Можи и за време на тренинг но нема потреба пошто само трошиш за време на тренинг а после тренинг е најбитно да внесиш бцаа или еаа за да се започни процес на опоравак. Се што внесуваш пред и за време на тренинг, го трошиш за време на тренингот а мускулот се опоравува и расти после тренинг. Поголем бенифит и искористливост ќе имаш после тренинг. Пред тренинг ако јадеш протеини, ти веќе имаш амино киселини во организмот и истите ги искористуваш за време на тренинг а одма после тренинг надополнуваш со суплемент како БЦАА или ЕАА и после сат време си јадиш. Претежно бенифит од бцаа за време на тренинг имат тие шо се на шема на инсулин. Иначе бцаа се само 3 амино киселини леуцин, изолеуцин и ел валин. Леуцинот е главен за подобрување на мускулен раст и синтезирање на протеините. Изолеуцинот е сличен на леуцинот, ја подобрува протеинската синтеза и опоравак а валинот ја регулира глукозата во крвта.
Фала на опширниот одговор, значит јас можда и во заблуда бев, дека мене ми рекоја да го пијам за време на тренинг дека давал повеќе енергија, ама од утре го почвам и ќе практикувам после тренинг, па после период ќе пишам како сум задоволна.
А за мускулен раст покрај бцаа треба и whey? Мислам дали е да речам задолжително веј да се зема за раст?
Протеинскиот извор дали е од веј, месо, јајца, риба и слично, протеинот е основен градител на мускулна маса така да без протеини немаме доволно напредок. Не е морално да се зема веј доколку си јадиш навреме и внесуваш доволно протеини од храната. Веј е само додаток фактички надополнуваш протеини од течна храна. Иначе протеинот е протеин до желудник, тој се вари и се претвора во аминокиселина и со помош на гликогенот се транспортират аминокиселините до мускулите. @DevilGirl212 бцаа за време на тренинг можи и да те успијат пошто содржат засладувач,шеќери. Има такви бцаа со кофеин внатре и тие дават енергија али брзо се навикнуваш нанив а и не ќе можиш да спиеш поради кофеинот. За сила за време на тренинг, пред тренинг јади повеќе комплексни хидрати и внеси малку здрави масти. Бцаа не дават сила туку само се забрзва опоравувањњто помеѓу серии.
Веј е додаток во исхраната, додатни протеини од извор млечна сурутка и нема врска со слабеење или дебелеење.
Ок, али за некој као мене шо не јаде месо, ваљда е боље да внесувам протеини на тој начин. Вежбам редовно, ептен сум активна, поентата ми е да не накачувам тежина него мускул сакам да оформам. Колку поише читам за ова, толку поише нишо не ми е јасно. Да можеше да ми каже некој ова, ова и ова да ми олеснеше живот
Спрема ова што го кажа веќе ми е јасно и убо објсни која ти е целта. Пошто нејадеш месо, нај идеално е да додадеш веј протеин во исхраната така што ќе имаш протеини поправо амино киселини за опоравак. Можеш да си земеш говецки протеини beef protein протеини од месо. Многу е квалитетен, нема лсктоза како век од сурутка. Организмот наш нема способност да разликува протеин од месо или веј протеин. Битно му е на организмот тој протеин што ќе се внеси да ги содржи сите есенцијални и не есенцијални аминокиселини. Се што нетие јасно слободно прашувај било овде или можеш да ми пишиш порака ќе ти објаснам се детално.
Супер е понудата. Го имам пиено протеинот, одличен вкус и растворливост а путерот го немам пробано но би требало да е вкусен. Протеинот кукис и крем ти е многу вкусен и добар е за правење и колачина.
Читав коментари дека немало ефекти од ова. Инаку сама не сум земала. Подобра алтернатива ти е колку толку л-карнитин.
До колку пари бараш? Најдобар е Optimum Nutrition Whey gold standard 3000 денари е 2,270гр за два месеци имаш. Подобар нема однего.
според составот има лецитин од соја ако мора да биде баш без никакви траги од соја, тогаш мислам дека таков протеин нема првите два услови веганските протеини ги исполнуваат, ама условот да нема воошто соја тешко тоа
https://polleosport.mk/proteini/vegan-protein-500-g-chocolate-muffin QNT Протеини од грашок без соја, без лактоза без глутен ама нема амино киселини за жал. Имаше и на други страници ама ги имат повлечено.
Го немаат разградено составот по аминокиселини, ама би требало да има доволно bcaa Нешто помал процент на протеин за повисока цена, барем вкусно да е