Nemoj da se grizis. I kerka mi nekade na 15m pocna prvo od edna fotelja do druga da se pusta pa i trebase sigurbi edno mesec dena ako ne i poveke da go svrti prvoto krugce niz doma.
Секое дете е приказна за себе. Штом ортопедот вели дека е се во ред нема место за паника. Помагај и колку што можеш повеќе, да не осеќа страв. До 18 месеци велат дека е нормално, ако и потоа не оди тогаш ќе ја носиш да ја видат.
Mojata na 15 pocna da se pusta po malku ama ne bese toa odenje,onaka od masa do krevet,pa nazad ama si imase strav..na 17,18 vekje odese ubavo..i jas mislam deka e normalno,daj i vreme.
Не ја форсирај премногу....ако не сака, не сака....ако премногу форсираш...контра-ефект можеш да добиеш...ќе се плаши уште повеќе...повеќе е до стравот, верувај...кога ќе се почуствува таа сигурна и кога ќе свати дека може сама...ќе почне. Мојата во 2 дена се пушти...претходно ни чекорче сама,само за рака да се држи за мене. Првиот ден по 3 метра почна да се пушта, а следниот 5-6 метри...и следните денови нормално си одеше (не паѓаше).
Кога ке биде спремна, таа сама ке се пушти. Мојата почна да се пушта на 12 месеци и за неполн месец веќе оди. Сега сме 15 месеци, веќе трча Остави ја без форсирање. Ќе почне околу креветот, па после сама по некое чекорче
Вчера малата прооде, малку ко на јајца да гази, ама неколку пати ја прошета собата сама. Денес не сака воопшто. Не падна, не се уплаши. Нормално е?
Мислам дека е нормално. Мојата прв пат од кога се исправи на нозе...после 2 недели не сакаше да се исправа, па си почна потоа. Може се почувствувала несигурно, али набрзо ќе си почне пак...не и се секирај, чим еднаш почнала ќе почне пак.
Мамички ми треба помош, мојата ќерка има 16 месеци, има проодено но има проблем со паѓањето пада директно на глава незнае да се заштитисо рачиња или да падне на газе секое падање е со плачење баш пред малку падна си ја гризна устата при падање и течеше многу крв, дали некој има некој сличен проблем и дали може некако да ми помогнете
Мајки прпорачајте марка на обувки за проодување Сега е лето дали сандалки или чевли од материјал кој дава на кожата да дише? Не живеам во мк, кога прашав докторката вика изборот е на вас да си одбрете. Кои особини на чевли да ги гледам при изборот
Ние земавме на Цицибан од Пеко со дупчиња да дише ногата и лесни се и само нив ќерка ми не ги соблака од нога
Меки анатомски чевлички кои може да се превиткаат на половина. Најубаво е босо да прооди, ама ако веќе мора, тогаш некои лесни сандалки, по можност напред затворени, за да не си ги удира прстињата.
И ние сме во фаза на проодување Ја оставам боса дури да прооди добро па ке купам од овие сандалчиња Цената е прифатлива а се премногу удобни,колку што можев да видам Баш онака како што рече анатах,се виткаат на половина Едит: овде во Германија ја користат марката elefanten,исто се многу добри
Zdravo Majki Imam kerkicka na vozrast od 17 meseci pred eden mesec pocna da se pusta i da odi no moram pokraj nea da odam zatoa sto paga i neznae da paga da se zastituva so racinata paga direkno na glava na nos,doma se zastitivme od ostri mesta kade bi mozela da se udri no toa tolku ne me zagrizuva kolku sto me zagrizuva toa sto neznae sama da stane koga ke sedne a saka da stane za da odi, koga ima nesto pokraj nea za da se fati stanuva a ako nema place neznae kako da stane i toa me zagrizuva mene kako majka,za na ortoped ke ja nosam no ni rekoa 2 meseci odkako ke proodi taka ni kaza ortopedot od poslednata poseta.Sovet mami
Дали ја оставаше сама да седи на земја и да се обидува да седи и лази сама? Ако ја придржуваш цело време, ќе се плаши. Битен чекор е детето да научи само да паѓа, значи да биде само на земја и да се обидува да седи, да се врти, да лази и да станува, притоа ќе паѓа, а со тек на време ќе научи како најбезбедно да падне ( на газе) и ќе се пушти полесно за одење. Секако, под надзор, за да може да се реагира во некои опасни ситуации. Треба малку самостојност да има детето, што не значи да се остави сосема само. Уште од шестиот месец бебето е подготвено за ставање на земја, да изведува движења кои самото сака и може да ги прави. Ќе се обидува повеќе пати, ќе му биде тешко, ќе греши, ама на крајот ќе научи и нема да се плаши. Не им правиме услуга ако постојано притрчуваме на помош.
Ja ostavam sama a i od mala ja ostavav sama na zemja pa pocna da lazi ama vojnicko lazenje so vlecenje pa potoa pocna da stanuva da se faka za krevet i se pustase od eden kraj do drug ama koga nema za sto da se fati za da se krene place i neznae kako citav na internet malce kako da i pomognam i pravev taka nekoj vezbi ama pak e isto. Mi e straf da ja forsiram da ne i napravam kontra efekt pa da se plasi poveke.
Синко вчера, точно на полнењето 17 месеци, конечно се пушташе и одеше сам. Кај нас маката е што не знае да паѓа, не знае да си седне на газе. Не знам како да му помогнам, да се научи и да си олесни.. Ќе почекам да е поцврст за постапалки
@Mariangel исто со мојот значи се научи да паѓа со текот на времето или на раце се задржува, ама мислам и штом ќе прооди убаво многу стабилен ќе е. Еве го мојот сега најчесто трча, не знае да оди бавно и ретко паѓа, да не го урочам лесни да му се чекорчињата
Синко прооде една недела пред роденденот а еве сега оди како со моторче во газот да е и има 13м сам од никаде се навикна на се на падање на исправување на се.