Zdravo na site. Dali nekoj znae kako ide procedurata da se zakaze termin za rabotna viza za germanija. I dali prvin treba da se obezbedi rabota ili moze da se izvadi rabotnata viza pa poslem da se bara rabota mithad dali imase bajdeno rabota pred dobivanje ba vizata ili poslem dobivanjeto ke baras rabota. Posto jas sakam da podnesam ama neznam dali moze da mi dadat zasto nemam seuste najdeno rabotodavec so koj bi sklucil dogovor. Pozdrav i mnogu ti blagodaram ako mi odgovoris
Prvo termin se zakazuva posto se ceka godina vreme jas dva meseci pred terminot da mi dojde najdov rabota
Ako mislis sanitaren certifikat za gastronomija (Mc.Donalds, Burger King) pisi prasaj sto te interesira ?.
Bez dogovor za rabota Moze da dobies viza samo za 6 meseci. Taa viza ti sluzi da odis vo germanija i da najdes rabota( rabotodavec) no za da dobies takva viza treba nekoi uslovi da se ispolnat, e koi se tie uslovi ne znam so tocnost.
Мора да има високо образование и овие документи И средства на блокирана сметка 2 формулари, читливо и целосно пополнети на германски јазик и своерачно потпишани (со латинични букви). 2 биометриски фотографии од понов датум. пасош со доволна важност, во оригинал и 2 копии. биографија (CV) на германски јазик, за професионалната кариера, своерачно потпишана, во 2 примерока. мотивационо писмо на германски јазик, со податоци за планираниот престој за барање работно место (бранша, област, регион, времетраење на престојот/сместување и сл.), своерачно потпишано, во 2 примерока. доказ за финансирање на престојот во Германија (гарантно писмо или сопствени финансиски средства докажани преку извод од банка), во оригинал и 2 копии. свидетелства, дипломи за завршено образование, во оригинал и 2 копии и превод на германски јазик во 2 примерока. доказ од датотеката АНАБИН дека Вашето образование стекнато во странство е признато и може да се спореди со образованието во Германија, (www.anabin.kmk.org), во 2 копии. откако барањето се одлучи позитивно, пред да се издаде визата потребно е да приложите и доказ за патничко здравствено осигурување, доколку доказот претходно не сте го приложиле, во оригинал и 1 копија.
Јас во Келн ја платив 25 евра мислам, ама можно е да има разлика од град до град. Главно мислам дека околу 20 евра би требало да е.
Jas sum platil 30€, drugarka na drugo mesto 40€, zavisi od regionot kade se izdvava certifikatot . Ќе оди ли некој студент/ка во Albstadt-Ebingen да работи во McDonalds, Burger King ова лето ? :Р
Здраво. Ми треба смештај во Минхен па случајно некој ако познава што издава станови или соби нека ми пише.
Moze ! Ako ne ti se vo red dokumentite moze i da se odbijat, NO posakuvam da ti dojde rabotnata dozvola POZITIVNA za studenti ne e nesto strasno retko se odbivaat epten ako imà manipulacija so dokumentite, lazni podatoci etc. Ovoj period ima guzva i malce se ceka za da dobies rabotna dozvola.