Дали некој бил на малина, капина , јагода берење во Англија Какви се искуствата и ако некој бил на која фарма Дали плаќаат на норма Јас треба да одам на 6 месеци
Здраво, некој да знае дали е возможно да се оди во Англија есенва на три месеци и, доколку може, да ме упати каде да се обратам? : )
Некa се активира темава... знам само дека македонци во Англија зимаа сто евра ДНЕВНИЦА оваа година за берење јагоди
Jas bev vo anglija na malini i jagodi 3 meseca i nazad, inace mnogu nepredvidliva rabota od romanci glava ne dignavme deneska ako nemas norma nazad u kamp pa celo vreme te vrakjaat nazad na linija da doberes sto si propustil i red drugi raboti
Јас бев летово на фарма во Англија. Можам да кажам дека не е така лесто како што се збори одиш збираш јагоди и пари. Работата е физичка се работи и на дожд и на сонце. Имаше многу наши што не издржаа и рано си заминаа. На фармата беше полно со романци и со бугари кои се држеа меѓу себе , а на нас како што кажа погоре не праќаа во караван, не враќаа редот по два пати да го поминуваме итн. Пари да се прават, имаше недели каде што имавме околу 500£ а и лоши недели (кога врнеше со денови и немаше многу јагоди т.е работни саати) околу 250-60£ чисти. Сместени бевме во каравани од 4 до 6 луѓе. Караваните се на самата фарма. Имавме организиран превоз до маркет во градот два пати неделно. Недела ни беше слободен ден. Работниот ден траеше во зависност од обемот на работа. Имаше деноби кога работевме по 12 саати , а и денови кога работевме по 4. Најчесто работевме по 8 до 9 саати. Работното време најчесто почнуваше во 5 и 30ч. Јас искрено сум задоволна и планираме со сопругот повторно да одиме.
Здраво, преку која агенција бевте и колку наплативте? Моментално сум 4та година средно и планирам после матура и се тоа да одам во Англија на 3 месеци, да почнам некаде од Јули со работа.
Бев на работа преку Коузон. Визата , авиобилетот ме чинеа околу 750ев. + 100 ев за почеток за првата недела дур земав прва плата.
Да толку се на Wizzair, но сите патувавме до Хитроу затоа што од тој аеродром беше организиран превозот за фармите, не патуваме секој посебно тука патуваме како група од повеќе луѓе.
Jas sega preku edna agencija ke odam za anglija, satnina 11.55 isto berenje jagodi, samo me interesira da li ima nekoj slusnato za BSF Logistiks agencijata od skopje, direkcijata se naogja vo Skopje Kapitol Mall
Од Штип праќале во Англија (берба на јагоди, зелки и др.) да не знае некој Агенција е или приватно лице.