Јас малку несвесно забегав во темава...скроз сме надвор од дискусијата за која е наменета да не ја уништуваме. Инаку ме интересира кои сериозни агенции од кај нас посредуваат за работа во Германија без превари ама не за студенти, ако има некоја таква?
Ajde decki, jas dobiv dogovor za cistanje, od Rettler kompanijata vo Minhen. Pocnuvam so rabota od 1 avgust. Kako sto razgledav niz forumot tesko e za prestoj da se najdi.. ako ima nekoj bilo kakva informacija da se pomogni neka pisi..
Jas sum momentalno vo Germanija, najdov edna kompanija za cistenje plakaat 9 evra od saat, no bidejki se mala kompanija nemaat polno rabotno vreme. E sega da ve prasam...moze li da zemam vtora rabota na primer od onie raboti sto se 400eura basis? (okolu 50 rabotni casovi i gi rabotis koga imas vreme ti) ne znam dali e dozvoleno za studentite da zemaat po dve raboti?
Mislam deka mozes da rabotis 2 raboti, da nadopolnis rabotni saati... Samo da te prasam za smestuvanje kako najde, i dali lesno se najduva ?
Па летна работа за студенти на 2-3 месеци. Мкдоналдс, бургер кинг, пица хат, чистење болници, канцеларии, мртовечници, старечки дом..... толку се. И да не ги забораваме излегувањата, журките и пијанките навечер. Сѐ на се собираш искуство со работа, нема трте мрте, ако забушаваш ќе те пратат дома. После тие 3 месеци не ти се ни доаѓа дома.
Јас би избрала Пица Хат барем ќе се најадам ко човек, ги обожавам. А за забавата имам само еден коментар, еднаш се живее
A како оди исплатата, каква картичка од банка треба да имам? Имам јас и дебитна и Маестро ама не можело со тие
Ќе си отвориш во Германија нова сметка во некоја од нивните банки. Ќе прашаш каква треба. едит: инаку зависи, некои кеш даваат, некои на картичка, а други пак со чек. Зависи од фирмата.
mislam mozi da si otvoris ovde smetka od sparkase banka, posto ima i tamu sparkase.. ako gresam neka me ispravi nekoj
deutche bank dava karticki samo drugite ne bidejki ne im se isplakalo a sodeutche banka ti ja optvoraat i plakas 5 evra na bankata sekoj mesec super e taa ......jas sum zadovolen
Konecno najdov nesto rabota, e sega..bratuced mi raboti vo istata fabrika no toj e so bugarski pasos i mu sopiraat 650 evra od platata toj e vo treta klasa mislam bidejki zenet e a semejstvoto ne mu e ovde. Vo koja klasa spagaat studentite, isto po tolku pari i na mene li ke mi sopiraat od platata?
Јас разбрав пола евро од саат сопирале е сега како оди тоа во проценти немам појма. После кога ке си дојдеш тие пари можеш да си ги вратиш преку некоја агенција германска демек се сметале како пензиско.
Mi treba pomos! Veke imam najdeno rabota vo Germanija, no mi rekoa deka moram da odam preku ZAV.. Znaci ZAV treba da mi ja odobri rabotata taka? Tie ke go kontaktiraat rabotodavecot?