Да се надоврзам, и мене ме интересира истото. И кога е најдобро да се измолзувам за да соберам доволно? Сега сме на подој од една града. Дали другата да ја измолзам кога цица или?
А бебче колкаво е? Секое е различно, некое пие повеќе, некое помалку. Ако е само на доење, треба прво да пробате, дали би прифатило шише
Prifakja da, inaku ima 20 dena pocnav uste na pocetok da se izmolzuvam i da probuvam so sise. Vtoro dete mi e, so prvoto prv pat probav na 2 ipol meseci i togas ne prifati a morav na predavanja da odam. Inaku molzam 60ml od edna grada mislam mozam i uste...
Мислам дека доста ќе му биде. Во првиот месец од 30-60мл би требало да пие. Мајчиното полесно се вари и може за брзо да огладне, на пр.после 1ч-1,5ипол. Молзи се цел претходен ден и остави за наредниот ден измолзено млеко. Млекото ќе го чуваш во фрижидер и по потреба ќе се затоплува за секој оброк
После секое доење, измолзување. За да се стимулира повеќе млеко. Штом цица само од едната града, истовремено можеш да се молзиш на другата 15-20мин. Ако е мало бебче, допрва ќе треба да стимулира за да се изрегулира лактацијата.
Навистина е така, работи 120 минути со едно полнење. Барем сега е така додека ми е нова. Супер ми се погоди пумпава
Која е разликата меѓу силиконската пумпа и бубамарата на Хаска? Има некој користено нешто од нив? Дали вреди да се купи?
И двете се за собирање млеко додека доиш или на пример додека молзиш. Ја имам ,,пумпата", така ми стои. Бубамарата е помала.
Јас користам нешто слично на бубамарата, само од Филипс. Мене ми се многу практични за собирање млеко од едната града додека дојам од другата.
Значи при доење од другата што ќе тече ќе се собере во бубамарата, па на наредното доење пак во истото само да се дополни, така ли? Не знам дали може да се собира пример од цел ден, нели треба првото соберено веднаш во фрижидер да стои? Знам со пумпање е друго, еднаш собереното го ставаш во фрижидер, а со ова не ми е јасно, бидејќи реално нема којзнае колку да истече од градата.
Јас имам 2 шишенца и кесички. По секое доење ја празнам школката во едно шишенце и веднаш во фрижидер. Со следното доење по 2-3 часа ставам во другото шише па и тоа во фрижидер. Пред следното доење ги комбинирам двете во едно шишенце *двете изладени, па го користам другото шишенце за новото млеко итн. Звучи малку комплицирано, па ако некој има подобар систем нека каже.
Не! Собираш и складирање одма, следно доење собираш и складирање посебно, откако ќе се олади и тоа тогаш ќе ги споиш. 2 млека на различна тт не е добро да се мешаат, само двете оладени или на собна тт. Од подој до подој можеш да ги миеш само со топла вода, да ги исплакнеш, навечер стерилизира евентуално.
Дали има некој искуство со рачна пумпа Медела или Филипс Авент? Бебето ми цица цело време немам потреба од измолзување, но да имам за повремено. Дали ќе ми врши работа?
Немам јас искуство со наведените но повремено и јас се измолзувам. Ја користам kikka boo leia plus-електрична е, мислам дека се тука некаде со цените а пумпата мене ми е одлична.
Дали имате искуства со некоја од пумпите.Пред 9 години ја користев рачна на бејби нова и ми заврши работа. Незнам дали воопшто да земам и која
Ако веќе даваш скоро 4000 за пумпа подобро земи ја на томи типи електричната пренослива што е барем нема да си врзана да стискаш и ќе завршиш повеќе работи.
Мајки продавам пумпа за измолзување на Томи Типи. Ја зедов пред 1 недела по препорака, само два дена е користена но снемав млеко. Купена е 2.900 ја продавам за 1.500 ден со 20 кесички за чување млеко гратис( и тие се 600 ден). Заинтересирани нека ми пишат да се договориме праќам и по карго.
Што препорачувате од пумпиве да се земи рачна или електрична? Сакам да бидам поупорна во доење овој пат и макар се одмолзувам на секои 2 часа. Само дајте ми препорака каква да земам. Ми е страв од електричната да не ми се направат рагади уште непочнати.. Ќе це тагнам тие што вр имам читано дека имате одмолзувано а сте активни на форумот @AngelOfArh @Brpbrp @MilaSs12 @Kaetana те тагнувам чисто мислење да ми дадеш како мама добро упатена во доење