Епа се давале на млада месечина...останало од стари на двете картички чекав млада месечина па давав и сега ми е некако шубе да дадам на полна А зошто и јас нз
Добро, знам дека постојат секакви верувања, но баш ме интересира кое е објаснувањето зошто мора на млада месечина. Ќе чекаме некоја да пише ако знае.
Јас не давав за првото на млада месечина.Ми кажаа, ама не сум по некои такви работи. Си отидов, си нарачав постапалки и раздадов Никој во светот не прави така, така што тоа верување салам го прескокнав
И син ми прооди касно, оди сега сопри ги За постапалките и мене ми рекоа месечина ова она, па јас вртев на попот и тој кажа дека не се гледа каква е месечината, што е логички де.. останало од стари тоа ама е против нашата вера.
Многу прашуваш. Јас знам дека ако не е дадено на полна нема да оди детето проодено. Ќе стои у место и ќе чека да се наполни месечината повторно. Уствари одењето во склоп на биолошки процес зависи од вртење на земјата околу сонцето. Ако не ти е јасно можам да ти елаборирам и подетално.
Ај да не те мачам да дообјаснуваш. Ама да не е тоа повеќе поврзано со ретрограден Марс, а не со месечината? Ако е ретрограден и ако се прават во тоа време колачите, да не почне наназад да оди детето наместо нанапред.
Јас мислев детето проодува и си правиш колачиња, ни месечини знам ни ништо, тешко дете со ваква ко мене
Јас знам дека е адет мајката даа си ги замеси колачињата, а мн модерни мајки си порачуват, кој како сака, тоа е за свој мерак, не верувам дека нешто значи.
Недомакинки низаедни. Шала на страна ова со колачите е нова мода. Јас кога сум проодела сигурно мајка ми со календарчето под мишка не замесувала колачи. А и не сум стара 30ка ке правам. Син ми прооде на бајрам на 24ти мај. Во топ карантин па јас ни можев да давам колачи постапалки ни па знам каква месечина било. Еве го пупупу трча
-- Солзам.. Јас на првото дете не му направив. Ниту заби, ниту сутлијаш, ниту постапалки. Само на второто.
За заби - некаде се прави сутлијаш, некаде турте, некаде колачиња заби... Зависи од кој дел си. А попот тука не знам што би рекол.