Ne postoj protein za slabeenje, postoj ishrana za slabeenje. Proteinot ako go vnesuvas dovolno preku hranata togas nema potreba da vnesuvas whey protein. No ako imas surova hrana znaci slaba so ptotein na primer nejades meso, jajca, riba i slicno e togas mozes da dodajs whey protein. Preporaka za dobar whey to e optium nutrition gold standard. Gymatize whey 100 Biotech usa 100% pure whey Trec nutrition 100%whey My protein impact whey
Najdobar pre workout ti e hranata. 40min pred trening edno kafe bez sejker, edno kafeno lajce himalajska sol, magnezium. Pre workout dodatocite se pijat odreden period posto ako gi koristis sekoj den teloto ke ti se navikni naniv i nema da gi osejkas ponatamu. Vo pre workout imas arginin, citrulin malat, kreatin, kofein, bcaa, magnezium, sodium, vitamin c, i golema kolicina beta alanin. Pri koriatenje na suplementot za vreme na trening ke osetis peckanje, cesanje na teloto i toe normalno posto prv pat kotistis pre workout i ke osetis dobar preliv na energija, dobro pumpanje na muskul(samo duri vezbas). Ako si so plan da zemes ti preporacuvam da zemes pre workout obocen koj sodrzi samo bcaa, kreatin, kofein, beta alanin. Beta alanin ti e nitro oksid koj ja podobruva cirkulacijata, i so to se podobruva i iskoristuvanjeto na ostanatite suplementi kako kreatinot, amino kiselinite..Pri koristenje na pre workout pred trening, krvta treba da ti e bogata so proteini i hidrati so znaci treba da imas solidna ishrana pred trening za da imas benifit od suplementot. Citrulinot ti e slicen na beta alaninot a argininot ti e za izdrzlivost, fokus za vreme na trening, za sila, energija. Inace gi imas vo polleosport.mk malena suplements xerkules boban gjorovski hardcoreshop.mk najdobri pre workout prasaci ima vo arnold suplements.
Протеини ако вежба некој со тежини основна работа, особено за качување мускулна маса (CFM ако пишува се работи за начинот на изработка и претставува квалитетен протеин). Креатинче е некст левел, особено ако некој има напорни тренинзи. А сеа пробувам BCAA да видам како функционира пошо ми е дискутабилен хахаха
Што вежбаш? Дома, во теретана, трчаш? Л-карнитинот малку зголемува енергијата и помага во оксидација на слободни масти и триглицериди. Има внатре и Б6 и магнезиум најчесто. Термо спид се погодни ако си на shred/cut. Ја би ги пиел да речеме ако редовно трчам и се спремам за маратон. Ако никад ништо не си суплеметирал, земи си поарно протеини, креатин, евентуално бцаа. Ова е некст левел суплементацијата
од стално вежбач имам пиено и АИ липорол и џабе беа искрено. Дома ХИИТ вежбам и трчам на трака имам дома. два пати неделно до три, трчање интервали. незнам што ми е накладов 6 кг и неможам да симнам никако. Никогаш ваква не сум била, а кондиција вријам, затоа барав бустер, БЦА веќе пијам, негде грешам незнам каде. се нервирам со себе. фала на одговорот @Ajronmen
Нема на што. Пробај си можда ќе ти го бустнат метаболизмот. Зошто не пробаш наместо иинтервали пробај подолго време да трчаш? Трчај 30-60 минути, односно 5-10 километри без да застануваш. Ако си подолго време во една иста рутина, телото се навикнува на ритамот, знае што ќе направиш следно и затоа бавно прави промени. Shock the muscules, вежбај нешто што ќе го изненади телото за да продолжи да напредува.
jас не сум јас без убав тренинг.жално е во последните 5 месеци ротирам на работа во смени, шок за организмот.па ковид прележан. па пак смени. па мало дете. не дека изговори барам едноставно евридеј лајф ми е некогаш најголема пречка. затоа и со кратки тренинзи досега бев пошто неможам да стигнам а од друга страна нема ефект каков што очекувам. ех ко ке ми текни пред 2 години после работа одев дирек в теретана и имав сила сега сматок ама не се откажувам.кога ќе најдам време ќе го користам мах. ако имаш некој напиток за екстра сила а минимум влог кажувај
Зависи од кај купуваш, можеби таму тој им бил најдобриот. Реално нема ОГРОМНИ разлики од протеин до протеин. Ја би препорачал да биде типот CFM, начинот на изработка. Ultimate nutrition, big man, olymp, тој полеоспорт што го продаваат...сите се добри. Едит: Гаспари си е ок, со ultimate nutrition се јадат меѓу себе како Пепси и Кока кола. И исто звучни се па го плаќаш малку и името.
Јас утрински ги нарачав боже здравје од понеделник ќе ги почнам.некои совети за фаст рекавери на болки во нозе т.е мускули после тренинг? освен магнезиум и стреч ? колку пати неделно тренирате и што? поздравче и убав ден
L glutamin Beta alanin EAA или BCAA декстроза џус. Сат време после овај шејк, 150гр месо со ориз. Магнезиум не помага за рекавери.
Јас користам протеин, глутамин и бцаа. Вежбам 5 пати неделно 1. Legs and butt 2. Abs 3. Пауза 4. Upper body 5. Legs and butt 6. Cardio 7. Пауза
Па не е баш дека не помага магнезиумот. Зашо се јавуваат грчеви кај вежбачи? Пошо забораваат на магнезиум. Штом вежбаш дома и трчаш, значи повеќе вежби ти се аеробни. Немаш некој огромен тежински напор врз мускулите. Трчам маратони и треил трки веќе со години, затоа се сметам компетентен да зборам за рекавери на нозе, па и општо. БЦАА пијам и јас. Ама честопати го мењам со ZMA особено коа се спремам за трчање и правам помал тежински тренинг. ZMA е суплемент што многу добро влијае на одмарање и хранење на мускулот. Всушност ZMA е кратенка за витамин Zinc, Magnesium и Б6. Нема потреба да го бараш по спортски продавници како едно апче, можеш комотно да си земеш од аптека сите три посебно и ќе те фати поефтино. На пример дневно саат два после тренинг или пак пред спиење Цинк 15 мг, магнезиум 200 мг, Б6 25мг. Тука нема што да се згреши (се додека не надминуваш дневна доза), овие витамини влијаат директно на воспалените мускули. Цинкот има улога во синтезата на протеините во мускулот, магнезиумот сите знаеме зашо му е потребен на мускулот, и Б6 ја намалува болката во мускулите и го смирува нервниот систем. Инаку ја моментално сменив програма, и сеа си правам push, pull, legs два пати неделно и седми ден пауза. Супер комбинација