Па не баш, никогаш такво не се случило нит сум чула таков коментар. Ама доаѓа до степен да децата бидат оценувани за вакви џендер свеп срања. Нека има еден ден на маскирање во што сакаш, па кој сака нека носи капи, суперхерои, девојчиња, а не вака прикриен ден во цела агенда.
Според тебе треба да знае за родовите улоги и идентитети, според мене не. Како да се најдеме на средина? И зошто промовирање на верата е зло, а на ЛГБТ+ не е? А шо би се промовирало? Биолошката, цис жена е супримирана, цис мажот исто заради нечии чувства. Мене само по себе тоа ми е настрано, оти пак ќе речам, утре ќе ги валидизираат чувствата на педофилите под некое друго име. Инфомакс ми излезе прво. Изгуглај ако те интересира, имаат пишувано и други портали.
Баш тоа е страшното, не знаеме што следува бидејќи и реално ништо не може да се направи, освен плакати Црквата да одјебе. Останува само да се надеваме дека владата е доволно стабилна да не подлегне под влијание. Не дека можеш на сила да ги сопреш.
А демек за другово се смеат во конзервативна Македонија. Нема грешка. Еден ден беше носи нешто што буквално не би носел. Така пишува. Па ако некое момче никогаш не би носел фустан, значи треба да облече тогаш пак. Во таа форма не ви смета да е пишано, ама носи се ко спротивен пол очи ќе ви ископа. Пример, мене попроблематично ми е што самото тоа што вика "облечи се како спротивниот пол" инсуинира дека спротивниот пол мора да има калап некој како да изгледа, за да може да се облечеш како него. Нека се облече најнормално како секој ден и нека рече јас како женско вака сакам да се носам и крај на приказна.
Ништо лошо не се случи. По истата логика,те прашувам јас зошто денес мажите не носат слободно фустани?
Леле, остана на владата да се надеваме дека е доволно стабилна. Тешко нас значи. Мислам дека колку и некој да не е за законов, од било која причина, не треба да застане позади мпц зошто утре може да им текне, ај ова жениве забегаа, дај да ги вратиме кај што си беа, ајде протести. Ако тргнат вака и видат дека можат да се мешаат и кај што не им е местото.
Вчера разговор меѓу две студентки: е како и да работам, и маж да гледам? Информирање или промовирање? Пошто треба да се информирани и за едното и за другото. Како што е ок да прифатиш верник, така е ок да прифатиш лгбт лице. Симпл. Ти може да не сакаш, ама не живееш сама во општеството. Живееме сите. Како што јас прифаќам дека постојат калуѓери и калуѓерки ајде. Постојат, се движат меѓу народ, што мака имам од нив? Не ги разбирам, не разбирам што може човек на таков чекор да натера, ама не сум јас таа на која треба да ѝ го оправдаат својот избор. Е сега стави тука лгбт. Едноставно прифаќаш појава, не е нужно да ја разбереш и практикуваш. Чувствата на педофили нема да се одбранат никогаш, од пак, многу едноставна причина - ВОЗРАСТ. Затоа што сè што е женско се гледа како инфериорно
Ако некој сака да се информира за нешто, може да побара на интернет, во книги, во организации. Не мора да се учи во училиштата. А ако тоа е информирање, а не промоција, тогаш треба да има и предмет веронаука.
Ова како посебно мислење го пишувам намерно. Имав желба да одам на претстава во Драмски, Кафез кај кокони. За жал не успеав на време да си обезбедам карти. Како и да е, мајка ми ме покани во театар, не ни видов која претстава, прифатив. Имаше купено карти за баш таа и се прерадував. Претставата нема да ви ја раскажувам секако, важно е само дека станува збор за транссексуалци секако, комедија е. Тоа што мене ме импресионираше е возраста на останатите посетители. Седев напред, позади мене имаше баби. Баби кои слободно гледаа и се смееа. Баби кои немаа проблем. На пауза за внучињата си збореа. Затоа, знам дека само на форумов посебен круг е тој затворениот. Во Скопје постои тенденција за слобода, во сите возрасни групи. И надежно, така и ќе продолжи. Веронаука е едно, сосема друго е предмет кај што се учат факти за религиите. За второво ни јас немам ништо против.
На денешниот брифинг, како што објави МИА, Тренчевска рече дека Законот за матична евиденција го третира родовиот идентитет, односно можноста на трансродово лице да може да ја смени ознаката во матичниот број онаму каде што се обележува родот, а Законот за родова еднаквост се фокусира на унапредување на положбата на жените во општество.
Ова е поконцизно. Бар јас го сфатив. Законот позади шо е пратен е испомешан. Значи тие што се транс лица ќе можат да сменат матичен број, зависно тоа како се осеќаат. А законот за род.еднаковст е само за жените. (Цис жени, транс жени) океј Прецизно кажано
Самото постоење на ембг е проблематично, кажува далеку повеќе од нечиј род. Макар мислам дека постои ознака за пол во л.к., нема потреба воопшто ембг да имаме, либ може да се и рандом бројки.
@CameliaMiller ова информирање или промовирање е? ЛГБТИ+ организациите лобираат во ОН за воведување на ЛГБТИ+ закони во образованието во Македонија ХЕРА: Задолжително сеопфатно сексуално образование почнувајќи од градинка ХЕРА: Мастурбација за деца од 0-4 години Бирото за развој на образованието во Македонија промовира родова идеологија
Види, тоа што викаш дека сум десница, ти мене не ме навредуваш, верувам и другите, само останатите се плашат да го признаат тоа, бидејќи левицата е толку навлезена насекаде, што во денешно време е срамно да се наречеш десница Дека прогресиравме со левичарско учење, баш и не. Само додадовме родови и 300 измислици со цел прифаќање како нормално (зборувам за менување ознака за пол/род). Заостанати сме биле.
Пол не се менува, нема начин тоа да се изведе и е дискутирано во соодветна тема. Така што може да сакаат, науката уште пол никому не сменила. Децата може да мастурбираат и на 2 години, не е тоа некој новитет, иако не се свесни зошто, т.е. немаат свест за сексуалност. За род веќе се изјаснив, не гледам потреба да се користи род било каде, туку само пол.
Па нека носат сите што сакаат де, тоа не значи дека секој има вкус и се облака убаво. Што има врска модата со темава? Ко ако сум феминистка морам да сакам тренерки? Не сфаќам.
Мастурбирање на деца на 2 години во присуство, под менторство (не знам како да го наречам поинаку) на непозната возрасна особа не е педофилско? Или сепак е нормално? Ти викаш немаат свест за сексуалност, тие викаат дека од раѓање сме сексуални битија. Кој е во право и како ќе докажиш?
Ако им ги ископаш очите на време Нема да е Уште, школото, ја ако не се слагам ќе проценувало дали моето дете е зрело. ШКОЛОТО. На овој ,,образовен” систем да оставам да праат проценка на МОЕ дете? Сами нека идат на некоја проценка, пошо многу непрегледани случаеви има државава
Какво присуство, какво менторство чоече? За што збориме? Да, од раѓање сме сексуални битија, тоа не значи дека имаме СВЕСТ дека сме. Подоцна СФАЌАМЕ позадина на постапките, зошто мастурбираме на пример. Детето не знае ЗОШТО мастурбира, туку чувствува нагон, потреба, ја задоволува, а не секогаш води до оргазам таа потреба и тоа задоволување. Втора работа, децата уште многу рано знаат дали ги привлекуваат машки или женски. Затоа што сексуалната ориентација не се учи, се раѓаме со неа. Што значи на 11 години апсолутно ЗНААТ дали им се допаѓа Петар или Петра. Тоа нема никаква врска со транссексуализам, и затоа имам јас проблем со мешање на транс секаде каде што се мешаат и одредени многу нормални појави, како хомосексуалност. За транссексуалноста НЕ ЗНАЕМЕ дали влијаат надворешни фактори, за хомосексуалноста знаеме дека не влијаат. Односно, дали ќе бидеш хомосексуалец или не, нема врска со тоа како ќе те воспитуваат дома или во школо. И да ти бранат, ќе бидеш прикриен хомосексуалец, може ќе се ожени и деца ќе направи, и во вц ќе мастурбира на геј порн и ќе го привлекуваат други мажи. За транссексуалност МОЖЕБИ влијаат општествените норми, можеби се само хомосексуалци, можеби... премногу можеби има. Ама јас мислам дека не ја ни разбираш темава, генерално.