Прават во слаткарницата Мон Шери, ги имам гледано на фб. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.885056764916504.1073741829.885056691583178&type=3
Мајки синко вчера за првпат се пушти од рака сам и направи 3-4 чекори,и потоа пак,неколку пати вчера така направи.Инаку си стои сам и кога го држам за раце сака сам да се пушти да оди.А 9 ипол мес. сме.
Sinko moj ima 14ipol meseca i veke 2 nedeli kako pocna da pravi po nekolku cekori, prvo bea 3,4 potoa 5,6 a sega moze i poveke od 20 samo sto se uste ne e stabilen. Dva tri dena veke kako noze da ne go drzat epten paga i pak stanuva prodolzuva kako pijana kokoska dali e normalno toa da go pravi dodeka si proodi ubavo?
Скроз нормално. Топ. Нека си продолжи да си чтрапка и да си паѓа на газе, а вие само напрајте му околина да може да се фаќа за нешто кога ќе се занесе - маса/столче, нешто такво. Никако луѓе немојте, ама никако рацете на децата фатени со вашите и да ги паткате да ги терате со сила. Остајте го детето само да се исправи и да научи да држи рамнотежа. Исто ова важи и за седење, имам забележано многу мајки децава ги седнуваат и ги потпираат со перници од околу, а детето сеуште не е спремно да седи. Пуштете ги сами да се исправаат.
Синко од десет и пол месец почна да се исправа, правеше стани седни, од 11 месеци веќе почна да се движи по комода, гарнитура. Сега сме 13 и пол месеци и се исправа на се и се движи, но му е страв да се пушти. Го оставам стои сам без никаква помош и стабилен е кога ќе го викнам ќе направи едвај два чекори и бара рака или не ни зачекорува туку ќе се фрла на коленици. Рано му е се уште веројатно, да не форсирам?
Nema potreba od forsiranje nitu pak od griza.I mojot bese ist,pa nekoj den pred 14m se pusti so trcanje,preku noc
Синко на 11 месеци прооде, од 10 се пушташе сам од кревет на маса, правеше по 3,4 чекори, почна да оди убаво без да се плаши, паѓа на газе или клекнува па на раце напред се спушта... Деновиве го приметувам дека ако сака да оди на подалечна дестинација (ѕид - кревет пример од 3м), оди па се предомислува ке си клекне и со лазење ке си стигне побрзо сеуште го ставам во дубак ако правам јадење или слично, да не грешам?? инаку мал му е дубакот, па станува и оди без да се држи хахаха
@Tajnaotrovna Ептен се врсници нашиве па споредам.... И мојата од единаесет се исправа, стани, седни, на годинка само стоеше сама без да се држи, а сега сама се пушта по 5-6 чекори најмногу. Не ја форсирам воопшто . Ама сега е во филм дека оди и цеееел ден бара рака за да оди, ме влече и ако не станам одма, писка и се лути. Многу е смешна.
Мариз и ние сме исти како вас.проодевме уште од 10 месеци.сега денес полни годинка и сам си оди и по надвор и дома и си клекнува си зема играчка и станува без да падне ептен сме пргавки.и тоа нема одмор ни минута само кога спие онака е се на нозе.душички мали
A vo dubace go ostavase posle prooduvanje? Da ne napravam greska so dubakot, iako odi go stavam tamu dodeka sreduvam ili gotvam, najsiguren mi e, nemoze da dofati se sto saka... :/
Да го ставам само по надвор во двор нешто да завршам работа ама мал му е си оди во него го превртува опасно е мора постојано да внимавам на него.а по дома ич не го оставам не сака.абе овој мојов и по тсборетките и по кревети сам се качува цц и врата се пидига да отвара.ептен пазење треба.
Sin mi proode nekolku dena pred da napravi 15 meseci . Jas ne go forsirav voopsto , samo mu davav kapki vigantol po 4 na den , po baranje na maticnata . Vo dubak go staviv na 6 ipol meseci , a od 11 ipol vekje sam ne sakashe da sedi vo dubakot , verojatno bidejki mu beshe mal . Na ista vozrast pocna i da si se drzi na masicki , kreveti , a v nekolku navrati so bratucedka na mm go vikavme nakaj nas i pravese po 3-4 cekorcinja i potoa bum na gazeto na skoro 15 meseci samiot se oslobdi i si se pushti kako od ragjanje da znael da odi
Neka mu e najsrekjen rodendenot golem da raste i samo srekja da vi nosi i ti si bila tuka nekade so mene, mene pa 4ti April najdocna termin, jas 12ti se porodiv super deckite kje si trckaat na rodendeniteee
и синко мој нема 10месеца,сега.ке прави на 29 март,ама веќе цела недела се исправа каде ке стаса,ептен лазе и се исправа де на стол де на масичка де на кревет,ама многу ми е несигурен страв ми е да не падне или чукне и се трчам по бего,ништо не можам да си сработам @Muchaca среќен роденден на синко и од мене
Керка ми моја втората има година и 4 месеци и се уште не оди на нозе само со дубаче , не ја форсирам пополека не е секое дете исто, првата на 11 месеци прооде еве вторавс се уште не
Бидејќи сме исти, еве да кажам дека и синко мој веќе 2-3 месеци сака да патка со сосема мало држење за прсти на возрасен, се исправа на се живо и цело време, смесецов почна да оди по креветче, фатен за маса и слично (пред две недели тек почна и да лази), ама сам не сака. Се гледа кај и да е дека ќе прооди (може полесно ќе му биде ако не сака веднаш да трча ). Мислам дека се е нормално.
Sinko lazi nekade od 11 meseci, prethodno puzeshe ko vojnik. Milslam i ova lazenjevo do nekade go sprecuva za porano da proodi, bidejki do celta polesno i pobrzo mu e da stasa so lazenje, otkolku da se pomaci da poodi, da pushti cekori. Otkako pocna da se isprava i da se shetka so pridrzuvanje za se naokolu, veke ne posaka vo dubak, probav dva pati da go stavam, no vednash se rasplakuvashe, taka da odamna ni e veke trgnat i spakovan.
Aj sovet. Sinko uste malku godina, lazi, se isprava sam. Imame golemo krevetce i niz nego seta, pokraj krevet isto setka, znae i da napravi sam 2-3 cekori koga e zanesen, a inaku ako ne go drzi nekoj za racinja nejke da trgne. Jas go ostavam sam, ama go cuva svekrva mi i ona od strav da ne i se udri se za race go drzi. Osven jas da go vezbam sam da se pusta druga ideja nemam