Ви благодарам девојки . Мојот мал буцко е 12 месеци и сеуште нема проодено самостојно па бев загрижена...
На годинката ниту не се исправаше да стои по крај кревет или нешто, значи почна да лази на 10 и не сакаше ни да се дига. Тогаш и јас се распрашував како што до 18 месеци било нормално за проодување. Инаку ниту дубалка користев ништо, цело време на земја со играчки. Но кога се пушти да оди на 16 месеци си одеше како големо дете , не се занасаше па да паѓа и слично, си крена и си одеше како одсекогаш да го правела тоа.
Еве ја малава 12+појма нема ни за исправање,сега се мачи подстанува,ни за одење по кревет. На ортопед бевме пред една недела се си е ок.
Секое детенце е различно ке се пушти кога ке биди спремно. Кај мене прооди на 11м и отчекував затоа што е многу пргава
Син ми прооде на 16месеци кога прооде беше ептен стабилен, на годината точно на роденденот почна да лази, беше голем страшливец.
На 15 месеци прооде. Многу стабилна од старт стануваше од место сама и одеше. Сега не застанува. Качува и угорници и скали. 20+ е. Паѓав во несвест од грижи кога ќе ми текне зашто не оди
Кога ке стане само од земја без да се задржи за нешто. Ова според ортопед. А проодување е и од точка до точка б. Со тек на време ке научи и да се исправи само.
Секој различно смета. Еве пример моево одеше растураше на 12 месеци, а научи да стане на 14.. Не е дека не бил прооден зошто цела прошетка сам можеше да изоди надвор и трчаше низ дома.. Иако ортопед така вика. Јас нарачав постапалки кога почна сам да се пушта убаво низ соба да шета без помош..
Фала ви на сите, син ми станува ама на пример ако има нешто до него за да се подигне(кревет,маса,комода) и кога ќе застане на ножиња тргнува да оди сам, ако смета дека ќе падне застанува па пак продолжува. Сепак ќе почекам до роденденот уште некој ден да се зацврсти, како и да е ептен се радувам
Ме утешивте малку ваљда ќе биде за брзо, 14 месеци сме оди ама уште се држи на маса се плаши се нема сам пуштено ; ќе почекаме уште некое време;не знам како да му помогниме некој совет?
Застани блиску до него и нуди му нешто што ке го заинтересира. Пример кога стои и се држи, седни на 2 3 чекори од него. Пружи раце и нуди нешто интересно. Ке прооди немај гајле.
Мајки Ние за една недела сме една годинка. Почна да се исправа по кревет и да оди кога се држи за нешто од 9 ипол 10 месеци . Дури сега почна да лази. Ќе оди покрај мебел, ѕид, ако види не бива почнува да лази и оди до каде што сака. Пред една недела некаде почна да се пушта по некој чекор сама но брза со раширени рачиња веднаш да се фати за мене или за креветот . Но еве престана да го прави тоа и оди само ако се држи за нешто ,или ќе дојде и ме влече со раче да ја водам .
Вчера наполнивме годинка . И одеднаш почна сама да се пушта да оди, цело време плеска со рачињата и се радува. Еве ја цел ден така се пушта и си оди. Ми е страв да не се удри, паѓа на газе но ете цело време одам по неа. Се топам од среќа Кога се прават постапалки?
Добро утро мајки Јас се извинувам ако прашањево не е за тука но ете овде има веќе поискусни мамички. Малава почна да се пушта сама да оди. Оди од еден до друг крај на собата па се враќа ,цело време си тапка натаму наваму ,ќе клекне ќе земе нешто и продолжува. Сеуште незнае сама да стане од седечка положба . Дали се рачуна дека е проодена или да чекам уште ? Мерак ми е и постапалки да правам ама незнам и тоа кога се прави,читам на млада месечина правеле ? Кога е млада месечина овој месец ?
Мајка постов ти е од поодамна ама сакав да те прашам дали овие патичиња се добри за ко ќе прооди дете..малиов бос оди сам ама со патики не е толку стабилен и овие што ги имаме се погруби не се виткаат..па гледав вакви како овие што ги имаш објавено и се двоумам дали да ги земам...