Незнаеш... го мислам од јануари, веќе 1г се обидуваме за второ дете никаков резултат.. мм правеше спермограм и спермокултура ок беше се, јас пап се во ред овулации имам рани на 10 до 12ти ден и кратки циклуси 24 до 28 дена. Најчесто 26 дена. Со првото за 3м останав бремена, а царски се породив па незнам нешто од внатре ми вели дека штом толку мн време помина дека имам некое запушување од после царскиот зш имам и симптоми за адхезии на левиот дел од лузната. И така никако да начекам слободен ден и матична прва смена и да отидам за брисеви, или ќе добијам порано од планирано или она е втора смена и конечно во петокот и следен циклус здравје ќе идам за хсг најверојатно кај толовски. Веќе психички се пореметувам. Ти благодарам за споделеното
И мене истото ми го кажа девојки Најверојатно сака и на психа да нѐ крене. Сепак друго е кога ќе ги слушниш од доктор кој е многу добар во својата професија.
Zdravo devojki, dali nekoj pravel hsg na gak i ako da dali maticnata zakazuva, kolku se ceka moze da objasni nekoj pls
Исто ме интересира, понеделник имам термин за клиника, дали да носам седиментација читав тула сте правеле, брисеви и слично... Ќе ми биде 8ми ден од циклус, сакам да стигнам до испитам месецов, гледам на одреден ден се прави
Седиментација под 12 да е и чисти брисеви. Јас имав претходно направено седиментација комплет со крвна слика, ама од кај Толовски ми побараа нова, и правев ден пред хсг. Ти направи си 3-4 дена пред хсг. Ама ти веќе имаш термин. А имаш направено седиментација?
Немам направено ништо, само упат ми даде матичниот гинеколог. Затоа прашувам дали да носам нешто, и дали таму прават брисеви или мора од кај матичен ?
Брисеви може и да не ти побараат, ама тоа е лично за тебе, во случај не дај Боже да имаш некоја бактерија. Јас си имав претходно брисеви, па и не знам кога би ги направила брисевите, Понеделник имаш закажано. Матичната не ти спомна дека треба да имаш чисти брисеви? Јас кај Толовски правец хсг, не знам како е на клиника, ама заради тебе треба да си имаш чисти брисеви.
А се јави на Гак за термин? Зошто они прават само во два дена во неделата и по три пациентки само. Јас кога се јавив, ми рекоа нема слободно и закажв кај Толовски.
Zdravo da ve prqsham kako odi postapkata za snimanje dali e bolna i jas treba kaj tolkovski da pravam i koja e cenTa posle pregled dali treba miruvanje da znam za na rabota kako da pravam
Воопшто не е болна, нема потреба од анестезија, трае многу кратко. Се соблекуваш надоле или ако носиш фустанче го креваш, легнуваш, и ти вбризгуваат контраст, докторот кажува кога ќе осетиш како штипкање, се објаснуваат што прават, многу се фини. Јас пред хсг се напив Дијазепам. Цената во Август беше 5.000 ден. За мирување кога прашав и дали можам да се движам, ми кажаа слободно, така после хсг имав да завршам некои работи, и пешачев. Јас не крварев воопшто и немав болки.
Цената е 5000 денари, јас скоро правев. Биди си опуштена, не боли, се осеќа само маал притисок, како кога не стега мешето пред да добиеме. Целата процедура трае 1-2 минутки, биди си опуштена. Јас читајќи овдека отидов целата вознемирена и уплашена а немало потреба. Земи си влажни марамчиња и влошка бидејќи можно е да прокрвариш малку после снимањето што е сосема нормално. Не е потребно да земаш слободни денови од работа, јас уште истиот ден си пазарев, пешачев бајаги и така <3
Јас имав болки ама не е нешто неиздржливо за да ти треба анестезија. Целата постапка трае буквално 1-2 минути. Во Јануар правев и цената беше 5000, сега во меѓувреме ако поскапиле незнам. Земи си влошка обавезно оти може ќе имаш крварење. Јас имав минимално, поминав со секојдневна.
Zdravo, sakam da go spodelam moeto iskustvo. Jas Lani pravev HSG kaj Organdziski vo Stip,I mi rekoa deka se e vo red so jajcevodite, no mojot ginekolog me tera da pravam povtorno HSG vo Sistina bidejki smeta deka rezulatite od Organdziski moze I da ne SE tocni. Jas sum sega go dilema Dali Pak da pravam HSG, Dali nekoja od vas imala netocni rezultati od Organdziski? Vi blagodaram
Органџиски немаат рентген и затоа те тераат на ново да правиш. Јас пред да закажам ми потенцираа да правам таму каде што имаат рентген. Систина, Толовски или Плодност. Така поубаво се гледа и е поверодостојно.
Zdravo devojki, veke 1god probuvame za bebence no neuspesno. Spermogram I spermokultura na mm vo red. PAP i brisevi kaj mene vo red. Sledevme folikuli i probuvavme vo denovite vo koi mi posoci dr vo Remedika. Sledno ne znam sto da ispitam. Sega na 3 den od ciklus ke ispitam hormoni. Pa se mislam i za proodnost na kanali. I maticnata i vo Remedika mi velat normalno e do 1-1ipol god, no veke psihata popusta i ne mi se ceka. E sega ne znam zosto za HSG dr vo Remedika mi rece deka ne treba da imame odnosi cel mesec? Dali i vie nemavte toj mesec?
Мене после хсг ми рекоа само 2 дена да одмарам и после интезивно да си продолжам со односи. ХСГ делува и терапевтски, контрастот што го пуштаат може да направи чистење/отпушување и баш после постапката докторите сугерираат односи бидејќи се зголемени шансите за зачнување. Не знам зошто ти рекле 1 месец да немаш, малку ми е бесмислено.