Лол, сеа и препораки за безбедност ли ви сметаат? Одете прочитајте коментари на новата објава на Медуза, кај Боемот или warwavemkd на Инстаграм, или ѕирнете на македонски десничарски твитер каква атмосфера владее. Активисткава со транспарент "црквата да одјебе" на 8ми март добиваше закани и сексистички навреди цела недела после маршот. Не знам на кој јазик треба да ви се нацрта за која фашистичка багра станува збор овде
Како бе така, па дали навистина? Не знам, може е ова повик да си напишат на чело. Колку повеќе мислам, толку повеќе песимист станувам, мислам сценаријата за инсценација се многубројни и видени во светов веќе, зависи само што платил режисерот Бтв...лани, полани, имаше некој антихрист перформанс на парадата. Се појави страшната одмаздничка црква по тој повод, беше некој загрозен или повреден од лгбт+луѓето?
Извини ама на таков муабет Црквата да одјебе И ја би ви ја залепила една Шо ми вреѓаш Црква Па ќе се тужиме кај сакаш ако може да збори некој значи треба да се збори, да се разговара. Исто ко шо за вас не е океј ,,уби уби педера” и за нас не е океј ,,Црквата да одјебе” Па кој фактор сте вие у општеството да кажувате кој да одјебе? Многу јаки бе поготово шо има особи ко ја, шо и ве поддржаваме и веруваме у Господ. Глејте и тие малце да не ги изгубите со ваква клошарана
@Feminka22 мене ме иритира мешање на црква во секоја сфера на секуларен живот. И за ова и за абортус, и за женски права , ама за се!! верувам и јас во Господ, православна христијанка сум, не практикувам религија, ама да ми се меша да ми кажува што да правам во кревет и со кого, да ми брца у матка дали да родам или абортирам.. тоа не.
Овие се во друг розев свет. Искрено, загрижен сум за нашата иднина во земјава, со оглед на тоа каде оди манјдсетот, само наназад. За оние што мислевме дека се прогресивни и дека ни се поддржувачи испадна дека биле прогресивни само кога лично ѝ било во корист. Сега се само себични "никој не ми смета ама" тип на луѓе. Макар и немало никаков инцидент, препораките за безбедност се сосема во ред. Се препорачува на ЛГБТ луѓето да не носат ЛГБТ обележја и сл, у принцип на културен начин кажуваат да не ги провоцираат протестирачите.
Побожни луѓе биле, од страв кон господ немало да прават инциденти. Која тешка глупост еј, не ми се верува. Историски гледано ептен имаат страв од господ верниците шо праеле срања.
Не сум некој голем верник, но како фамилијарен човек целосно го разбирам повикот на црквата и огорченоста на народот! Првично како земја со огромен,,извос" на стручен и нестручен кадар низ ЕУ. Земја во која наталитетот е во огромен пад.. Застанале неколку изопачени умови да наметнуваат став, кој воопшто не е природен за човештвото! Тоа што некој има изопачени сексуални визии, или тоа што некој има деформитет да мисли дека не е ТОЈ туку е ,,еребица или еднорог.." нема право да ми пропагира мене или на сите како мене став дека тоа е нормално, а всушност е целосно ексцентрично и ненормално!!! Црквата и сите останати вери на светот, едноставно ги следат и се држат до правилата кои ги наметнала биологијата, физиката, универзумот и што ти ја знам уште што не!! Светоста на човештвото и општо на целиот жив свет, се знае што е. Се раѓаш и имаш можности да створиш! А ако немаш можност да створиш, сочивајсиго изопачено размислување и не масирај милијарди народ! Јас искрено почитувам воља на човек, дури и ако некој решил, дека не е човек туку е еднорог, но не го почитувам тоа што си зема право да малтретира се околу него на начинот дека е океј сите да бидат еднорози! Особено тоа што таргетот го ставаат најмногу на младата популација..
Абе океј Ја пример толку не се замарам Црквата ја гледам као институција преку која сум поблиску до Господ. Исто као шо се карам за насилство врз тие лица, ќе се карам и Црквата некој ако ми ја вреѓа или религијата Пошо за мене, Господ е над сите Господ Моите Па сите останати и секад ќе е така Иам лица во блиска околина кои се дел пд LGBTQ, иам лица во фамилија за кои човек би утепала, и ги сакам премногу. Ама како некој у средина, неќам да слушам навреди ни од едните, ни од другите пошо е крајно примитивно Пошо некој ако ми ја вреѓа религијата, ме вреѓа и мене
Да вриштиш и да паѓаш во транс оти некој ти ги згрешил пронаунс, а истовремено се потсмеваш и да вреѓаш верници... дно дна! Кога си толкав психопат и нарцист да сметаш дека само ТИ на светот вредиш, и само ТИ си важен, само ТИ треба да си сфатен и почитуван... а притоа да отфрлаш и да се потсмеваш на останатите... не знам шо да речам.
Па истово го помислив. Како тоа ќе знае некој кој е лгб? Стравот ми е дека ќе сакаат да бидат транспарентни и провокативни. И по можност да испровоцираат некое срање. Ама, ај, може отидов предалеку.
Како што ми посочија, ова не било тема за законот, па отворив нова на таа тема, каде може да образложиме накратко, а веројатно и на долго, ако не сме го изгубиле моментумот @Celltica https://forum.femina.mk/threads/Закон-за-родова-еднаквост-кој-што-добива-кој-што-губи.34560/
Аааааа, фала ти. Тогаш, да го преформулирам прашањето, за кој дел точно се буни цркавата? Или за целиот закон?
Се изгуби моментумот, искрено и не ми се коментира веќе. Какви глупости се начитав на темава од двете страни, како што реков, а уште останувам при тој став, темата не е отворена за дискусија, туку за лечење лични фрустрации. И истото само ќе се прелее во другата, џабе ќе си збориме. Не може да има дискусија со вжештени глави, повторно ќе речам, од двете страни
Вреѓање на религија и црква е слобода на говор и човеково право. Ако сакаш да тужиш луѓе за антитеизам и богохулење, повели пресели се во теократско општество како Иран или Авганистан, лол. Ова за среќа сè уште е секуларна држава. Православието и православната црква е најголем непријател на жените и ЛГБТ лицата во земјава и регионот. Може индивидуално да се идентификуваш како верник, ама ако активно ја браниш МПЦ како институција од жени и квир лица кои го возвраќаат ударот, не си никаков поддржувач. Не ни треба лажна почит од асимилаторски „поддржувачи“. Ова е исто како да израмниш „смрт на [х маргинализирана група]“ со „смрт на фашизмот“. Постои јасен антагонизам меѓу вековен опресор (црквата) и жртва (ЛГБТ заедницата и жените). Бунтот на угнетените заедници не постои за вам да ви е млак и респектабилен.
Колку работи имаме за оправање во државата, сиромаштија, необразованост, пола држава избега во земји каде лица на ЛГБТ заедницата има на секој чекор, здравство затупено, луѓе умираат чекајќи лекови, премрзнуваат зимоска оти не можат да платат сметки за струја и парно, ама ете дошло ред протест да се прави за да спречиме еднаковост или што и да е законов…нејсе само подолу оди државата оти уште се замара со тоа кој кого сака и кој со кого спие, чинеш наталитет затоа умира оти се помалку бракови имаме еади геј луѓето, не ради други животни предизвици. Да не беше трагично, ќе се смеев.