Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проодување кај детето

Дискусија во 'Бебе' започната од del-fin, 21 февруари 2011.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.741
    Допаѓања:
    18.446
    Апсолутно, делот за раце сум сигурна дека не треба нагоре никако. Ама сум заборавила за дизбаланс ако го држиш за едно раче. Логично е сепак.

Сега ми текна дека за да добие сигурност, треба на два три чекори од детето да седнеш и со раширени раце да го пречекуваш и да го бодриш. Така имаат доверба и стекнуваат самодоверба да појдат напред. Пример ке застане детето на мебел и ти од тука да го викаш да дојде.

На Jordanovska-K и Autumn Love им се допаѓа ова.
  2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.773
    Допаѓања:
    9.484
    Јас до сега ништо не сум и помагала. Како направи 2 месеци,на земја ја ставив. Мојава ги смеша малце фазиве прво на нозе се исправи, па после седна сама. Ама тоа може и од што е живец, па моторчето во газето не и дава да седи :D. А за одењево исто прави, кога ќе види нема кај да се држи си седнува или назад се враќа. Ме изненади што раче почна да ми подава:).

На nevermet18 и Autumn Love им се допаѓа ова.
  3. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Какви чевлички да земам за бебе само што проодело ? Од кои сте задоволни ?
    Ортопед ми рече додека не прооди убаво највеќе босо да оди, ама за у градинка морам нешто да и облечам.

4. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.686
    Јас земав од Кеги најлесни што можеше, а во градинка е боса по чорапчиња.

На LjLj му/ѝ се допаѓа ова.
  5. C-iena

C-iena Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    198
    Здраво женски
    Сим ми е 1 година и 3 месеци, прооде пред речиси 2 месеци. Оди сам и нема никаков проблем, меѓутоа незнае да паѓа кога губи рамнотежа. Постојано сме до него кога оди за да не падне. Кога паѓа, удира право со главата, не ги става рацете напред. Мислам дека знам во што е проблемот, мислам дека е во тоа што тој никако не сакаше да лази и не научи, и покрај оставањето на земја на стомак уште од два месеци. Ке се наместеше во положба на лазење и ке седнеше. Мислам дека тука е проблемот што тој не знае да клекне на колена туку веднаш паѓа.
    Знам дека со време ке научи, но премногу ми стана стресно неговото паѓање, постојано е со џумка на чело. Дали некоја од вас имала такво искуство, и дали постои начин како да го научиме да ги става рацете кога паѓа или да клекнува?

6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Сте ја скокнале фазата паѓање. Се тоа се учи додека се држат за мебел, додека се пуштаат по 2-3 чекори. Сте користеле некое помагало, сте го паткале?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. C-iena

C-iena Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    198
    Не, никогаш не го паткавме, во дубак го имам ставано многу кратко. Тој едноставно кога беше спремен да оди, почна да се симнува од креветот сам и да стои, но одма се пушти да оди. Некако, како преку ноќ да прооде. На почетокот не беше стабилен па го држевме позади за мајца, онака колку да осеќа дека има некој до него. Еве сега во последно време, пак се мести во положба за лазење но ќе направи 2 3 потега и толку. Дали постои некое решение или едноставно тој сам ке сфати како да паѓа да не се повреди? Не живеам во Македонија, овде педијатарот наш не анализира многу. Кога ја прашував за проодување, лазење, стоење, само добив одговор дека детето не се форсира, и не треба да се сомневам во неговите развојни вештини, едноставно се е до неговата глава и перцепција, кога ке сфател што треба да прави ке правел.

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Па да, убаво ви кажал. Има некој проблем сигурно, дали тоа што сте го држеле за маица, па идел напред со телото, дали дубакот, нешто му има 'помогнато' да прооди.
    Сега ништо, пазење многу да не се повреди, вежбајте на под, може најдобро во паркче да оди во трева за да не се повредува и ќе научи со тек на време.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Ајде и јас да споделам искуство. Син ми конечно факинг прооде на година и скоро осум месеци! Додека да го провери лекар, триста муабети! Маж ми психички попушти, очаен бараше утеха. Јас ЗНАМ дека детето ми е здраво, само нема самодоверба и е претпазлив(се акна квалитетно од железо неколкупати кога почна да се исправа). Еве го сега, си се исправи и си оди нормално. Во меѓувреме секако го однесовме на лекар, и од таму потврда дека сѐ е во ред. Слушајте си го инстинктот, доста развиен ни е. :)

На kostovaivana, Autumn Love, IRBBB и 13 други им се допаѓа ова.
  10. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    2.085
    Мајки кога бебето се смета дека е проодено?
    Моето е 11 ипол месеци, и се пушта прави по 3 4 чекори чучнува долу и продолжува со лазење
    Мајка ми ми вика нарачај му постапалки ама незнам дали да почекам уште да си прооди убаво

11. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Taman ti e toa...da se pusti samo nekolku cekori. Prati go sea sekoj den ke dobiva na stabilnost i ke imas cekorce plus vo nizata

На Lea.Messi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.594
    И моево прооде, 1 и 3 месеци сега не можам да ја допрам постојано сака да оди ама се уште не е стабилна како што треба. Цело време сме зад неа незнам дали е добро или не ама многу ми е страв да не падне и да се повреди. Сеуште не знае да падне нормално, ако почне да паѓа останува право, стегната и нормално ако ја пуштам ќе падне директно на глава. Незнам како да ја научам да паѓа а да не се повреди.

13. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Ne pruza race napred da se zadrzi? I mojata paga ama ili na gz sednuva ili se docekuva na race taka da ne i se sekiram doma ic. Za nadvor pazam poveke da ne izgrebe/icese racete

14. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.594
    Па не баш, еднаш така ги пружи и падна на раце, ама повеќе паѓа на назад и јас ја чекам за да не падне на глава. Мене ми е страв да ја пуштам зашто сега неколку дена е проодена, се надевам ке научи штом ги зајакне нозете.

15. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Ostavi ja doma na poznat teren,obicno koa sw sigurni se pustaat ne ja forsirajte so vikanje dojdi dojdi i slicno. Mojata otkako pusti cekorcinja sama,vo narednite nedela dve obavezno barase da drzi nekogo za raka. Eden prst ama da drzi ili nesto vo race da ima za da cekori. Posle valjda dobi sigurnost pa pocna poveke sama...ama site vezbanja da recam doma najubavo najpoznato im e

На tina2018 и girl__20 им се допаѓа ова.
  16. Ognena*

Ognena* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    872
    Сандали какви е подобро да купам отворени кај прстињата или затворени? Инаку проодени сме веќе 5 месеци

17. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.741
    Допаѓања:
    18.446
    Затворени. Кај нас најк и ипанема. Имаше и едни рајдер, добри ми се видоа.

На tina2018 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.300
    Допаѓања:
    33.608
    На кеги патичињата за породување со патент оддолу добри се? Или да му купам најк?

Едит: зошто не отворени сандалки?
    И дали воопшто да се носат сандалки за проодување дека лето или подобро е само патики?

19. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.349
    Допаѓања:
    5.240
    Антоније вика кеги јок. Меко патиче само.

На tina2018, Autumn Love, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.741
    Допаѓања:
    18.446
    Најк или адидас. Јас сум фан на најк, само такви му земам откако почна да оди. Револушн или стар ранер, што е на попуст тоа. На 3 месеци ги менував.
    Ке се соонуваат од отворени сандали. Моето е 3 и уште носи затворени.
    Патики за тазе проодени, треба петата да е стегната.

На tina2018, Autumn Love, mssuniquee и 3 други им се допаѓа ова.