Јас ја барам со цел да складирам млеко, бидејќи после 4ти месец ќе почнувам на работа и бар тие неколку сати што ќе сум да му даваат од моето. Второ дете ќе ми е па ептен сакам да го дојам зошто и првотп беше на ексклузивно доење ама тогаш бев 9 месеци на породилно, а сега мора да се вратам на работа па затоа барам некоја посаглам пумпа
Ако бебе цица и молзиш немаш гајле, само ќе се мачиш малку со препунување на гради. Не знам што и каде работиш, дали ќе имаш опција да молзиш и на работа, али очекувај и ова, да ти се преполнуваат градите поради сигнал на телото дека му треба повеќе млеко.
Ангел зошто складираш и се одмолзуваш? Јас сум убедена дека од тоа фатив мастит. Прекинав тогаш, а реално и јаде бебка па не е страшно и да немам млеко оставено.
Зошто ми се преполнуваат, бебе беше болничко и стануваше цицаше почесто навечер, градиве се навикнаа на тој ритам на 2ч, па престана се врати на старо цела ноќ да си преспива со едно или ниедно будење и еве 3 ден се будам со камен гради, одмолзувам колку да може бебе да фати да цица, се дави од млекото што и тече премногу. Како што и одговорив на Џули, не молзам по секој подој, утрово измолзев само сабајле да може бебе да цица оти преполни гради шприцаше, се давеше. Јас не молзам од 2м кога беше, се среди понуда побарувачка, имам полна фиока млеко, давав дури и на една мајка. Сега по потреба, ако одам никаде или вака кога ми се преполни.
Побарај на нет, ги има различни. По групите за мајки често ги среќавам ги препродаваат. Многу се практични. Ставаш во градник, слободни раце, не ти се мотаат црева, на крај само истураш и готово.
Па молзев кога имав потреба, за тоа пишував. На почетокот после секој подој молзев зошто бебе се успиваше и не напредуваше. Сега немам потреба редовна, само за надвор, еве вака ако ми се преполнат градите...
Таа тактика за молзење и давање молзено мајчино може да е погубна за некои доенечки парови. Посебно ако млекото не се дава со шприц. Плус постои голем ризик за мастит од молзење кога доилаката има доволно млеко.
Во образование сум(професор) и знам размислував и за таа опција што кога ќе ми се погоди ден каде што ќе мора да сум 4-5 сати...претпоставувам дека ќе мора да се одмолзувам по малку колку да ми олесни... Се надевам дека до 5 месец ќе воспоставиме некој ред во поглед на цицањето па и градите ќе се навикамт можеби на некој термин... Не знам веќе не сум паметна, некако како хаос ми е се.
Затоа и пишав, да очекува преполнување. Кај мене нема засега проблем од шише цице комбинација, а шприцот во болница ни направи проблем богами, побрзо, повеќе количина наеднаш и не сакаше да се мачи да цица.
https://haakaa.mk/product/pumpa-kap...qR4xoeBA4HMRGVgUZvg9ngk0c_tUeTKaQBgBkUkqRFTN0 Дали ја има некој
Баш оваа не, ама имам хаака користено. Не е пумпа, туку служи за собирање млеко што истекува. Работи на принцип на вакум, така да тегне, не пумпа. Кога ќе престане да тече градата, тоа нема сила да извлече. Значи тоа што ти оди во маицата ќе оди во хааката.
Ова не 3 пумпа пумпа, ова е за собирање млеко додека молзиш од едната страна. Тешко дека ова ќе извлече нешто многу млеко.
Ве молам предложете ми некоја пумпа што не е многу скапа, не за секојдневна употреба. Јас до сега се немам измолзено но следниов период ќе имам многу обврски па сакам полека да ја учам и на шише. Фала ви.
Ако досега не сте се молзеле веројатноста е голема воопшто да не можете да молзите. Градите се навикнуваат и дури и кај мене што молзев редовно првите 2ипол месеци и повремено овие 2 месеци, се потешко станува. Подобро земете на користење да пробате отколку да фрлите пари а да не можете да измолзите ни капка.
Благодарам за советот, и мене ми се чини така вака кога ќе се стиснам слабо тече. Баш ќе позајмам да видам дали ќе биде успешно.
Ти кажувам пред се да не се разочараш дека немаш млеко, имаш, ама не се градите научени на празнење со пумпа, научени се на доење.
https://haakaa.mk/product/pumpa-100ml/ Можеш со оваа да пробаш најди ги на инста имаат видео како функционира не е електрична туку како да влече бебе