Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прославување туѓи празници

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Snow-Queen, 4 ноември 2012.

1. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    14.447
    Не сум против славењето,но не во олку претерана мера.Вчера имав можност да ги видам најкичестите слики за Халовин. Сметам дека е претеран начинот на кој овие празници се имплементираат кај нас.Погоре прочитав дека не било убаво младите да бидат толку врзани за традицијата и религијата,јас не гледам ништо лошо во некој кој си ја негува традицијата.Како и да е,си имаме ние и наши празници кои се еквивалентни на странските,а и те како се занемарени.Така на пример СВ. Валентин и СВ.Трифун,се знае кој е наш празник.Ден на љубовта кај нас е Вера,Надеж, Љубов.Маскенбал имаме за Василица,1 април,во мојот град за Прочка е спектакл.И уште низа други празници кои се проследени со прекрасни обичаи.Значи јас не велам дека треба да се слават само нашите празници,но зошто нашите се потискаат? Глобализацијата си наметнува некои трендови,ама тоа е друга тема,да не бидам офф топик.Сигурно дека таму некаде во Америка,не би му продалетолку многу значење на наш празник, колку ние на нивниот.Ако некој се чувствува среќен дека слави Халовин,слободно.Само не мора да се претерува до таа мера на апсурд.

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.330
    Допаѓања:
    29.148
    Аргументот „тие не ги слават нашите празници, зошто пак ние нивните“ е навистина игнорантен.
    Низ годините се исфилтрирале деловите од традициите кои им се забавни на луѓето и тие најчесто се практикуваат.
    Ако одење на црква беше забавно и интересно за светот како маскирањето, одењето по Халоуин забави, или пак купувањето Christmas presents тогаш цел свет тоа ќе го правеше. Ако за Вера, Надеж, Љубов луѓето си купуваа подароци и срценца и балончиња и што ти знам, тогаш на 30 септември ќе го правеа тоа.

На вакви денови, не се слават празниците, туку само владее општа еуфорија. Верувајте, никој не се замара со религиските делови од глобалните празници. Како што кажав, извлечени се само оние делови кои им се забавни на луѓето, исто како што од паганските обичаи се извлечени само карневалските маски, а останатите духовни делови, како обожавањето на Сонцето и природата се оставени по пат.

Никој не рече дека овој начин на чествување традиција е добар (ако се прашувам јас, самото практикување традиционални обичаи треба целосно да се искорени), ама како што кажав, традицијата и духовните работи се во последен план.

И доста со она ваше, наше. Халоуин, Валентајн, Божиќ се глобални празници, што значи, како што се на Американците, така се и наши. Св. Трифун и компанија не се глобални, не знам зошто воопшто се поставува прашањето дали некој Американец би ги славел.

На shz, Someonespecial, Joi и 2 други им се допаѓа ова.
  3. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.194
    Кога ќе се сетам дека до пред 5-10 години, истите овие новопечени тиквички им се смееја на Ромите, демек сите празници ги прославувале :D Можеби до ден денес им се смеат :^) Живот полн со иронии.
    Халовин ми е исклучително глуп празник за овие простори, као гледаме на ТВ дека се слави у Америка и да пробаме да бидеме кул. А сето тоа излегува толку извештачено.

Последна измена: 3 ноември 2017
    На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.898
    Допаѓања:
    19.647
    Халовин мене ми е интересен , св Валентин исто така , да појаснам дека ги сакам сите празници што внесуваат позитивна енергија во лугето и дечињата , иако не сум некој верник но ги обожавам :)

Ова зошто прославувааме туги празници ми делова како да е произлезено од некој поп што е љубоморен а и нервозен бидејки на овие празници не им се полни буџетот во нивниот џеб !

5. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    И на поголем дел од американците им е антипатичен празникот.

На sjdgo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.712
    Не сум за славење на halloween, вештачки е наметнато, луѓето ниту го разбираат значењето, а збеснуваат да слават и што е најважно, не е во согласност со нашата вера.
    Понатаму, за Св. Валентајн, треба да си го слават припадниците на католичката црква, ние Православните, имаме наш празник на истиот ден, Св. Трифун, кој треба да се чествува и слави.

На Lovelybaby<3, Недопирлива5 и Aleksandra9999 им се допаѓа ова.