Пoврaќaње кaј бебетo

Discussion in 'Бебе' started by mimidjon, Aug 28, 2016.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Тешко? Еурофарм секогаш ја имаат кога и да оди мм да зема.

2. eli25

eli25 Форумски идол

Пред 3,4 мес ја имаа само 2 пати еурофарм а ниту зегин ја имаа. Може била дефицитарна. Се јавувавме и по др.аптеки , немаше.

kukla21 likes this.
  3. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ауууу. Да си направиме залихи по дома чим е така.

eli25 likes this.
  4. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Ве молам предложете ми анти рефлукс млеко. Иако сме на доење, планирам да вклучам и ар по малку, зошто ова не се издржува веќе. Нон стоп само се пресоблекуваме...додека ја пресоблечам она пак во млазови ќе поврати и така по цел ден во круг.

5. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Мајки како да препознаам дали бебе од 25 дена има рефлукс? Многу лакомо цица, го држам да подждригне ама последниве 2 дена повраќа кога помалце кога пообилно. Млекцето е претежно без мирис, само еднаш ко да беше веќе сварено во желудникот. Искуства?

6. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Мајки морам да прашам за совет, искуство..
    Бебе има месец и си повраќа. Некогаш само бљуцка, некогаш баш повраќа повеќе.
    Ја држам да подждригне, но може повторно после тоа да поврати.
    Дали се работи за рефлукс или не незнам. Деновиве ќе одам на преглед деновиве.
    На доење сме иначе. Ноќе кога цица воопшто не повраќа, а денски да. Не на секој оброк, но многу често. Дали дека е повеќе време разбудена и постојано бара цицање..
    Ќе цица, повраќа, па пак цица, повраќа и така во круг 3,4 пати...
    Дали да купам млеко за рефлукс, дали перница за подигната да спие незнам веќее...
    Жал ми е и да ја гледам со млекото в уста, некогаш го држи (facepalm)(facepalm)

7. Doroti28

Doroti28 Активен член

Исто и мојата многу повраќаше. Со антирефлукс перница беше подобро, ама не се реши скроз, уштеја оставам на нејзе на под кога си игра 5+ е. Исто кога спие не повраќа. Еден педијатар вика рефлукс е, друг од што е преактивно бебе, јас приметив и кога јадам бел леб или било што со бело брашно е поизразено. Сега исклучив тоа од исхраната па подобро е. Последниот месец многу малце ми имаше напреднато, па почнав порано со немлечна дохрана, по препорака на педијатар. Исто само на доење сме, крвна слика и беше супер, уште ми е мистерија што поточно е проблемот...

8. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Мајки бебето ми е 17 дена и од пред 2, 3 дена почна да има грчеви. Денес ми поврати после доење неколку пати, онака не бљуцкање него поголема количина млеко. Помислив да не е вишак ама веднаш после тоа пак почна да си ги цица рачињата го ставив на града и цицаше. Прашањето ми е можно ли е од грчевиве да повраќа или....??? Го држам исправено да ждригне ама не сака...

9. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Истото е и кај нас. А што е тоа рефлукс???

10. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Разликата е во млекото/повраќаното што го исфрли. Рефлукс е кога млекото веќе стигнало во желудникот, но поради одредени причини не може да го задржи и го исфрла назад. Тоа се познава зошто е заурдено млекото. Вишок на примено млеко е само млеко.
    Еве. Ова и го пронајдов напишано во темава.

Мене ми рекоа не е ништо страшно. Супер си напредува.

Mihaela123456 and Andrejaaaaaa like this.
  11. Емина1

Емина1 Истакнат член

Zdravo bebe e 2 meseci nekogas koga blujcka e kako voda prozirno a e na doenje
    Sto znaci toa i sto da prevzemam ?

Mihaela123456 likes this.
  12. попкек

попкек Истакнат член

Значи дека е прејадено, го бљуцка вишокот, моето е 10 месеци и сеуште прави така.

Mihaela123456 likes this.
  13. ZULERA

ZULERA Истакнат член

Здраво и од мене, дали освен повраќање бебињата ви грчат во грлото како да имаат шлајм или мрсулчиња? На педијатар ни рекоа дека е рефлух и како ке зголемувам храна ке повраќа.. гледам сите пишувате за повраќање но не и за крчкање, нешто како прасенце што прави. Ве молам некој што има ваков случај да ми пише за да знам дека не сме единствени, малце ми е страф кога ја гледам таква.

14. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Мојата имаше такви симптоми кога беше бебенце . Се повлече само од себе . Мене дури не ми ни кажаа што е . Ми велеа од носето и е , ништо не и е , ќе и помине .
    Сега има две години и нема ниту трага од тоа грчење .

Кај нас , рефлуксот траеше додека не почнавме со немлечна дохрана . Некаде на четири месеци , матичната рече дека може да јаде кашички од јаболко домашно приготвени или купени , без додадени шеќери . Штом почнавме со кашичките , и повраќањето се намали . До шестиот месец , веќе воопшто не повраќаше ( освен , нормално кога има закачено некој стомачен вирус ) .

ZULERA likes this.
  15. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

И моето хрчка од храна... ми рекоа нормално е.
    А не сме имале рефлукс, не ни бљуцка, нит повраќа нешто многу.

ZULERA likes this.
  16. Ив10

Ив10 Истакнат член

и моето прави така многу бевме загрижени и во Систина ни кажаа дека е ларингиален стридор..и дека со тек ке помине но треба да се следи, на нет има доста информации за оваа состојба

ZULERA likes this.
  17. Bebuli

Bebuli Истакнат член

Majki da mi preporacate AR mleko.
    Vasi iskustva?:D:angel:

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Тоа ќе се среди кога ше почне со цврста храна, најчесто после 6 месец. Ние имавме голем проблем со тоа и те разбирам подполно ама АД нема да ти помогне, пошо "проблемот" е во тоа што филтерот помеѓу хронопроводот и желудникот не е доволно развиен.

19. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Дали бебе може да повраќа а да нема грчеви или повраќањето е знак дека ќе почнат за брзо?

Мислам на пообилно повраќање.

20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Дали има врска со грчеви не знам ама Нина повраќаше обилно до 6 месеци. Заради недоразвиен филтер помеѓу желудникот и хронопроводот. Неа и менував алишта по 3-4 пати на ден, ноќе исто. Ми рекоа ќе се среди кога ќе почне со цврста храна и така и беше.