Протест на МПЦ против законот за родова еднаквост

Discussion in 'Религија' started by Lella, Jun 25, 2023.

1. Celltica

Celltica Популарен член

Ти ја разбирам поентата само мислам дека тоа нема ништо да реши. Мислам дека повторно ќе се сведе на привилегија на поединци кои и онака се привилегирани во општеството без разлика на род (пример поддржани се од некоја структура, доаѓаат од влијателна позиција од некаков аспект) да ги пополнат тие позиции, во политика особено, а уште повеќе зошто сме такво општество какво што сме.
    Пошто еве и во мизогино општество имаш пример жени на високи позиции, ама не гледам дека нешто позитивно направија, исто корумпирани се како мажите и на ист начин дојдени таму, преку партија.

*Amethyst*, _beautyy_, IRBBB and 2 others like this.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Чекај, полека, кај одиш?:D

_beautyy_, INNERBEAUTY and dea.18 like this.
  3. dea.18

dea.18 Истакнат член

На протестот на МПЦ.
    Ме напна форумов нешо со транџендерс и остали работи, па морав да избувнам тука:rofl:

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Многу чудно.
    Каква врска имаат трансродови личности со законов, апсолутно никаква :wasntme:

А иначе, тој ликот што ви дефинира жена, е тој ќе биде претседател на некоја владина комисија, воведена со законов, па видете вие после шо, како.

sonuvana and Feminka22 like this.
  5. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Значи секој има право да си протестира на светов, освен МПЦ...мхм, ОК.
    Значи секој има право да си промовира вредности, освен црквата... мхм, ОК.
    Многу модерни, да му се невиди, ви се повраќа од промовирање на семејство, брак и деца. Тоа е, знаеме, не е во тренд тоа, па ќе се потсмевате на тие што ете сакаат да се зачуваат тие вредности. Оставаме секој што сака да протестира, да промовира, да се бори... освен тие што се за брак, семејство и традиционални вредности. Тие се глупи, и им се потсмеваме нив.

Ако, еве, модерни ќе сме, ќерките ваши ќе се преслекуваат пред размавтани ташаци во пресоблекувални оти во матичниот број ќе имаат ознака за женски пол, ама ок... модерни ќе сме.

Rama, Калатеа, fbaby and 13 others like this.
  6. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Така, така, на се' мислеле. Ќе си имаме и златен секретаријат за родова еднаквост, со инспектори кои ќе вршат надзор над спроведувањето на Законов, и ќе казнуваат ако има негде "родови поплаки". Глоба 500 евра.
    Тоа нешто како СС бригади ваљда.
    Химлер и инквизицијата говна да јадат.

IRBBB and sonuvana like this.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ајде, без паника, нема шанси такво нешто.

Владиката да се извини, или прекршочно ќе одговара
    https://24info.mk/2023/06/26/коалиција-маргини-епископ-јаков-стоб/
    За што треба да се извини Владиката? Дали заради душевна болка на именуваната госпоѓа, со име и презиме? Боже сочувај, не било тоа проблем. Проблем било меѓу другото, лажното тврдење дека родовата дисфорија е ментална болест. Според новата класификација на сзо не е ментална состојба, и тука веќе нема простор за дискусија. Џоб дан.

8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Нели стои во icd со код F64?

*Amethyst* and IRBBB like this.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Абе читајте, си пишува во текстот.
    Со кодови не работам, јас знам дека не е ментална состојба, сзо вели дека не е.И Македонија ратификувала дека не е.
    Шведските психијатри кренаа раце по оваа смена (шведските, еј, земја со децениски искуства и практики во транссексуалност) некои напредни законодавни држави се вратија малку рикверц, ама чудесна Македонија, село без кучиња, биче земја трансџендерска по урнек на америка.
    Да тераш некого да оди на психолог или психијатар, ако нема психолошка состојба е конверзациона практика. А тоа е забрането.

Last edited: Jun 27, 2023
    Feminka22 and jacqueline.s like this.
  10. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Само ме интересира како утре, ако вашата ќерка е атлетичарка или пливачка, ќе објасните дека таа е вистинскиот победник откако во категорија на жени првите 3 места и медали ги земале мажи, кои се имаат запишано како женски род и имаат право на учество во женска категорија??

Како ќе објасните на Вашиот син, кој завршил нпр. на градежен факултет со сите десетки и бара работа на место во кое има капацитет за двајца вработени. Машкото место го зазема некој исто со сите десетки, а женското девојка со 7-ци, 8-ци...

Како ќе објасните на Вашата ќерка, која има завршено Медицински факултет дека мора да го отстапи местото на момче со завршено средно образование??
    Или подобро, може Вие сте едни од овие, кои ќе бидат загрозени.

ВРАЗУМЕТЕ СЕ! Не сме ние Швајцарија, па да нема злоупотреба на овие закони. Премногу наивно гледате низ розовите очила, мислите дека после ова ќе цвета Македонија, дека ќе има мир и слобода. После ова ќе почнат проблемите. Жените ќе бидат загрозени пак.

Против.

11. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Епа ондак сами ќе си се оперираат и примаат хормони дома у подрум.
    Или во приватна клиника кај што ќе си плаќаат огромни суми
    Животозагрозувачка состојба не е, нели? Чим немаш дијагноза, не ти е ништо, здрав си.
    Ама сакале да бидат сериозно сфатени од доктори.

*Amethyst* likes this.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Читајки ве на темава одреден членки кои се претстваници за она што мисли 90% од граџанство во државава, се молам на горниот, на буда, на алах на сите светци еден ден кога ќе имам дете, да не ми каже дека е геј, дека се осеќа поинаку во оваа ебена држава. Зашто сакам да живее во држава каде ќе може да каже како му е. а не да потиснува и на крај да го најдам обесен, на плочник или со исечени вени. Само тоа се молам. Зашто толкава омраза има кај нас на балканов кон ЛГБТ+ е страшно. Ма ние и по вера не се трпиме а не па сексуална определба. Затшто секој се раѓа онаков каков е. Нема тука ни влијание од околина ни од закони ни па да се носи на психијатар, да се лечи и слично.. Страшно е ова.

И да , помеѓу тоа детето да ми е транс, геј, лезбејка, ама здраво и живо и среќно и несреќно, болно од болести кои се повеќе земаат замав, криминалец, наркоман и слично, би го одбарала првото во секој момент.

13. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Сметам дека црквата треба да се грижи само за своите припадници и то не е проблем. Така и треба да е, дефинитивно треба да си проповеда на некој. Не да се меша онаму кај шо не припаѓа пошто сметам дека сме доволно зрели да разграничиме дека не сите припаѓаат на мпц или ивз итн. Од таму, ако некој геј пар се венча и посвои дете ама не припаѓаат на црквата - tough luck. Ама пропатно можи да си ја насочи енергијата на блуд во брак и неверство на парови венчани во црква со не-знам-колку икони по дома. Ама еднаш ги немам слушнато да спомнат со овај интензитет нешто толку често шо е против библијата и црквата и верата а директно ги засега неговите следбеници. Вакви работи можам милион да набројам ама не, тие се покорни на Бог изгледа па можи шо сакат да прат, ама овие другите? :)

Мислам и делот дека шири љубов, а прва фрла камења е хипокритично ама ај да не одиме и таму, само ова ќе го остам ко цитат:
    Пошто доволно објаснува каква љубов се шири. Како беше она, теорија и пракса не е исто.

Screenshot_20230627_101219.jpg

Професионализмот ја напушти собата. :D

sweet-cherry, Mikha4, smooch and 8 others like this.
  14. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

И трансактивистите нека си се грижат САМО за своите припадници, нека не ми наметнуваат мене ништо... и то нема да е проблем.

А и таа сликата што си ја ставила, демек карикатура на нормалниот чвечки свет - пошто нели ако си стрејт, и во брак, автоматски си идиот и варач. Јас можам исто така да се исмеам со транс активистите што кубат коси и вриштат на цел глас ако некој рече нешто што не им се допаѓа, а сметаат дека можат да се расфрлаат со навреди кон секого - трансфоби, турфс, биготс итн. Дволичност колку сакаш.

Rama, Yowannty, Hoss Delgado and 10 others like this.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Па за своите си се грижат.

16. Celltica

Celltica Популарен член

Мислам дека требаше да има посебна тема кај што не мора во контекст на МПЦ да го дискутираме законот. Самиот закон, настрана од тоа кои му се поддржувачи или не.
    Мислам дека самата дискусија ќе беше многу попродуктивна од дискусија која се сведува на тоа каква е црквата и она што го дискутираме веќе во други теми. Се што имам да пишам за законот не ми се вклопува ич во темата.

Bitter-Sweet and Feminka22 like this.
  17. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

lgbt aktivistite samo od frizider sto ne mi iskocija so nivnite propagandi.

18. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

То и го прат. :)

19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

зборевме во друга тема кога искочи

20. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

ne e samo MPC protiv ima i mnogu ateisti, agnostici i pripadnici na drugi religii koi ne poddrzuvaat.

Rama, Billy Idol, IRBBB and 2 others like this.