Проодување кај детето

Discussion in 'Бебе' started by del-fin, Feb 21, 2011.

1. Dimssi

Dimssi Активен член

Здраво, предлог за топлинки во фаза на проодување?
    Досега ги носеше од кеги патиките, зимски имаме од кк со крзно како што пуштивте погоре. Е сега за топлинки низ дома?

2. Anika55

Anika55 Популарен член

Во фаза на проодување мислам дека е најдобро детето босо да биде по дома (или чорапчиња со гумички одоздола). Така и ортопедот не советуваше. Син ми не трпеше ни чорапи, а не па топлинки, џабе ги купив.
    Ако купуваш топлинки, не би ти ги препорачала топлинките од топлинки.мк за дете во фаза на проодување. Многу се тврди, потврди се од било кои патичиња што ги имаме. Особено кај глуждот, многу се цврсти, може да го повредуваат детето при движење, посебно ако има подебелко ноџе.

monachu and Dimssi like this.
  3. Dimssi

Dimssi Активен член

Имаш слика или страница за порачување од чорапчињата?

4. Anika55

Anika55 Популарен член

Јас имам купувано од h&m, окаиди и ваикики. Обични чорапчиња се, само одоздола имаат залепено ситни гумени делчиња за да не лизгаат.

Лалина and Dimssi like this.
  5. Bebence29

Bebence29 Популарен член

моето дете е година и 4 месеци сеуште се плаши сам да оди надвое особено .носено е на ортопед ми рекоа нема потреба од паника .дома нема никаков проблем али надвор ако не го држам за рака пискааа се лути ,количката ќе ја бутка ама сам никако

6. DoubleK

DoubleK Истакнат член

сакав да споделам дека како мајка на предвремено родено, и толкиу многу гтижо, мојата лепотица прооде на 1г и 6 м .( сега ). ги помина сите фази претходно кои водат до проодување и сега е топ стабилна,само стана и замина. така да , не споредувајте деца и не паничете дека ,,доцнат,, - нема правила

7. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Фала на споделеното. Мојата не е предвремено, има сега 16 месеци ама уште не оди самостојно. Прави 5-6 чекори без држење и седнува или се задржува за нешто и така продолжува да се движи. Се надевам се е во ред, дека нема некој проблем не дај Боже и ќе почне повеќе за брзо.

јolene and DoubleK like this.
  8. DoubleK

DoubleK Истакнат член

овде го имав споделено моето искуство и притисок од околина згора на секјирациите дека е предвремено родена.Толку многу бев насекирана сонував за денот да прооди.после 300 консултации (со лекари) сите ми укажаа дека до 18 м е загрижувачи само ако не дава знаци за проодување ( тоа значи не лази,пасивна е,не се обидува да се движи а камоли да патка неколку чекори па да падне). од она што го знам, оваа фаза во која твоето девоче е последна пред стбилно одење-така бевме и ние.наеднаш се исправи и замина.не се секирај одлична е

Antebellum and Giiirl23 like this.
  9. Butterfly30

Butterfly30 Активен член

Патики за проодување од кеги , Пеко или кк или патики нормални да кажам Најк Адидас и слично што би препорачале ?

simpleewa likes this.
  10. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Во фаза на проодување сега за зимата какви чизмички би ми препорачале да земам?

simpleewa likes this.
  11. Coldheart

Coldheart Истакнат член

И мене ме интересира какви патики за проодување да земам? Ортопедот ми кажа да бидат анатомски, но не знам од каде и какви, ако може некој да сподели некој совет.

simpleewa likes this.
  12. simpleewa

simpleewa Истакнат член

И на мене не ми е јасно, какви треба да бидат првите обувки, освен меки?

13. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Меки, лесни, кога ќе ги фатиш да се виткаат целосно. Нас ортопедот ни покажа најобични адидас од оние меките што се како за трчање модел

14. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Дома босо. За надвор меки и лесно да се виткаат.

15. simpleewa

simpleewa Истакнат член

16. duffi

duffi Форумски идол

Од каде да нарачам постапалчиња? Некое свежо искуство. :)

Fenix05 likes this.
  17. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Зимски чизми за скоро проодена, како треба да изгледаат? Полнети, со онакво перниче за стапалото подигнато или? Ги гледам на кк, малце скапски? Кеги, цицибан?
    Многу прашања кои ме мачат, ако има мајка со истиве прашања што си нашла одговор - бујрум

18. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Има ли некој да сподели искуство со детенце што застанува на цело стапалце само со едно ноџе, а другото само на прсти?
    17 месеци има, не оди уште самостојно. Турка проодувалка, се движи по мебел, сака да оди за рачиња, ама само на прсти. Кога ќе му речам да стапне стапнува само со едното ноџе. Другото кога пробува да го спушти одма седнува.
    Секако имаме закажано ортопед, ама додека чекам веќе се поболев од грижи :(
    Вака балансирани му се движењата со рачиња, не гледам друг проблем за да е невролошки, не знам веќе што да мислам :(

sani99 likes this.
  19. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Детенце од пријатели имаше скратена тетива на едното ноџе и поради тоа не можеше да гази со цело стопало.
    Се среди со операција ама тие многу касно отидоа за проблемот, може детево имаше 4-5 години, ако не и повеќе. Мислам дека им кажале дека порано можело да се среди со физикална, не ме држи за збор, не памтам баш најдобро бидејќи е бидено пред многу години.
    Не мора да значи дека ќе е ист случај, но како и да е побарај саглам ортопед или бар уште неколку мислења, луѓево беа лути дека го носеле на ортопед од мал ама никој не приметил до тогаш.

LivingGlam likes this.
  20. marrisa

marrisa Истакнат член

Мој совет ти е и консултација со физиотерапевт да си направите. Кај нас ортопедите не беа загрижени за рачето што помалце го креваше и што имаше послаб фат.