Здр.дечки, слушајно го видов овој форум и ме интересира ако има некој што е работил во Минхен - чистење канцеларии, како било, колку работни часа и колку се плаќало и околу другите трошкови шо како е било? Мене ми стигна договорот, аплицирав преку Контекст и ми кажаа да не се секирам за нишо, бил еден меѓу најдобрите работодавци, а фирмата на Ф.... (мислам дека ми ја кажа) и за смештај во студентски дом. Па ако има некој шо бил, нека пиша.... поздрав
Jas rabotev vo Minhen vo firma za cistenje 2008 i se bese mn ubavo,plakaat najmalku 8 evra od saat, samo tesko se snajdovme so smestuvanje. Sega pak mi treba nekoj informacija za smestaj od krajot na mesecot za vo Minhen pa do 15 septemvri, nekoj ako ima nekoja ponuda pisete ve molam. Fala odnapred
Разгледај овде http://www.wg-gesucht.de/wohnungen-in-K ... 2.0.0.html За во стан секако ти треба друштво за да ви биде поефтино. Нормално колку станот е подалеку од центар толку месечната ќирија е поефтина. Кога ќе кликнеш на станот кој те интересира имаш повеќе информации за тоа каде точно се наоѓа, за бројот на соби, кревети, интернет, тв и сл.
Zdravo. Jas imam aplicirano za rabota vo Germanija, preku agencija od Ohrid, koja gi israti dokuemntite vo ZAV vo Germanija. Megutoa seuste nemam dobieno dogovor za rabota. Vo nekolku navrati im isprativ pismo da se informiram za moite dokumenti, no mi odgovaraat deka seuste nema rabota za mene i deka treba da cekam. Site sto aplcirale ili veke se zamianti ili ke odat pokaso, no veke imaat dogovor. Sakam da ve prasam dali ima sansi da cekam da dibijam raboten dogovor, dali ne nekoj drug imal slicno iskustvo ili da ne se nadevam. Fala
Дали има некој што ќе оди на 01.07 во Минхен? Ако има такви нека ми пишат лична порака . Јас немам уште многу време за мислење, а сместување немам . Пуштете линкови од студентски домови во Минхен ако знаете. Мене конкретно ми стигна договор за во оваа фирма http://www.de.issworld.com/Pages/Frontpage.aspx... исто така ако има некој искуство во истата фирма нека го сподели. Ви посакувам на сите убаво да си поминете во Германија и секако задоволни да си се вратите . Поздрав. Познавам и други што не ги добиле договорите на домашна адреса. Конкретно и мене ми стигна пред 2 дена договорот, а за една недела треба да бидам во Германија. Не губи надеж никогаш не се знае, може ќе ти пратат договор за во август. Поздравче. posting.php?mode=edit&f=32&p=1165666
Дали има некој што ќе оди во Вторник (26.06) до ародромот во Грција? или некој што ќе оди за Франкфурт од Струмица и околината?
Разбрав за една фирма која поседува за работа во Германија и Австија фирмата е во Охрид и се вика Future step market еве и линкче до неа http://www.fsm-mk.com.mk дали некој има искуство со оваа агенција гледам има широк избор на професии за кои посредува.Само ми е страв да не е некој од оние маркентишки трикови за збирање пари
Planirame so bratucetka mi da otvorime vakva agencija vo Strumica, taa veke 24 godini zivee vo Germanija se i e poznato ovde i nema da e loso da go napravime toa samo ne znam kolku ke ima zainteresiranost...
Преку тоа ZAV кај што се испраќаат документи примаат само студенти или може било кој да аплицира за работа во Германија?
100% сум сигурна дека ке ви успее. Познавам еден куп студенти од тој крај што аплицираа за германија годинава. А можете да работите и со работници и онака во тој крај секој втор има БГ пасош. Сунфлоуер преку таа агенција одат само студенти
^^Може фирмата т.е. седиштето на фирмата да Ви биде на домашна адреса, па така нема да плаќате кирија. Инаку мислам дека некаде околу 6000 ден. се плаќа за отворање на фирма (за ДОО и за ДООЕЛ), во Централен Регистар би Ви ја објасниле постапката и кои документи ви биле потребни. Ќе Ви треба и сметководител кој исто така го плаќате (зависи кој ќе Ви биде ама некаде околу 1800-2000 ден е најфтиниот сметководител без ДДВ). Што се однесува до други трошоци, еднаш годишно се плаќа фирмарина и таа е 7000 ден, потоа секој месец мора да пуштате плата за вработените (вие две на пр.), при што најмалку може да бидете пријавени на 10.700 ден. плата плус придонеси (околу 4000 ден. месечно), секој месец си плаќате радиодифузна такса од 190 ден....ако оваа сметка не ја платите може да ви биде блокирана сметката и извршител да Ве репне со казна околу 6-7000 ден. Тоа ми текнува во моментов....па со среќа. Ако нешто сум згрешила, однапред се извинувам, не бев целосно запозната со постапката за отворање на фирмата, па само некои блиц моменти ми останале во сеќавање.
Мислам дека во тој случај следи стечај или затворање на фирмата, со тоа што колку што разбрав многу било потешко да се затвори отколку да се отвори фирма. Е сега пред да се отвори фирмата се пополнува еден формулар (заборавив каков беше) со кој потврдуваш дека имаш капитал во вредност од 5000 евра, па во случај да не можеш да ги исплатиш платите, фактурите итн. мислам дека најпрво се врши ликвидација на тој капитал.... не знам најискрено дали во ваков случај се ангажира извршител или не. Не ми е познат овој дел од постапката. Затоа треба добро да се размисли пред да се отвори фирма.
Ама ете на пр. отвориш фирма и во почеток првите месеци дури се разработи остваруваш да речеме многу помали приходи на пр. 100-150 евра, а со тие што попрво дали плата дали други трошкови...не иде некако одма во стечај да иде на неразработено. Тие 5000 евра може да ги имаш вложено веќе однапред во компјутери, уредувања и сл. не мора да се пари како пари колку што јас разбрав. Компликејтед
Види не знам како е ако се остваруваат помали приходи, едноставно не знам, нашата фирма има сега за сега доволно приходи и можеме да ги исплатиме сите плати, фала Богу за тоа, не дај Боже да дознаам како би било кога би немале приходи и да мора да ја затвориме. Е сега тој формулар со кој се потврдува дека се има капитал од 5000 евра всушност е однапред подготвен кај Проценител, има неколку проценители пред Централен регистер, мислам дека се плаќаше некаде околу 500-600 ден. ама го потпишуваш под полна материјална и кривична одговорност дека сите податоци се точни.