Проодување кај детето

Дискусија во 'Бебе' започната од del-fin, 21 февруари 2011.

1. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.167
    Допаѓања:
    2.928
    Кога сме дома го оставам цело време на земја. Си лази до маса или кревет, сам ќе си се исправи и си оди со помош на држење. Гледам да не го “паткам” дома туку сам да си се движи и се научи така. Ако сака да оди од еден крај до друг, оди до кај може да се држи, си седнува лази до другиот крај кај што може да се исправи. За надвор гледам да го држам почесто во количка.. затоа сакам да му земам патичиња да може да се движи надвор

2. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.715
    Допаѓања:
    9.405
    Очигледно само моево пред да прооди без држење научи да се качува по столици и гарнитури и да се симнува назад (facepalm) па не полека брза рипа срце ми запира 78пати дневно.
    Ние ги имаме на k&k супер се покажаа леснички се. @TammiB5

@Azalea Bonsai пробај кога ќе побара во раце да седнеш до него да го заиграш и за некој ден би требало да не бара во раце. Моево се качува по мене во кујна само за да мие раце горе 100пати на ден

Гледај поретко паткање за да си станува сам да движи држејќи се па така нема да бара вие да го носите

На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. NightSkyLover

NightSkyLover Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2013
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    8
    Здраво девојки некоја од вас да има искуство со happyfootkids обувки од Daumling? Добро меко изгледаат за проодени деца и напред се широчки за прстињата. Некоја од вас да ги купиле па да ми кажи дали вредат? Бидејќи гледам само Куманово имаат продавница или онлине. Фала ви

Последна измена: 2 март 2025
  4. DaniDaniela1802

DaniDaniela1802 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Da prasham koga vasite bebinja pocnale so lazenje,stoenje,po malku odenje so zadrzuvanje i koga pocnavte da gi sednuvate,vashe iskustvo-6 m sme pa me interesira sto da ocekuvam:inlove:

5. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.048
    Допаѓања:
    1.795
    Ehe rano mojot sin lazi od 5 i pol meseci, stoi na nozi potpren od 8 meseci na 11 i pol proode. Redno mu bese haha, sega ne zastanuva a izl jas od soba odma trgnuva ko asistent mi e haha.

На merriel0 и DaniDaniela1802 им се допаѓа ова.
  6. DaniDaniela1802

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Bas ubavo,neka e ziv i zdrav
    Mojov koga lezi na stomak so nozete se podiga zaedno so gazeto i nekako koa gi spusta kako da probuva da lazi,koga lezi na grb isto se gura,i koga spie isto se vrti na strana i se gura so nozete i duri ke se izgura na koso celiot,a go zaspivam vo ispravena linija na grb pa on posle nekoe vreme ke se izmrda na koso i taka spie preku nok samo vaka pravi onaka spie dobro bez da se gura:):inlove:Mu pomagase so vezbi za da lazi ili kako?

Последна измена: 5 март 2025
  7. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.048
    Допаѓања:
    1.795
    Ne iskreno pomogna dalecinskoto od tv hahahah, sakase da go zemi i taka sam pocna. Kaj nas mn pomogna tummy time deka i sama go cuvam go ostavav celo vreme na stomak na podloga dolu. Ete na moja drugarka malata 6 meseci ima nitu se vrti stranicno nitu nisto. Sfakam sekoe dete razlicno ama taa ne go stava ic na stomak.

На Lady Miami и DaniDaniela1802 им се допаѓа ова.
  8. DaniDaniela1802

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Ja pocnav od 3ipol meseci po malku da go stavam na stomak i on sam si pocna da si se vrti na stomak od 5ti mesec,ama sega nesto pocnuva da go podiga gazeto,i neznam dali e dobro toa haha i jas sum sama preku den so nego nekad i cel den zavisi,zosto gledam na net deka mozes so vezbi da mu pomognes da pocne da lazi polesno ama mislam deka ako samoto ne dava znaci za lazenje ti da go potiknes a kaj mene e obratno sam si pocnuva
    Mozebi ima razlika od maski i zenski deca

Последна измена: 5 март 2025
  9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.715
    Допаѓања:
    9.405
    Не форсирај дете со вежби кога не доцни со развој.
    Јас не дозволував пасивно седнување
    Паткање цел ден
    Форсирање на вртење лазење итн. Само следев дали во предвидени месеци совладува. Моето беше цел ден на земја и еве 14месеци уште е ист не сака горе да седи сам се симнува.
    Седна стабилно сам на 8месеци, војнички лазење од 7 а правилно од 10, од 9месеци стои стани клекни, оди фатен за мебел. Еве 14 месеци е уште не проодел скроз сам стабилно. Прави 2 3 чекори и седнува. Се плаши и баш се гледа тоа кај него зошто и си издишува кога се мисли дали да тргне. Денес се пуштил 4 5 чекори ама не е дека проодел скроз. И не форсирам зошто физијатарката од Систина ја прашав и рече дека до 16-18 месеци е очекувано да прооди. Не секое ќе прооди на 10 месеци а не секое што проодело на 16 е нешто недобро. И моето и на Бесбес се растени на земја цел ден па спореди разлика види. Едноставно моето е плашко. Само следев моторички дали нешто фали па вежбавме на тоа

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. DaniDaniela1802

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Ne forsiram,gledam deka sam se pusta i dava znak toa e dobro

11. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.048
    Допаѓања:
    1.795
    Точно, никакви вежби не правев само што го оставав на подлога на меше и околу него играчки. Секое дете е различноо и треба да се следи за што е готов самиот а не со сила. Сепак сметам бебе ако лежи нонстоп на грб цел ден во релаксатор сметам не е во ред. Како што кажав на др ми е нонстоп на грб или во релаксатор дури и главчето назад е во форма на штица значи не е оформено како што треба.

12. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.715
    Допаѓања:
    9.405
    Ете само што ја отворив темата за оставање на времето и темпо на дете - пушти бебко чекорчиња :inlove: патче мајкино :party: ќе си пукнам од среќа :l:

После колку време заодуваат така посигурно во себе и од седечка положба? Моево се крева на гарнитура па се пушта ама со страв уште и после си лази

На merriel0 и H.VAGA им се допаѓа ова.
  13. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.048
    Допаѓања:
    1.795
    Лесни чекорчиња мајка, па после околу 2недели. И низ град сам оди мојот ама се сопнува сегде хахах.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.014
    Majki moeto se pusti, primer ako sum zad nego ke go ispustam I si cekori dovolno. No od sedecka polozba uste lazi ne sede. I jas sum celo vreme zad nego od strav pregolem strav ako padne tamu ako padne vamu, i go drzam za raka.... nz dali treba da go pustam(mislam da ne go usporuvam vaka drzajki)
    Za kolku vreme se pustaat sami taka stabilno?
    I sega samo fioki otvaranje I tamu kaj so ne treba haha....

15. MamanaDavid

MamanaDavid Нов член

Се зачлени на:
    10 мај 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Zdravo majki , sakam da ve prasham edno prashanje shto me machi periodov. Moeto bebche napolni 13 meseci i seushte nema proodeno . Vekje od pred nekolku meseci si stanuva sam potpren za bilo shto i znae da napravi po nekoj chekor drzhejki se za krevet ,stolche ili bilo shto. Saka koga go drzhime za race a on samiot odi . Megjutoa , nikogash do sega nema stapnato na celo stapalo , tuku sekogash na prsti . Dali se ima slucheno istovo i na nekoj od vas ? Ve molam za sovet .
    Fala vi i ubav den :)

16. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.715
    Допаѓања:
    9.405
    Дали сте го оставале во дубак? Обично паткање, водење за раце и дубак водат кон одење на прсти. Оставајте го полека ќе се опушти и тргне без држење. Ставајте на малп растојание столици за да се пушти од едно до друго место полека. Моето прооде на 14месеци, зборев со физијатарот од Систина ми рече дека до 18месеци се очекува бебче да прооди. Ако не покаже никакви знаци за проодување до 16месеци консултирај си некој физијатар ортопед. Ама мислам дека немаш простор за грижи штом си застанува и оди лево десно со држење. Само не го паткај и кога го носите вие гледај да го држите минимално да е повеќе со негова тежина и сила. И пониско за да не се тегне нагоре па да се крева на прсти

На MamanaDavid му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MamanaDavid

MamanaDavid Нов член

Се зачлени на:
    10 мај 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2

Fala ti mnogu na odgovorot, go stavav vo dubak da, ne preterano dva tri pati vo denot po 20min max, ama ete mozhe ni toa ne sum trebala, imam vnuka sto gazi normalno iako koristese dubak i dosta lugje sto znam ama ete sekoe dete si e razlichno ☺️ se nadevam kje bide se vo red. Jas sepak zakazhav kaj Taleski za da vidam samo da ne e problem nesto so tetivite, bidejki primetiv koga jas probuvam da mu gi ispravam stapalata na zemja kako da nemozhe da se ispravi pravo nego se navednuva . Sepak se nadevam kje sme dobri ☺️

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    444
    Majki zdravo. Nie 15 meseci,za race si odime, po garnitura stolovi komoda si odi. Klekni stani. Ovie denovi pusti 2 cekora i tolku. Patiki imame Reebok meki. Ama seka toplo da mu zemam sandalki. Od koi ste po zadovolni. K&k, vico od kegi, ili kegi

19. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.167
    Допаѓања:
    2.928
    К&К ги има моето и ств преубави се, лесни

20. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    357
    Добро како да не ми е страв дека ќе се утепа? Прооде си оди сам се пушта цело време ама трча, иде нанапред нема стоп цело време сме на штрек и позади него пред него да не се лупне на фаца.