Проодување кај детето

Дискусија во 'Бебе' започната од del-fin, 21 февруари 2011.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.049
    Допаѓања:
    6.469
    Околината од едно уво влегла од другп излегла. Остави го само, не го форсирај ќе си научи се. Можеш и да ме прочиташ колку и јас бев загрижена, прооде на 17, а се дигаше по мебел и одеше од 11. Ама лазеше профи. Одма кога прооде знаеше како сам да си стане од земја и како да падне, така да најубаво и најправилно е да си научат се сами. До 24 месеца се толерира така да имате доволно време, ако е превнимателен како мојот ќе му требат месеци додека да реши да се пушти. Трпение и не мисли многу, опушти се и биди горда на секој мал напредок, дај му време

Често ми се дешава да пишам се во машки род (facepalm) Извини многу, девојче имаш

На јolene, Srcka28 и DoubleK им се допаѓа ова.
  2. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.173
    Фала за споделеното тро помирна сум...
    со децата секоја фаза мисла,особено дека предвремено родени, и то свекрвами сегде го потенцира-знајш не оди од сега оти е порано родена....ми иди да му ја залепам една

3. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.049
    Допаѓања:
    6.469
    Леле ова со порано родените на мета кога се ме вади од такт. Внук ми е роден 35та, син ми 41 недела, па скоро се на иста возраст совладаа. Внук ми има 27 месеци реченици цели со по 4 збора изговара, буквално си правиш муабет како со 4 годишно дете. А сега што не рече некој зашто е предвреме роден затоа е толку напреден. А преоди на 18 месеци исто ја јадеа сестра ми дека поради тоа е. Од стари ај ќе кажеш очекувано толку и теже, ама млади кога ќе кажат нешто такво ми се иди фластер на уста да и ставам. Не се замарај, сериозно пробај, посвети се да бидеш горда на се што е научила до сега, а не да го мислиш тоа што не го совладала

На DoubleK и Srcka28 им се допаѓа ова.
  4. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.173
    Затоа муабет со неа немам.мислам незнам општо како му иди на некој да коментира ,,порано родена,, со цел ум на било кого ама за народ што мисли оти е нормално да прашува и да пика нос сегде тоа е.неделава ќе одам на здраво на општа контрола па ќе видиме што ке кажат. инаку немав грижи, за рачиња си патка да не речам и трча,пробува сама да оди со проодувалката, гледам дека е во фаза пред одење.фала на сите на сподленото

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    3.268
    Мајка, моето е терминско бебе па со се доцнеше, стабилно седна на 8 месеци, пролази на 11, прооде сега на 15 месеци, зборче нема сеуште, секое бебе е различно, од едно уво влегло од друго излегло, и само "аха, важи" на коментарите :sun:

На DoubleK и Anturium им се допаѓа ова.
  6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.864
    Допаѓања:
    28.077
    Братучедите мои се предвремено родени, во 28ма недела и едниот прооде на година и пол, на другиот му требаше повеќе време да си го крене газот :D некаде пред вториот роденден.

И двајцата предвреме и близнаци еве, па пак има разлика :)
    Околината дома да си гледа наместо наоколу 8)

На DoubleK и Anturium им се допаѓа ова.
  7. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.778
    Здраво девојки :inlove: Предложете патичиња од кои сте биле задоволни кога прооделе бебуши :hug:

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    2.794
    Нас овие многу ни се погодија , лесни , удобни ...

Прикачени фајлови:

На Starchild му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.173
    Се вратив за да споделам новости-ја однесов на систематски на ЗДРАВО БЕБЕ чисто информативно , не по календар, а во меѓувреме и залази , и почна активно да се движи по мебел, да се исправува седни -стани, и сл.
    докторката ми рече дека детето се развива ПЕРФЕКТНО дури мојата грижа не е грижа за неа апсолутно никаква и дека за проодувањето нема многу што можи ние да влијаеме, кога ќе се осеќа спремна ќе се пушти-без форсирање.Има бебиња на година што проодувале но со прескокнати фази и така може да дојде до искривување на ноџињата па да треба да се корегира нешто друго, така да без брзање.Мојот совет е- ако сте со двојби, подобро една контрола и ајт, чисто за ти да си мирна.

10. Minkimini

Minkimini Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2022
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Дали ова туркало може да го користи дете кое уште не проодело и дали помага за побрзо проодување?

Прикачени фајлови:

11. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    435
    За колку време почнаа вашите да одат откако почнаа да се исправаат на мебел? Мојата скоро 2 месеци како се исправа ама не оди сè уште. Се движи само држејќи се за мебелот.

А и не сака паткање. Јас не ни планирам тоа,мајка ми има пробано ама не сака никако да оди додека некој друг ја држи за рачиња - одма седнува. Дали е тоа загрижувачко?

12. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    26.665
    Син ми долго време го учев да оди. Со држење.
    А ќерка ми за еден месец научи сама. И она не сакаше да ја држиш за раце, сама се пушташе. Инатлива :D

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. deasmamas

deasmamas Активен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2024
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    192
    Како мојата да ја читам. Патики/сандали не сака да види, сама се исправува и седнува веќе 1 месец. Лази шпринт. За паткање ја мрзи, два чекора и одма седнува. Исто со муабетот од најблиските, треба да прооди, па треба да прооди. Не ја форсирам и се уште не сум загрижена, ќе и оставам време.

14. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    435
    Исто и мојата сама се исправа, седнува и лази шпринт. И истото со обувки. Еве за брзо 13 месеци и досега само чорапи најмногу сме и облекле. Ама и нив ги соблекува, посебно во количка.

И јас ќе ѝ оставам време. А кога и да шетаме гледам бебиња што ги паткаат и бебињата уживаат. Затоа малку ми е чудно што не дава рачиња за да се движи така и ме интересираше од некој мислење дали е загрижувачко. Ама секое различно, јасно ми е. Маж ми вика дека нашата сè сака сама да прави, не прифаќа помош, се инаети. :D

На deasmamas му/ѝ се допаѓа ова.
  15. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.182
    Допаѓања:
    2.071
    На моето вакво слично камионче му помогна да се исправа уште пред да наполни 8мес. По цел ден се вртеше околу него. Сега е 11мес не го игра многу, а уште не е прооден иако 3 месеци како стои до се и се движи покрај се..

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Тамам си е, не треба да се грижиш што седнува, не е загрижувачки. Едноставно не знае да патка бодејќи не е паткана и ќе оди самостојно кога ќе ѝ дојде. Продолжи си како и досега, нема потреба да помагаш за да прооди, а ниту помагала ѝ се потребни. Кога ќе се почувствува стабилна, ќе зачекори.

На Giiirl23 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  17. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.980
    Допаѓања:
    34.645
    Мами кога се смета за проодено? Први неколку чекорчиња или кога ќе е постабилно со повеќе чекорење-одење?

18. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.577
    Допаѓања:
    9.968
    Кога ќе е постабилно и ќе направи неколку чекори самостојно.

На princess5 и anuska_dzuli им се допаѓа ова.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    27.837
    Сакам да кажам само дека купив од пеко проодувалки и се многу добри. Тенки, лесни, кожни, не ги осеќа дете на нога, преубави се. И на попуст се поефтини од тие на кеги.

Па да споделам :)

На LivingGlam, eli25, H.VAGA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.125
    Допаѓања:
    124.432
    И на лик Кеги отсекогаш ми биле ноу ноу :worried:
    Кеги и топлинките ги качиле 1.500 ден.
    А нема, нема споредба. Сега земав на малата цицибан со 20% попуст
    Оние се занеле премногу (facepalm)

На Srcka28 и KuklickaSk им се допаѓа ова.