Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проодување кај детето

Дискусија во 'Бебе' започната од del-fin, 21 февруари 2011.

1. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    А да не се секираш ти, може? Кој не проодел?

Јас така паничев, ништо не праеше по книга, на 7 месеци почна да се врти у креветче, до тогаш како ќе го оставевме, така го наоѓавме, на 8 стабилно седна, на 10 ползеше како војник, не лазеше, на 11 го стаивме во дубак за да му покажеме за што му се нозете, благодарение на дубакот тогаш почна да застанува и да се придвижува, пролазе по две недели ко што треба.

На 16.5 месеци прооде, по три недели се уплаши нешто, што му стана, не знаеме, повторно се врати на лазење и само за рака одеше, прооде конечно на 18 месеци.

Битно ортопедот партал ме напраи, ние сме биле криви што не одело детето на 17 месеци, кога го однесов толку имаше. Ми вика ''он е здрав, вие сте криви што му давате рака и само да ти кажам, детево никогаш нема да биде спортист'':wasntme:. А јас и викам ''и не треба, нека си го учи школото и нека биде астронаут'' ^_^, е така де. :P

Така да, не се замарај.

Мојов е сега 2 години и 1 месец, стабилноста во одењето му е како на деца меѓу 16 и 20 месеци, тромав е малку, не трча само забрзува по малку ама уште не се затрчал. Ич не се секирам да ти кажам, сега треба да го однесам на ортопед пак, ќе видиме што ќе каже, ама што и да ми рече, нема секирации. :mm:

На do-re-mi, @Verba, Sexybaby86 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Мене лично овој принцип на гледање на работите кој не проодел, кој не научил, кој не запомнил и така натаму од сам почеток ми оддава впечаток на нестимулирано дете кое подоцна нема да биде ниту спортист ама ниту астронаут. Како што е лошо да се форсира за работи за кое не е подготвено дубак на 6 месеци исто така не е во ред да се остави и ова. Како две крајности ги доживува мојот мозок. Не знам можеби грешам али јас никогаш не ги оставам работите на случајнот сепак во првите две години е најголемиот развој на бебешкиот мозок и тоа е научно докажано дека бебето бара да биде стимулирано за најдобро да се развива (вклучувајќи ги овие движења оставање на стомак итн). И верувам дека советите од ортопедите се за добро на бебето, за правилен развој.

Јас би сепак да биде спортист ако можам да бирам. Астронаут, доктор и директор би ги оставила за други деца, во тоа не гледам никаков предизвик за моето дете.

На Annath, happygirl, thinkerbell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    4.346
    Нема ништо подобро од тоа бебе да се остава да лежи на стомак, на под и да се стимулира со играчки.
    Малата почна да се врти од грб на стомак на 4 месеци и некој ден, малиот една недела покасно.
    Почна да лази на 7, а малиот подолго време му требаше дотогаш тој војнички ползеше по играчки, а убаво на 9. После лазењето веднаш почнаа самостојно со седење, па со исправање.
    Малата прооди на 11 месеци и 2 недели, а малиот на 13.
    Очигледно лазењето им беше најинтересно, најмногу време траеше.
    Но за се што правеле досега било благодарение на некоја играчка да ја дофата.
    Дубак никогаш не купив и стварно немаше потреба.
    Да сите ќе проодат кога тогаш, но со помагала сами им правиме штета. Внучка растена е во дубак. Прооди на 13 месеци исто како малиот мој ама не знае убаво да паѓа и да се исправа. Мора чоек сеуште да стои над нејзе.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Стимулиран е и тоа како! Ставан е на стомак откако е донесен од болница, и од тогаш се превртуваше од стомак на грб, но од грб на стомак не сакаше никако до 7 месеци. Го седнувавме од 5.5м по малку, од 6м почесто, но не беше стабилен до 8м.

Одењето го прекина, зошто не знам, а што сме ние тука криви, не разбирам.

Јас сум противник на дубак, да ми е сега паметот и ич не би го ставила, ама пуста паника дека на 11 месеци деца веќе одат а моето не ни застанува на нозе, ме натера на таков потег. Дубакот ни 2 месеци не го користеше, ппсле роденденот почна убаво за раче да си оди, можеби и повеќе штета направивме со него, нема никогаш да дознаам.

Како и да е, сега сфаќам дека не може на сите деца развојот да е исти. Да го оставев без дубак, може побрзо ќе направеше се, а може па дури сега на 2 години ќе проодеше.

На другарка ми девојчето не седеше до 1виот роденден, едноставно ниту сакаше а ниту беше стабилна, паничеа и на лекар беа кај Дума, кога ја прегледал им рекол ''кога сака ќе си седне, кога сака ќе си оди, не се сите исти, детето ви е здраво''.

Па еве ја, се направи за кратко време, почна да седи на 13 месеци, а воедно на 13-14м почна за раче да оди, а на 16.5м веќе прооде.

Не се огледувајте на другите, не е развојот натпревар, знам деца кои на 2 години прооделе и не се ништо потромави од оние што прооделе на 10 месеци.

Внук ми збор не кажуваше до 3 години, ама збор, ни мама, ни тато, после 3тиот роденден во еден месец како воденица стана, и тоа на 3.5 години цел сончев систем ни го кажуваше, знаеше која планина е највисока во нашиот сончев систем, јас не знаев, да ти била на Марс... така да не е во ред да се натпреварувате со децата, СЕ ќе направат и нема сите да се научници, ниту спортисти, а баш некои ќе бидат и покрај тоа што подоцна поминале некоја развојна фаза, а некои па нема да бидат и покрај тоа што биле многу напредни бебиња. Ако сме биле сите од калап вадени немаше ни да дебатираме.

Последна измена: 7 ноември 2019
    На do-re-mi, Milaаа991, lackygirl и 8 други им се допаѓа ова.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.821
    Допаѓања:
    23.615
    Да ја активирам темава :)
    Вчера и денес се повеќе се пушта сам синко, му е интересно и само тоа го прави сега, од кај мене до мм прави по 2,3 чекори сам и многу е радосен, пресреќен е :D не е стабилен во чекорите ама пробува. За 11 дена роденден ќе прави :party::party:

Последна измена: 29 ноември 2019
    На cresa-jagoda, Lolipop23, Milaаа991 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ајде барај рецепти за постапалки ќе се пушти кај да е.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Mojot batko proode deneska. Se pustase nekoe vreme i denes konecno pocna da pravi 10-15 cekori sam. Ke pravime postapalki koga se vratime za SK :)
    Za dada uste ima vreme, taa e nekako mrzliva. Ke bide i toa, ne forsiram.:inlove:

На cresa-jagoda, Bella*, Milaаа991 и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.770
    Што убавко :inlove: Лесни први чекорчиња и најлесно чекорење во животот :inlove:

На Gaga.sk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Lesni cekorcina :party:

На Gaga.sk му/ѝ се допаѓа ова.
  10. @Verba

@Verba Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    2.214
    Мамички, ги знаете оние кошевите за деца?
    Е во такво мое бебе се пушта, од еден до друг крај. Пет чекора, ама само бара да се допре, за да не падне.
    Дали правсм лошо што ја оставам? Си мислам да не не се пушти, да не си бара и во иднина нешто за кое би се задржувала?!

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.568
    Допаѓања:
    201.775
    Остави го детето, само следи што прави. Убаво би било да ја пуштиш на земја, да почне да се исправа придржувајќи се за околни предмети, па да научи да паѓа и да прооди. Во кошот е побезбедна, ама не и правиш услуга со тоа.

На @Verba му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Smetalink

Smetalink Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    221
    Neznam kaj da go postavim prasanjevo me interesira na kolku meseci proodeja vasite malecki.Nie sme 13,5 meseci ama nekako tesko ni ide go drzam so raka si patka vo dubak si odi ali vaka sam ne e uste stabilen pa sum malku zagrizena moze nesto ne pravim ko sto treba za da se zacvrsti poveke inaku masko dete e

13. ivana--aerodrom

ivana--aerodrom Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2010
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.039
    И ќерка ми е 13 месеци и се уште не оди, си се исправува сама ама ако сака да оди до некаде или лази или си го бутка столчето и така оди, ама не ја форсирам кога ќе се осети сигурна ќе си прооди.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.568
    Допаѓања:
    201.775
    Да го тргнеш дубакот и да прекинеш да го паткаш, остави го само ќе си се исправи и ќе си прооди кога ќе си сака тоа. Во дубак и за рака не се зацврстува оти ти му помагаш. Остави го само да се тркала на земја, да лази, да се придржува за околните предмети и да се исправа, ќе видиш дека за брзо самото ќе се пушти.

На Spidy, Lolipop23 и Smetalink им се допаѓа ова.
  15. Smetalink

Smetalink Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    221
    Fala ke probam i taka samo sto on ne lazi ke probame se

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.568
    Допаѓања:
    201.775
    А си го пуштила на земја да видиш?

17. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Mojava uste 1 nedela ke roavi godina ima 3 nedeli se pusta po 3 4 cekori a 3 dena ima sama si oravi cel krug niz soba i si se dopira do minder ti ja ispravas ja ostavas taua ide po tebe sama i si odi pidolgi pisledn8ve denovi

На Smetalink му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Smetalink

Smetalink Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    221
    Da go ostavam si sedi i koga saka da stane se dopira do mene i stanuva

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.568
    Допаѓања:
    201.775
    Е па супер, штом станува држејќи се за тебе, и тоа е начин, ама не му помагај, не го придржувај. Ќе се пушти кога ќе биде спремно.

На Smetalink му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Smetalink

Smetalink Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    221
    Ne mu pomagam go ostavam sam da se pomaci taka i na krevet stanuva i vo krevetceto se diga fala na odgovorite

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.