Пумпи за одмолзување на мајчино млеко

Discussion in 'Бебе' started by Eli23, Jan 20, 2016.

?

Дали пумпа за одмолзување е навистина потребна?

1. Да

445 vote(s)
    85.7%
  2. Не

74 vote(s)
    14.3%
  1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Мојата е доста користена, и да напоменам секој ден стерилизирана во чико стерилизатор. Комплет сите делови.

2. Mum of K

Mum of K Активен член

MissChievous likes this.
  3. Blue_sky

Blue_sky Нов член

Дали на некој му се случило од одмолзување со електрична пумпа да му се направат на брадавиците како водени топчиња кои болат? 4 ти ден се одмолзувам само со пумпата. Инаку ја имам пумпата на kikka boo sen

4. missSunshine

missSunshine Истакнат член

Здраво девојки. Читајки ги наназад вашите постови многу се мислев каква пумпа за измолзување да земам имајќи во предвид фактот дека веќе имам рачна пумпа на Авент. Бидејки ми е дадена од блиски (користена е за две деца веќе или може три :) ) некако не ми правеше убав вакум и плус некако ми беше болно. Дополнително инката односно силиконскиот дел сфатив дека е премногу мал за моите брадавици. Се мислев помеѓу Медела рачната (2.600мкд во Еурофарм) и Кика боо Леиа електричната (2.400мкд од Локо Кроко). Изборот падна на електричната на Кика боо. Има мод за масажа 6 нивоа и мод за измолзување со 9 нивоа. Преска за прв пат ја пробав и можам да кажам сум презадоволна во споредба со рачната. Многу брзо и без мака а што е најбитно без болка. Исто така е прилично тивка за разлика од некои други електрични што ве читав наназад по постовите дека се многу бучни а и тоа што е безжична е супер за да не се влечеш со кабли и да бараш штекери по собите :) . За 7мин измолзев 80мл а бебе беше јадено пред нецели два саата. Топло ја препорачувам!

zverkica, MilaSs12 and MissChievous like this.
  5. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Cena?

6. sani99

sani99 Популарен член

Здраво
    Денес за прв пат се измолзував ама толку малку едвај 20ml :sweat:
    Ве молам што препорачувате да излезе малку повеќе млеко? Исто така измолзеното млеко до колку часа мора во фрижидер или на собна температура?

7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Не дојам затоа што примам антибиотици. Денес прв пат ми затежнаа, па пробав да се молзам со електрична. Ужасно ме боли. Имам рамни брадавици и тегнењето ме пече. Башка градите ме болат како некој да ми ги боксирал цела вечер.
    Кажете некој совет како побезболно да се измолзам? За 10 мин излезе буквално капка.

8. manako1

manako1 Форумски идол

Истуширај се со потопла вода и при молзењето масирај ги градите.

MissChievous likes this.
  9. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Туширај се со топла вода или замотај мокра топла крпа околу нив пред да се измолзуваш, и масирај. Пошто не се убави разработени каналите подобро е прво рачно да се измолзуваш па после со пумпа. И кај мене тешко искачаше, на овој начин одкако ги разработив, после за 7 мин измолзував цело шишенце од 150мл со рачна пумпа.Но имав и многу млеко :!:

MissChievous likes this.
  10. mamaJana

mamaJana Популарен член

Намести ја пумпата убаво да ја опфаќа брадавицата, мене ме болеа ако не ги наместев убаво.
    Незнам каква Пумпа имаш, јас имам лансинох и прво прави масажа на градата па почнува со измолзување. Јас одприлика 15 минути се одмолзувам на двете гради истовремено и вкупно до 200 мл млеко излегува, ова периодов дека синко несака да цица, инаку не се одмолзувам редовно затоа што немам потреба, веќе ми е воспоставена лактација.

MissChievous likes this.
  11. kanella

kanella Популарен член

Истите совети како погоре би ти ги повторила и јас.
    Каков антибиотик примаш? Има антибиотици компатибилни со доење...

MissChievous likes this.
  12. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Уште сум во болница, ми даваа електрична на Авент. До вчера немав никакви знаци за млеко, денес се разбудив со отечени гради. Имам и рамни брадавици и мислам дека тоа најмногу ме боли, после 5 мин на пумпа, лажно се испапчени како отечени и после некое време пак се враќаат во рамна форма. Едвај издржав по 5 мин на града и излезе колку мало лажиче. Вечерва ги масирав добри пола саат (со паузи) со масло, па малце како да се смирија, ќе пробам утре пак пумпа.

Искрено не знам, во болница сум уште и нешто ми даваат.
    Се надевам на отпис утре, дома барем ќе имам повеќе удобност и прилики за облоги, тушеви, итн.

13. eta

eta Популарен член

Продадена е.

Sofronko likes this.
  14. kanella

kanella Популарен член

Ахам, побрзо опоравување ти посакувам :hug: прашај ги за антибиотикот, како што кажав најчесто не сметаат во доењето, јас примав антибиотик 10 дена бебе кога беше една недела, и еве сеа на 9 месеци повторно. Немаше никаков проблем.
    Продолжи со масажи, немој само грубо, нежно масирај се и рачно измолзи колку да ти олесни па кога ќе одите дома со бебе ќе се средите.

MissChievous likes this.
  15. mamaJana

mamaJana Популарен член

Боли на почеток, малку е мачен тој период на почеток ама биди упорна со масажи, ако неможеш со Пумпа и со рака од одмолзувај се.
    Јас земав две тетра пелени, уклучував пегла до мене, пеглам пелена, ја виткам градата во неа, кога ќе олади пелената, одново. Така неколку пати, па со една рака држи ја градата со една рака одоздола, со другата од вратот надолу до брадавиците нежно само масирај.
    Кога се одмолзуваш рачно немој да притискаш само на брадавицата, опфатија со цела ареола.
    Давај на бебе нека цица.
    Ако си во можност и ако немаш купено, купи си Пумпа, јас сметам дека е клучна на почетокот, неможев рачно да одмолзам колку што се полнеа брзо градите.
    Моја препорака Лансинох рачна Пумпа околку 3000 ден е, или иста таква електрична 10000 ден.
    Јас ги имам двете и сум презадоволна.

MissChievous likes this.
  16. teddy85

teddy85 Истакнат член

Мајки од каде можам да купам електрична пумпа на медела?

17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Vo groto apteki mislam ima. Jas kupiv od aptekata vo remedika ama mislam mozes i da naracas od kiwi.mk

teddy85 likes this.
  18. Anngella19972018

Anngella19972018 Активен член

Дали некоја мајка има пумпа што би ја продала, ве молам пишете ми

19. Sonchulka

Sonchulka Истакнат член

@Dee*Tee

Dee*Tee likes this.
  20. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Јас :hai: