11+ е бебе, прави и по 20тина чекорчиња. Си држи играче во раче и си оди. Па седнува да одмори, па пак ќе стане. Проодено е? Да порачувам колачиња? Инаку, секаде оди босо.
Штом оди со прст или со држење за нешто, нема проблем физички, се плаши да се пушти. Кога ќе биде спремна ќе си се пушти, мојата ќеркичка исто беше до пред две недели, 15ипол месеци има ама не видов потреба од грижа.
проодено е, треба време да станат стабилни, подолг процес е проодувањето и мојата денес прави годинка, оди од пред две недели исто така, уште се плаши и не е станилна, јас веќе нарачав колачиња
Среќен роденден на ќеркичката! Да, да, подолг процес е. Веќе 2 недели трае и кај нас. Ми се чини најтешкиот период е досега. Тогаш, и јас да нарачувам колачиња деновиве. Од каде ги нарача?
фалаа ти од cookiebooking на инстаграм, скапички се малце, цената им зависи од дизајнот, ама многу се вкусни и многу убаво ги направија еве ги
И јас се секирав како тебе бидејќи слична ситуација имав и со ќерка ми. Од страна на пријатели дури и со помали дечиња им проодеа а ќерка ми не. Сите блиски само ме прашуваа дали е проодена и требаше да се објаснувам. Матичната докторка ми рече се додека се исправа и оди по мебел нема никаков проблем со развојот и до 18м се очекува да проодат, до тогаш не треба да се форсираат и да ги оставиме по нивен тек да си стекнат сигурност. Ќерка ми сама со држење по мебел одеше од 11м но дури точно на 16м почна да сака да оди за раче, пред тоа не сакаше ни за раче. По неколку дена од "паткањето" почна да се пушта по некој чекор сама да прави и еве веќе десетина дена секој ден по неколку чекори плус си ги чекори сама. Претпазлива е и не брза. Ќе си се пушти кога ќе си се осети сигурна немој да се секираш и да форсираш
Сама прооде на точно 17 месеци, до тогаш скоро 4-5 месеци одеше само за рака, ни неколку чекори не правеше сама, се корнеше од плачење ако и ја пуштев раката и пробав да ја убедувам да оди. На 17 прооди во камп, и само таму и дома одеше сама, надвор пак би бараше раче, дури скоро месец и требаше да се опушти надвор и тоа се уште не секаде се пушта сама, туку уште бара раче. Не се секирај ич, штом оди за рака значи нема физички проблеми, едноставно и треба поголема самодоверба. Ама ќе видиш колку многу постабилна ќе е рзс разлика од другите што похрабро проодуваат сами од порано еве сега оди, трча а скоро и да не паѓа (во смисла на паѓање од недтабилно тетеравење)
Потврдувам, мојот прооде на 15ипол месеци и на прсти можам да избројам колку пати паднал до сега, а е 2 години. И не оди, туку трча цело време