Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Процедура за донирање јајце клетки

Дискусија во 'Бременост' започната од danichap, 29 декември 2018.

1. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    3.776
    Мислиш твои или ти да купиш донирани?

2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.216
    Допаѓања:
    170.064
    Особата е заинтерсирана да дава нејзини јк за пари

На GiVbebe, Proletno и tina2018 им се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    Болна ли е таа постапка? И дали е бесплатна?
    И ја би донирала некад.Може ќе помогнам некому :D

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.921
    Допаѓања:
    179.333
    Мислам дека прво треба да имаш родено, мислам кај мене законот е таков.

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Тоа само за сурогатство, за донирање ј.к и сперматозоиди не

6. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.916
    Грешка си и за донирање на јајце клетки треба да имаш едно барем здраво живородено дете и возраст до 35 години, за донори на сперма не знам.

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Melek 36

Melek 36 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    1.045
    Знам за Ремедика . Се плаќаше две просечни плати за донирање. Инаку треба да се направат генетски испитувања и особата која што сака да донира да не е постара од 30 години .

8. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    3.776
    Може да најде некого овде, за пари, а во болнициве мислам нема, бар мене не ми беше понудено.

На FAnn и viktorij им се допаѓа ова.
  9. viktorij

viktorij Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    102
    Postapkata se sodrzi od ispituvanja i so pregledi na eho so bockanje na inekcii vo stomak podkozno a tie se minimalni bolki zaradi stimulacija i potoa malku bolka na jajnicite zaradi rastot na folikuli i na kraj e punkcijata koja se pravi so anestezija pa toj den si kako pijana od anestezijata toa e se okolu donacijata za nekoja osoba ako bi sakala da donira i ako moze da go izdrzi toa togas slobodno neka donira pozdrav!

На Rtulka и Feminka22 им се допаѓа ова.
  10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.177
    Допаѓања:
    169.272
    Нема такво нешто овде. Да продаваш јк не можеш. Можеш само да ги донираш на болницата. Па они понатаму кој знае што прават со нив
    "На црно" може да се продаваат . Т.е да донорорт да се договори за пари да и даде јк на оној кој бара , а во болницата да потпишат дека ги донира.

Последна измена: 5 јули 2022
    На Rtulka и BelataMasai им се допаѓа ова.
  11. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.177
    Допаѓања:
    169.272
    Кај нас може и без да имаш родено да донираш . Посекако е на "црно" тоа донирање.
    Затоа донациите се состојат само од давање на семенски материјал на блиски луѓе, т е на познати .
    Да е регулирано со закон дарителот ќе мора да подлежи на куп генетски и не знам какви не ти испитувања . Меѓудругото и тоа , мора да има бар едно живородено дете .

@Feminka22 болно е , тешко е и би те коштало од 1.000- 2.000 евра , се разбира ако сакаш да ми ги донираш за џабе. Но можеме да се "договориме" јас да ги платам сите трошоци .
    Регулар да купиш 5-8 јк коштаат некои 5.000 евра , овде може за помалку да се договараат . Ама сето ова е на црно.

Не е лошо малку да се стави ред на ова "донирање" на репродуктивен материјал.

На BelataMasai, Rtulka и Feminka22 им се допаѓа ова.
  12. viktorij

viktorij Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    102
    Vaka znaci za doniranje e potrebno ispituvanja kako za invitro so pap test bris,hormoni na 3 den od ciklus, eho i infektiven skrining a pokraj tia ima samo 3 genetski toa se kariotip beta talasemij i cisticna fibroza tie se poskapi ama obicno evve mene mi doniraa pa jas si gi plakam toa sve e potoa ima na notar se odi za da se doniraat i da se odi regularno spored zakonot i toa si go plakam jas zatoa zenata sto saka da donira vo dogovor so parot nema nisto da si plaka od svoj geb duri ni za patot ako e od podaleku a ke bide plus platena eve po moe eden ubav odmor da iskoristi do kaj 1000 evra bi mozela da ne bide bez ic pa i da se fati rabotata neli treba da se dade nesto sepak i za trudot sto go vlozila zenata i od blagodarnost golema kon nea sepak za dete se raboti za roditelstvo da se ostvari na sekoj mu go posakuvam toa

На Rtulka, manako1 и tina2018 им се допаѓа ова.
  13. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.177
    Допаѓања:
    169.272
    Сите испитувања ( освен б.таласемијата и ц фиброза) нормално дека се прават , затоа што без нив не може ни да се изведе самата пункција на јк.
    Инаку законското донирање во банки за репродуктивен материјал иде вака :
    Жената оди во болницата каде што сака да донира и потпишуваат договор. Самата болница ги сноси сите испитувања ( само генетски има околу 21 што испитуваат ) понатаму има уште многу други состојби т.е болести кои не смее да ги има дарителката ( дијабет , канцерогени заболувања , хипертензија , било какви болести хронични заболувања на срце и бели дробови и да не набројувам )..Исто и трошоците околу хормонски стимулации и аспирацијата си е на товар на болницата .
    Понатаму болницата си стапува во контакт со Банката за р.материјал и таму ги продава .
    Исто , таа жена не може да биде дарител доколку има над 35 г и нема родено свое дете (кај нас донор може да ти биде мајка а може и сестра која нема деца ).
    Таа жена, законскиот дарител исто така добива забрана да дарува по втор пат доколку во наредните 5 год не ја известат дека од нејзините јк не се родило бебе.
    Кај нас еве прочитај во нотарскиот документ дека нема забрана на твојата донорка да донира и на друг
    Нотарскиот договор кај вие сте го потпишале е само за да се заштити болницата да не случајно утре ги тужикаш на пример дека твоето бебе нема твоја днк

Затоа реков дека треба да се поведе сметка околу тоа донирање кај нас .
    Оти како е тргнало ова може да стане и бизнис па да на пример утре другиден не знаеш дека твоето дете има братче во комшии
    Оти нели,
    На некоја жена - девојка може да и се услади одморот па да донира на уште 5-6 пара во исти град.

Можда грдо звучам но реалноста е таа.

На тебе од срце ти посакувам да успееш да станеш мајка

На fashion-addict, Rtulka, Stasija и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Marce1005

Marce1005 Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    6
    Незнам дали сеуште е актуелна темава, а и првпат пишувам па ако има било кој информација би била ептен благодарна. Ме интересира дали сте правеле тестирање за генетски абнормалности кај близначка бременост со донирани јк.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.916
    Сите имаме правено генетски тестирања со тоа што ти имаш дупла среќа мами, нека ти е со среќа. Најчесто за близначка бременост го предлагаат Панорама тестот, барем мене така ми рекоа. Со лесно и те чекаме со убави вести!:inlove::hug:

На tina2018 и Marce1005 им се допаѓа ова.
  16. Marce1005

Marce1005 Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    6
    Фала :) Да се враќа кај сите убаво. Разговарав денес со Геномикс и кажаа дека испитуваат близначка бременост, меѓутоа не кога е со донор јк. Имало премногу смешана ДНК. Затоа барам искуства :)

17. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.916
    Јас правев Нифти еве сега видов дека може да се испитува и близначка бременост и од донор јајце кл.

Прикачени фајлови:

На Marce1005 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Marce1005

Marce1005 Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    6
    Фала многу. Ќе барам утре инфо, па ќе видиме :)

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    3.776
    Јас се тестирав овде, јави се за близначка, не знам, јас сум задоволна. https://genea.mk/centogene/

На Marce1005 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Marce1005

Marce1005 Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    6
    Корисна информација, обавезно ќе вртам во понеделник. Фала

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.