Протест на МПЦ против законот за родова еднаквост

Discussion in 'Религија' started by Lella, Jun 25, 2023.

1. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Купување време за што, на кого и од кого?

2. sonuvana

sonuvana Популарен член

Купување на време за усвојување на законот од страна на Владата.

3. Hoss Delgado

Hoss Delgado Истакнат член

Убо кажано :clap:

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ај застани малку и размисли, кој ја воведува културолошките војна и како?
    Зошто по ѓаволите би доаѓала таква војна од САД и Ук, кога имаат се горенаведено, и сексуално образование, и родово сензитивен јазик, и жена е род?

8ми март- 2019 https://www.dw.com/mk/осми-март-трпението-на-жените-е-на-црвено/a-47823154
    Жените се соочуваат со негирање на нивните права, дискриминација и насилство, поради нивната родова припадност?

Пошто мене ме отпуштаат од работа трудна, оти сум род? Пошто мажите силуваат жени оти се род? Пошто мажите се напикани во управни одбори оти се род?
    Со сета почит кон твојата долгогодишна феминистичка кариера, ама не има и такви што памтиме кога Савче беше претседател на здружение на жени по пол, а 8ми март беше ден на полова еднаквост. И тој страшен потстетник на тие мачни времиња е впишан во сите лични документи, во сите земји во светов, пол, не род.

5. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Да. Потполно неиронично, ова се моите чувства и одамна не ги кријам во онлајн дискусии.
    Традиционалните вредности се инхерентно угнетувачки концепт кој треба да се остави зад нас, патријархалниот семеен модел налага експлоатација на неплатен женски труд и третирање на децата како сопственост на родителите. Како нерелигиозна жена која не планира брак или деца, *овие* вредности мене ме з(а)грозуваат, а не правото на самоопределување на транс луѓето. Знам дека сум црна овца во државава и се гордеам со тоа.

А, кога веќе ми дојде на памет зборот самоопределување... Родот е социјален конструкт исто како и националноста. Претпоставувам најгласните трансфоби овде сте и патриоти кои ги боли географска одредница пред името на парчето земја во која сте родени без ваше влијание. Зошто тогаш да не можат и транс луѓето да одлучуваат за сопствената судбина на многу полично ниво, во врска со нивните тела и имиња?

Ниеден ЛГБТ активист не ги негира маките со кои се соочуваат биолошките жени, тоа го прават само религиозниве конзерви со кои сте спремни да се фатите под рака. Транс жените исто така едвај преживуваат и наоѓаат било каква работа, голем дел немаат друг излез освен сексуална работа, имаат и високи стапки на преживеано сексуално насилство.
    Јас немам повеќе трпение да читам олкави заблуди и недостаток на емпатија, ќе ви покаже времето на колку погрешна страна на историјата сте.
    Уште еднаш ќе повторам - црквата да одјебе :hai:

Last edited: Jun 27, 2023
    Mikha4, Dentina, Lella and 3 others like this.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Демек кажа многу, ама ништо не кажа. И со тоа трансфоби на секое отековте веќе, глајте лубеници ни ги направивте. Научете нова фраза, ви се молам.

7. staycalm

staycalm Форумски идол

Не биди трансфоб и никој нема да ти го вика тоа lmao

Angie1432 likes this.
  8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Научи ти прво шо е фобија, па избацувај се со муабети.

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

IMG_20230627_165659.jpg

10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Како тоа децата се сопственост на родителите? :^) Некој тргува со нив, ги присилува на работа, им договара бракови во Македонија, или какво е тоа третирање? 8-|

Не дека одговори, зошто конфронтациите се увезуваат од земји со воведени вакви закони, ама не ни очекував. И недавањето одговор е одговор. За времето дека ќе покаже се согласуваме (y)

11. staycalm

staycalm Форумски идол

Ова драги мои се вика clown behavior.
    Жртвите они златни.

Screenshot_2023-06-27-17-19-38-13_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg IMG_20230627_172103.jpg IMG_20230627_172055.jpg

12. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Ова не е работа на Црквата, уште погадни ми биднуваат. Нема што да мешаш Црква и Влада, глупо е. Повеќе права за ЛГБТ заедницата, помалку за црквата. Црквата да беше паметен профитер (и профитери се), ќе беа за и ќе имаа повеќе муштерии во цркви можеби.

Waverly Raven, staycalm and Srckata28 like this.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Секој има право да протестира, ви се допаѓа тоа или не.
    И двата закони се штетни бидејќи ќе ги загрозат иднината и безбедноста на биолошките жени. Имаат и противуставни делови.

14. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Како бе црквата има право да протестира за закони во една држава? ОНИ се тие кои имаат право да си ја практикуваат својата религија во државава, ако црквата протестира за нешто што НЕ ги засега нејзините права, тогаш се меша во државата и оди под претпоставка дека сите сме православци.

Ко муслиманите сега да земат да протестираат што колеме свињи и јадеме во државава (лупам). Нема логика нели?

Lella likes this.
  15. staycalm

staycalm Форумски идол

Овие па, посебен степен на делулу. :wasntme:

Демократска партија на Турците: Со промена на пол кај нотар, ќе може да склучуваат хомосексуални бракови

Same energy

16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Прашај ги авторите на Уставот.
    И обвини ги оти не поставиле ограничувања кој може да протестира.:D

_beautyy_, Bitter-Sweet and Feminka22 like this.
  17. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Значи како надвор, така и на Форумов - најголемите дискриминатори и мразачи на се' што е свето на мнозинството народ, се таканаречените напредни либерали, поддржувачи на *ама на запад е тоа нормално* вредности итн. Полна им е устата со слобода, права, еднаквост... Ама само ако тие ги одредиле кои се! Сите други би ги запалиле на клада, ако е можно.
    Мене искрено, језа ме фаќа кога гледам ликови со тешка патологија, полни со омраза и гнев кон се' и секого кои не ја делат нивната патологија. Ова е страшно и застрашувачко.
    И затоа, како човек, верник, мајка, сопруга чувствувам должност да си ги заштитам моите вредности, моите најсвети работи. Не дозволувам моето дете и моето потомство да биде обезличено од изопачените, умоболни идеолози кои се на ниво на демонска опседнатост!
    Затоа ќе излезам на протест и ќе бидам гласна. :)

18. staycalm

staycalm Форумски идол

Сега сигурно гордо седиш и мислиш дека некоја многу јака аргументирана работа си напишала, а реалноста е дека напишаново ти е така малкучку без врска :D

19. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Одсекогаш на нерви ми оделе оние кои проголтуваат се што им се сервира, само да припаѓаат кон онаа “модерна”либерална група. Притоа немаат никаков аргумент и став туку верглаат едни исти празни зборови.
    Ниту сум верник, ниту ме интересира црква, ама ова слепо да го поддржуваш, а притоа си “биолошка” жена треба нешто да ти фали.
    Директно се загрозени правата и безбедноста на жената!
    Каков -фоб сум сега?

20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Па може не си разбрала, не дека ништо не кажа.
    Навистина е валидно прашањето за националноста....зошто е прифатливо да се биде бесен за повредени национални чувства, а бесот на транс луѓето е неприфатлив? И двете се дел од нечиј идентитет, нели?

Мислам, подобро слободно да си кажеш трансфоб сум, гадни ми се, не ги сфаќам, отколку вака абе не сум трансфоб ама не сакам да имаат ни едно право.