Протест на МПЦ против законот за родова еднаквост

Дискусија во 'Религија' започната од Lella, 25 јуни 2023.

1. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.892
    Допаѓања:
    23.530
    Само ако закон за правно признавање за родот се донесе пред други многу побитни закони...
    Па ќе биде ама едното не го исклучува другото. Еми ајде, нека вклучат и други битни закони што чекаат уште

2. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    ама они не сфаќаат како психички тоа ги гаѓа нив
    и јас сум била жртва на булинг. Многу е тешко чоек
    мислам најмал проблем им е дали ќе може да се лапаат на улица или држат за рака, коа не знаат дали главата на раменици ќе им остане
    добро знаеме каков народ сме, за све нешо се решава со насилство, не па вака

3. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    25.961
    Мене искрено најжално од сѐ ми е тоа што црквата кај нас има огромно влијание врз секоја законска проблематика само заради тоа што власта секогаш го дозволува тоа. Некоја партија полесно, некоја потешко, ама на крајот пак ја слушаат црквата. Зошто во други држави црквата не организира протести, не се меша во закони? Таму се помалку верници тие? Не, оти не и дозволуваат дејствување кај не и е местото, затоа.

На Lella и Someonespecial им се допаѓа ова.
  4. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.815
    Допаѓања:
    80.654
    Брука било. :D
    Црквата во 21 век може слободно да си искаже став. Како не треба да ги засега кога и тие се луѓе што живеат во Македонија? Не' засега сите што живееме овде.
    Не се меша во закони ако излезе јавно и организира протест, тоа е само револт. На крај, од други зависи, не од Црквата дали законот ќе биде донесен или не.
    Абе нешто многу ви е трн во око Црквава, многу ве пече кога ќе се спомне. И после ние сме мразеле, а обратно е.

На Sky-butterfly, Rama, Калатеа и 8 други им се допаѓа ова.
  5. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    25.961
    Дали разграничувате искажува став и дејствува врз законски процеси? Изгледа не, оти цело време "искажува став" споменувате во темава. Ти искажуваш став, црквата дејствува, во случајов.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    20.573
    Баш тоа ќе велев.... абе дете ќе си отепаат ако црквата рече не треба, само за контра да се некои. Тоа е кога немаш свое мислење и кога мислењето го формираш контра од некој што не ти се допаѓа.. само така, за инает :)

На Rama, Directioner005, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  7. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    25.961
    Делулу на најјако.

8. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.815
    Допаѓања:
    80.654
    Оставени се. Тоа што има луѓе кои не ги сакаат, не значи дека Црквата им е крива.
    Нека дејствува де, ако тоа за тебе е дејствување. Требаше некој да дејствува, само не знам зошто не им текна на политички партии да дејствуваат, изгледа сите се ист шлајм. Ај ако не да ќутиме сите и нека прави власта што сака.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.768
    Само ова имам да го оставам на темава:

tsrkvata-da-odjebe-protest-crkvata-da-odjebe-protset-vo-skopje-480x342.jpg

На staycalm му/ѝ се допаѓа ова.
  10. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    25.961
    На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.269
    Допаѓања:
    189.647
    Ќе беше, и јас прашав што бара темава во религија?
    Као случајно е во религија?
    Извадете ја од религија, нека оди во општи, политика, ватевр.
    Ништо не мислам за црква и законот, мислам за законот, црквата ме интересира исто толку колку и коалиција маргини што ме интересира.

На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  12. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Аххх, кој ќе ви гледа гревојте кога еден ден и некој психо за вашите малолетни деца, ќе ви рече:„родителите да одјебат“!
    Еве, до вчера, родовата дисфорија била ментално пореметување, денес не е. Утре и педофилијата ќе ја избришат од тоа дијагнозите, и ќе стане дел од „сексуалното здравје“. Тој ден не е толку далечен, ми се чини...
    Еве ги коледарите глобалистички:

На Rama, IRBBB, Selest и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.269
    Допаѓања:
    189.647
    Не е психијатриска дијагноза. Ако сака хормони,заради конформирање со родовиот идентитет, треба да му се обезбедат, јер универзално право на здравствена заштита. Не е психијатриска дијагноза, дијагноза од доменот на сексуално здравје е.

Страшно е Нена, јер никој овде не збори за геј и сексуална определба, и страшно е колку тврдоглаво не разбираш што е проблемот, оти ако пишуваш во болд, не значи дека разбираш.
    Разбираш ли ти, што значи да се избрише разликата меѓу пол и род?

На MilaSs12 и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  14. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.892
    Допаѓања:
    23.530
    Ахам.
    Каква е патологијата? Што има исхемично, скршено, страно тело, бактериско, вирусно, габично, воспалено, некрозно, неоплазма или хипер/хипо плазија/трофија метаболопатично, дефицит/суфицит и сите остали медицински тракатанци и неисправности во репродуктивните органи?
    Или здрави се ама не ги прифаќа?
    Е тогаш е психијатриска, жалам.
    Ако више сакаат прифаќање од народ, нека не се брукаат со вакви глупости.
    Сами си пукаат во колено.

15. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.815
    Допаѓања:
    80.654
    И ова. Кога излегуваме на протест, излегуваме за да искажеме револт или со надеж дека ќе имаме влијание нешто да се смени. Или да не се смени. И некогаш ќе испадне да имаме влијание, некогаш никој не не' шиша. Исто е и со Црквава. Никој не ја праша Црквата за мислење пред да донесе закон. Кога ќе ја праша, тогаш речете дека се меша и дека преминува праг на секуларна држава.
    И требаше да има протест, само МПЦ се најдоа паметни да организираат. Притоа, ги повикуваат сите да се приклучат на тој протест, сите оние кои се против, без разлика на верска припадност или дали се вооошто верници. Ова е сенароден собир.
    Инаку, за истополови бракови веќе ми е сеедно, нивни проблем, ама ова не. Ова е премногу.

На Rama, Directioner005, Feminka22 и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    29.194
    Темава започна во сдк два различни пати, и логично е да отвориме тема за мешањето на МПЦ во закони зашто мислењата беа конкретно за мешањето на МПЦ во закони. За законот за родот сам по себе сите си пишавте во соодветните теми, верувам по нелолку пати, ама ако сакате уште еднаш, не е забрането. Не знам што е потребата да коментираш зошто не можеш да збориш за нешто во тема каде е јасно нагласено дека не е за тоа нешто.

На Waverly Raven и staycalm им се допаѓа ова.
  17. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.743
    А кај е законов? Она на линкот на воведниот пост ли е? Пошто го отворив и роварев низ тоа да ги најдам скриншотине со член 19-а или како беше. Не можев да најдам.
    Тоа го најдов во предлог-закон за матична евиденција од април 2021 нешто. Тој не беше воведен колку што знам.

Ај некој поупатен да објасни ако сака. За кој закон станува збор сега? Двата ли? Еден?

18. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    25.961
    https://ener.gov.mk/files/propisi_f...акон_Предлог закон за родова еднаквост _1.pdf

19. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.743
    На staycalm му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Овој закон конкретно во ни една друга тема не е дискутиран, барем не тема за која јас знам дека постои.
    Има тема за законов настрана од протест на МПЦ?

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.