Форумџика на годината

Прскање на храната со хемикалии

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од MissBarbieGirl, 23 март 2013.

1. MissBarbieGirl

MissBarbieGirl Активен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Мислам дека сите знаеме дека за да се заштитат растенијата земјоделците ги прскаат со најразлични хемикалии. Како вие се заштитувате од тие хемикалии одкако ќе купите овошје или зеленчук кои што се веќе прскани? Што мислите за прскањето на храната со хемикалии?

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.498
    Допаѓања:
    201.463
    Ќе ставиш вода во подлабок сад, ќе раствориш во неа лажица, лажица и пол сода бикарбона и во неа ќе ги ставиш зеленчукот или овошјето да постојат 15 минути, потоа убаво ќе ги измиеш. Истото може да го направиш со алкохолен оцет, или пак со 3% хидроген. Секако дека после убаво ги миеш зарзаватите. Јас ова го немам пробано со листест зеленчук, ама за тие зеленчуци (спанаќ, блитва, марула, рукола...) може да ги ставиш со сад со вода и лимонов сок.

На AnaKarenina, angelche16, Mama25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Вчера излезе статија во еден весник, дека на пазарот во Хрватска се наоѓаат лимони со потекло од Турција, третирани со опасен фунгицид без да биде означено на декларацијата. Исто така низ некои маркети се наоѓало и лимон по потекло од Шпанија третиран со имазилил, еден од најопасните пестициди. Што под автоматизам значи дека ако ги има во Хрватска ги има и кај нас.
    Мене ми се нема случено кога купувам лимони или мандарини да има декларација која го кажува потеклото и начинот на третирање на производот, ниту пак дека кората не е за конзумација. Имазилилот навлегувал директно преку лушпата во самата внатрешност, и кај малите деца и бебињата предизвикува проблеми во средниот нервен систем, а кај возрасните се одразува лошо на репродуктивните органи.
    А само што се израдував оти малиот пие сок од лимон.:|

4. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    9.315
    И јас истото ќе го кажував баба прави така :D:D:D

5. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.712
    Најдобро е овошјето и зеленчукот да се измијат со вода и сода-бикарбона, да постои некое време, па потоа да се измие стандардно.
    Посебно имам забележано дека портокалите често се лепат на прсти, што значи дека премногу се хемиски третирани.

На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 3 други им се допаѓа ова.