Бебе проода на 10 м. Иако ортопед ми рече да го ставам в дубаче на 9 месеци а на 10 да го однесам да го види,во понеделник сум на контрола а бебче никад поактивно деновиве и стапалчиња праам
9 i pol meseci sme .. ama neznam dali da se raduvam ili plasam od toa sto sin mi saka da se pusta sam da odi .. mislam so ednoto race si se drzi za komoda, krevet a so drugoto slobodno i si setka taka so pridruzuvanje .. saka i nakaj mene se pusta po 2 cekori odalecenost .. neznam dali e rano 9 meseci i pol? Nikako ne go forsiram normalno sammo dali da ocekuvam do drugiot mesec da mi proodi?
Konecno i nie denes. Srcence utrovo me iznenadi .. neka ni se lesni cekorcinjava na nas a i na vas .. prijaten den
Според мене е рано. Консултирај се со ортопед. Јас би го враќала на земја да лази барем до кај 11 месеци.
Зашто да го враќа нешто што сам прави? Син ми никогаш во дубак, џампер и било какво помагало, никогаш за раче воден се исправи на нозе една недела пред 7 месеци, точно памтам зошто не верував се распрашував дали да го оставам, на 8 одеше држејки се за мебел за на 10 ипол да прооди сам. Све што правеше сам го оставав, според мене полошо е кога на сила ги исправаме во дубак или кога ги паткаат.
Мислам дека на таа возраст се уште не им се добро зацврстени коските и мускулатурата и кај некои деца може да се направи проблем. Второто е секако полошо, користење помагала и форсирање, ама јас и во овој случај не би го оставила да оди толку мало. Би го стимулирала што подолго да лази, ко што реков барем до 11 месеци. Ова е лично мое мислење и од нешто што имам читано, најдобро е секако да се консултира со ортопед.
Мајки моиве бебиња околу 7.5 месеци се исправија и сега 9,5 се пуштаат да одат со една рака потпрени на мебел, ама паѓаат на глава и баш ми е страв , цело време кружам околу нив ама секинда и на земја се
Се е индивидуално, ако бебе само прави не е страшно. Има деца тромави на 15 месеци упте немаат ни мускули ни ништо има деца на 9 месеци цврсти јаки
Detevo mi e 13 ipol.meseci.od polni 6 stoi I sa drzi na masa.. od 7 veke lazese.. mislevme deka ke proodi na 8 ama eve veke dme 13 ipol I nis.. posle rodendenot pocna da se ispusta.nekolku cekpri, duri I cela dnevna I kujna ja odese koga ke de zabravese ama eve poslednive 10 dena taman ke dade cekor I pravo se spusta na lazenje.. kako da nazadi... ne drka e kasno za preoduvanje, ne mi ee toa muabetot ama so tekot na nestata taka ne idese.. I sega mi e cuden ovoj negov poteg.. ma celo vreme.gleda da laze... ima li nekoj iskystvoo so vakvo nesto?
Majka ne se grizi normalno e i mnogu e podobro sto poveke da lazat pred da proodat. Moevo od 11 meseci se pusta sega veke odi sam a seuste znae kako sto velis da napravi cekor i da se spusti da laze. Koga ke e podgotveno togas ke se pusti
Јас само да се пофалам дека биднаа и нашите постапалки! После повеќе од два месеци одење редно беше да почастиме стапки! Си го одвележавме денот баш по традиција, со ночиња со блага погача и баклава , па сега нека ја носат ноџињата на беба на убави места. Инаку шприц зема малата, потенцијална медицинска сестра!
Од кога броите дека се проодени децата? Моето едно деновиве зачестено правеше по два три чекори ама денес направи 8 чекори . Валда е прооден?
Јас рачунав дека е проодена од кога сама без да се фати некаде, стануваше од земја се исправаше и правеше 7-10 чекори, па ке клекнеше, па пак ке си станеше, пак 7-10 чекори и ке клекнеше.. и беше само страв, затоа клекнуваше, ама ја рачунав за проодена од тогаш
Феминки, помош..Ќерка ми има 1 година, како да прооди побрзо? Се исправа сама, оди со помош на проодувалка...