citam pogore razlicni iskustva odnosno nekolku dena pred hsg pravele a nekoj denta... Sto e podobro samo prasav
Најубаво е лично за тебе да си направиш седиментација 5-6 дена пред хсг. Во случај да е покачена да пиеш антибиотик барем 4 дена пред постапката . Инаку во Систина нема да те вратат и брз седиментација