е баш денес пред малку си седев и заприметив имаше некој туристи група дојдено низ паркот беа и едно циганче мало помина кај сите (па дури си чантенце-во него ги собираше парите) и сите му дадоа кој по десет кој по педесет денари и замисли колкава дневница си изваде едно друго пак (ова в мозок ми остана, а мислам и дека ќе ми остани) дури си седев в кафич дојде едно циганче и почна да му пита на еден...не слушнав што му рече циганчево ама дечково си изваде цигари од пакетата и му даде неколку и ова задоволно целото си замина, а не изгледаше ни дека 6 години има уште се прашувам дали цигари му побара или по претпоставка зошто му бара пари овај му даде цигари
ги жалам дечињата, ептен ми е жал кога ќе ги видам... уфф тажна слика ми создаваат ама кога ќе ми текне на нивните родители е па не се за жалење бе. само деца да се правело. Повеќе пати така кога се шеткаме со дечко ми и ќе пријде некое ќе побара некој денар и јас ќе се забодам во ташната и барам да им дадам макар и последно да ми е. ама дечко ми секогаш вика ..абе не му давај, шо мислиш тие колкава дневница вадат од дај, дај....? под 1000 дневно не се ,, а и кога ќе размислиш така е ама секогаш им давам , греота ми е. а една дешавка што ја знам пак ,лелеее немам зборови пред продавница моја комшика стои со ќесиња и околу неа доаѓаат неколку мали циганчиња и и' викаат ,,дај 10 ден, дај 10 ден,, ... оваа се врти и вади ситно од новчаник и им дава... по некое време ја брца рака во заден џеб да си го земе кусурот и да го стави у новчаник парите ги нема околу 300 ден. и како да му дадеш?
вчера на работа хахах како се изнасмеав... Доага една жена циганка со мало бебе и бара пари од гости. Јас и викам да си оди, а она се врти и ми вика * Леле бе па, сега почнав. Остави ме бар 10 минути.. И така не ти барам тебе* хахахахаха кај им текнува бе
Сега скоро бев излезена седев во еден кафич и доаѓа едно малечко циганче и ми вика "Дај ми 5 денари да те сака саканиот" ама така милно кажа ме разнежни и му дадов
жал ми е и скоро секогаш им давам пари,а чудна работа кога и да полагам пред да влеземе секогаш има питачи,за пари и дечиња и жени и стварно се жални,скоро секогаш им давам пари ама тогаш обавезно им давам некако да немам грижа на совест.ептен ми се жални,и тие мои 10-20 ден нема да ме осиромашат затоа и им ги давам.нивна работа е дали и за што ќе ги искористат,а јас сум на едно ниво погоре зошто сум помогнала на некој,сум била хумана во тој момент,и тоа е моето благодарам за давњето пари.неможам да ги гледам и неможам да ја свртам главата на друга страна и да го занемарам нивното постоење...
Програмирана сум да не одговарам емоционално кон таквите. Добро ги познавам на баир живеев единаесет години малечките парите ги трошат за цигари , да баш и тие најмалите. А за родителите, за секого има работа,проблемот е што не им се работи.
На времето кога ми беше дечко, маж ми посака да дојде во Скопје да го прошетам. Одевме кај роднини во Ѓорче и таму некаде на пластичарската улица застанав на семафор. Ни доаѓа едно девојче скоро голо (немаше повеќе од 7 години) пред кола и почна да игра чочек. Ме фати еден срам затворив прозор и му правев муабет божем да не види. Кога виде детево дека нема да и дадам пари почна да се дере и да плука по колата, тогаш дојдоа и други деца и почнаа да ја удираат колата. Толку се посрамив што ми ја уништија вечерта и ми се плачеше од срам.
Ауууу жал??? Пфффф , како не!!! Жал ми е само за инвалиди! За циганчињата неизмиени и ндеизбањати што дуваат лепак и пушат цигари пред да научат да зборуваат? Одвратни се, и тоа не само на изглед... Сигурно ве пресретнале на плоштад, и викаат - дај пари или ке те плукнам!!! Мислам хеллооууу! Страшно ме нервираат ми доаѓа на клоци да ги фрлам
А што е најсмешно ги има само во големите градови. Добро еве на пример немале услови да се школуваат па нека одат по селата, помалите градови нека се занимаваат со земјоделие ама не за тоа не ги бива. Како не, за тоа секого го бива само треба да ги засукаат ракавите и да видат што е работа, а очигледно не се расположени за заслужно заработени пари- па затоа не ми е жал
Секогаш давам. Мене не ми вршат работа 10-20 денари, а на некого многу му значат. Жалосно што во државава не се средат прво тие коренски работи, а тек после споменици бла бла. Него да не навлегувам во друга тема. Не знам зошто луѓето се толку никакви. Па 10 денари бре човече, 10!! И ме нервира кога ќе речат:-"Па нека си најдат работа, нека работаат" Пфф, сигурно. Нормален човек кој живее во добри услови не може да најде работа, на некоја искината ѓупка ке и дадат да работи. Сигурно. И стварно треба нешто да се превземе, жалосно да живеат на улица луѓе, посебно во Скопје премногу ги има. И секогаш ќе давам, душата ми се полни после тоа, се чувствувам убаво кога помагам, господ гледа.
А дали ти си се запрашала како им е нив? Па што очекуваш од луѓе пораснати на улица, да бидат убаво облечени искапени и културни?? Немојте да судите кога вие сте пораснале во топол дом, со семејство, ве облекле, ве напиле, најале. Не можеш да ги осудуваш, замисли се ти на нивно место. Пушеле цигари....тешко нив загреота, мислиш знаат тие што е убаво што не. Мене знаеш од што ми се гади?? Од луѓево што се толку груби и без жал, затоа што сте и сме пораснале во убави услови, и лесно е да се зборува за другите. Не дај боже да се стигне на улица, а верувај на секој може да го снајде такво нешто, затоа бидите малку ЛУЃЕ со добра душа.
Обично давам храна, зошто за храна да одбијам ептен голем грев ми е ако случајно некој ме прати на едно “фино“ место зошто не им давам пари наместо храна, одма знам дека не им се толку потребни парите и во тој момент не ги ни жалам. Циганчињата мали не би ги ставала сите во една корпа, секакви има, има и такви што ти пцујат од швалерка па до тетка од трето колено, а има и такви со кои животот навистина си поиграл сурово и благодарни се ако им помогнеш. Минатото лето, седевме во една кафана, и веќе бевме на идење кога дојде едно 10годишно циганче и почна да ни игра и да ни бара храна. Келнерите кои очигледно веќе го познаваат отидоа до кујна и му дадоа огромна ќеса со храна, ние му додадовме од нашето јадење. Циганчево толку беше среќно, што почна да ни игра и пее специјално за нас еден другар што седеше со нас го препозна, и го праша како е, циганчево му ја покажа левата рака и само му кажа - мачкам, не се секирај ќе помине брат! и си отиде...отпосле дознавме дека брат му е тежок наркоман и го горел со бензин мислам дека едвај успеав да ги поттиснам солзите тогаш....
Auuu strasno se nataziv Grev mi e mnogu za takvite a gi ima mnogu,si velam da sum milionerka na site bi im pomognalazalno epten zalno
Kaj nas nonstop doagaat takvi sto nosat livcinja nekoi, demek im se bolni decata i baraat pari za operacija.Ednas baba mi bila sama doma,i eden cigan so malo detence i zazvonil na vratata.dodeka i se zalele i muabetele ,molele,drug cigani nezabelezano go dignale mini sporetot koj sto stoi na terasa i na koj ponekogas baba mi gotvi i go vnele vo kola.baba mi videla no stara zena kaj ke trca pocnala da vika po sosedite i ovoj so detenceto si vlegol v kola i cur da gi nema Taka pravat se organiziraat.Ednas na nasa sosedka isto postara taka i napravile samo bila zena i taa koga posla od sobata da zede pari da im dade ovaa vlegla vo druga soba i pocnala da pretura da zeme da ukrade nesto... Ima i takvi na koi navistna im treba pomos i navistina pitacat,no od ovakvite sto lazat nemozes vekje da veruvas koj e vo pravo koj ne.Vo sekoj slucaj katastrofa [mod-kirilica:1b72jr24][/mod-kirilica:1b72jr24]
ДАли сум се прашала како им е нив??? Нешо као демек треба да ми биде жал??? Или у стилот од парите за кои јас секој ден се мачам треба да им давам нив? Зошто??? И тие како и јас, способни се за работа... АКо немаат образование ке копаат, ке собираат смет, или било што! Кој сака да заработи - ке се снајде. Ама тоа што тие го избрале - смрдливиот живот, и да живеат од милоста на другите не го оправдувам!!! И да... Кога ке им дадеш пари тие со нив ЦИГАРИ купуваат. За тоа имаат пари, за да се избањаат немаат??? Не се виновни децата - виновни се родителите! Наместо да работат тие прават деца, затоа што во нив гледаат средства за работа - уште како бебе го стават во картон на улица за да му оставаат пари. Мизерија
Не знам дали ти е јасно дека кај нас се такви луѓето, и од такви како тебе без жал ке си седат на улица. Зошто? Затоа што никој нема да вработи парталав циган од улица е затоа. Денес е такво времето што и за чистење во школо треба да имаш врски за да влезиш, а камоли циган, плус не е еден, туку се илјада и еден! А што се криви дечињата, тие не побарале од родителите да ги направат. И тие сакаат да имат убаво детство како и сите што сме имале. Не знам кај живееш па кажуваш кој им бил крив што не работаат кога во нашата држава се сите расипани и полни со предрасуди!! Прати ситуација. Се пријавува жена од нормално скромно семејство, која живее во просечни (до некаде) услови. Има обичен скромен стан, деца и маж. Се пријавува за служителка во школо да чисти. Се пријавува друга жена, циганка, која живее во некоја барака под некој мост или било каде, и оди на истото место да се пријави за служителка. Кажи ми ти сега мене, нашиов идиотски народ, која жена ке ја избере?? Се разбира првата, нормално кој би и дал шанса на смрдливата циганка, што бара таа овде. Ете вака размислува нашиот народ за жал. Покрај ваков народ, зошто јас да не и дадам на некоја стара облека, храна и 10 денари?? Не зборувам за родителите, ама децата нивни не се криви што се родиле, верувам кога би можеле да бидат прашани не би ни посакале да се родат знаејќи што ги чека. Плус, би вработил некој некое детенце од 6-7 години да работи некаде? Дај молимте, небаре државата ни врие од работа. Девојко, ти немаш душа стварно. Кај да живеат кога немаат пари. Куќа не се купува со 100 денари. Лесно ти е тебе да зборуваш или јас, што имаме луѓе зад нас кои ни овозможиле да имаме облека, храна кров над глава, интернет дома, џепарлак што ли уште не. А кога си буквално на улица, тешко дека ќе се извлечеш.
Lacrimosa ко што гледам не сме на иста фрекфенција.... КОга ке земеш плата издвој 1000 ден, раситни ги на 10 денари и почни да делиш на улица.... хахахха, уште на првата раскрсница нема да ти стигнат, а можеш и без ташна да останеш...
Верувај, сум дала и повеќе од 1000 денари досега. Тој што не е себичен и дава, ќе му биде вратено со добро. Поздрав
Во право е Lacrimosa јас мислам дека има многу различни цигани што просат обично јас им давам кога имам затоа што знам дека живеат на улица а на улица животот не е лесен,а за што ќе ги потрошат тоа си е нивно,нема ни да се збогатам од 10ден нема ни да се осиромашам,сепак се греота немаат покрив над глава а зимно време се обидуваат да се стоплат мене многу ми е жал,има и безобразни цигани не викам не ама нив така ги учеле родителите и тие се луѓе како нас само што немаат покрив над глава и немаат каде да се избањаат.
Јас редовно се нажалувам кога ги гледам, и секогаш им давам по нешто ситно на маливе ромчиња. Дечиња се сепак. Слика која најмногу ме вознемирува е кога ќе видам некој да бара храна по контењери Тоа навистина ми е многу жално, и им давам пари колку што имам во мене. За храна се работи сепак и за хуманост, и повеќе пати ми се има случено. А дека има случаи кај што просењето претставува бизнис на заработувачка, и кај што повозрасни луѓе тераат мали дечиња да просат и потоа им ги земаат парите, има и тоа многу. Страшна работа