meandyou и plavusha = една иста особа нова сум на форумов ама не е тешко да се забележи, јас не знам зашто не си пишуваш од само еден профил де од еден де од друг прашуваш за работата во Германија
Здраво на сите јас студирам во Германија и познавам многу луѓе што беа тука на работа. Сите првично многу среќни и задоволни кога ќе слушнат дека платата е од 900 или 1500 евра во зависност од тоа што работиш... но никој не зема предвид дека во Мекдоналдс се работи по 10 часа и дека нема како кај нас ај цигара да испушам, па ај кафе да се напијам, па ај да зборам на кратко на мобилен,па ај со колегата да свртам муабет итн. Такви работи тука нема... се знае колку време е паузата и после нема трте мрте, туку само работа :Д плус доста луѓе имаа проблем да најдат смештај затоа што газдите на становите како прво не сакаат да ги издаваат собите за само 3 месеци... тука договорите за смештај се најмалку на една година или на неограничено време ... знам дека една моја многу добра другарка имаше големи проблеми со газдарицата на станот.... прво и рече кирија е толку и толку, па после и ја покачи ѕа 50 евра, па после пак најде некоја глупава причина и пак и ја покачи киријата за уште 50 евра ... девојчето не можеше да се буни, зошто како прво одвај го најде станот, а како второ немаше потпишано договор. исто така познавам луѓе што преку врски успеале да најдат некаков сертификат за познавање на германски јаѕик, а поима немале од германски. Кога дојдоа тука и кога шефовите видоа дека поима си немаат од германски, не само што не им дозволија да работат, туку и луѓето мораа сами да си ја платат авионската карта за назад, без ниту едно заработено евро... значи беа уште и во зијан... Со ова не мислам никого да обесхрабрувам, туку само сакам да кажам дека не е се така розово како што мислат повеќето... поѕдравче и многу среќа на сите
извини сега го видов постот., не сум но за некоја година ке аплицирам па дај бозе да ме примат Тешки ли се студиите во германија и како за сместувње? Viele grüße aus Mazedonien.
Дали од агенцијата Контекст даваат некакви часови по германски јазик за заинтересираните кандидати, доколку немаат познавање на јазикот? И ако даваат, колку пари кошта сето тоа, да не е ѓаол и пол Оти еден познаник така пред 2 години замина Германија, а врска од германски си немаше, па отишол во Контекст на неколку часови по германски, и тие му потпишале документ дека знае јазик и без проблем си отиде на работа
Еве нешто ново што прочитав по форумиве за FSM.... Spoiler Уште еден преварант се офајди од маката и простотилокот на македончето и незаинтересираната и неспособно полиција, секој кај нас може да дојде и за 15 дена да заработи неколку десетици илјади евра и да му ја кидне. Типот од оваа агендија бил германец, 22 лица ми платиле по 500Е за лажни догорои со гаранција заверена кај нотар дека парите ке му бидат вратени доколку не им биде одобрена виза или не заминат на работа. Сега останаја без пари и без работа типот преку ноќ го нема повеке во МК. Случајот пријавен во полиција , а одтаму одговорот е ќе тужиме и кќе чекаме да се пронајди мангупот можно е да потрае и неколку години, Наздравје бричење. Ај ве молам тие што бевте годинава, пишете како поминавте, како ве плаќаа? Сакам да отидам другото лето. Слушав дека некои работеле и во фабрики во селца и живееле во студентски домови. Конкретно сум заинтересирана за некоја работа во фабрика, затварале теглички и слично, а не за чистење...Има некој информации за таква работа?
Рано е за да ни кажуваат како поминале, најверојатно уште се на печалба Ајде тие од феминките кои заминавте летово за Германија кога ќе се вратите кажете ни поминавте .Јас наредното лето планирам да одам Германија, па уште од сега си собирам информации Планирам да си аплицирам со време - некаде во октомври или ноември-преку Контекст. Ме интересира тоа испрашувањето за германски како иде, оти некаде прочитав дека во Контекст ќе имало како тест за проверка на знаењето по германски јазик(ако грешам нека ме поправи некој). Јас го имам изучувано германскиот 3 години, ама одамна беше, па морам да се потсетам, сум го заборавила
Здраво девојки! Уште сум во Франкфурт јас, здравје треба да се вратам дома околу 10ти септември, па ќе видиме. Веќе неколку пати пишав дека ми е многу убаво овде, и фала Богу, се е поразлично отколку кај нас. Нема споредба со нашата земја во никој поглед. Франкфурт е мултикултурен град, има жители од сите страни на светот, ама баш од сите. Мислам дека најмалку Германци има, се е странци. Можеби затоа и не се чувствувам како аутсајдер тука, одлично се вклопив во средината. Има што да се види, каде да се прошета, каде да се излезе, супер е, мене ептен ми се допаѓа. Јас дојдов овде преку Контекст, и иако имав одредени проблеми на почетокот со смештајот, кауцијата, превозот до работа, сепак се се среди на крајот, и сум презадоволна. Тие ми ја најдоа работата во МекДоналдс, смештајот. Е сега, точно дека патувам саатипол до аеродромот кај што работам, ама тоа е. За догодина здравје ако идам пак, ќе знам сама да си барам смештај, а веќе некои од колегите од работа се понудија да ми помогнат. А таму на работата, еден куп Бугари, Романци, Хрвати, Полјаци, Кинези... не има од секаде, Бангладеш, Етиопија, Тајван... За јазикот, јас го учев само во средно 4 години, и мислев дека сум заборавила и дека овде ќе правам сендвичи, но ме ставија на каса. Солидно го познавам германскиот, сега тоа можам слободно да го потврдам Ги разбирам муштериите, а и не е воопшто тешко, хамбургер си е хамбургер и на македонски, и на англиски и на германски Ние сме вкупно 14 македонци што работиме во истиот ресторан, од кои 4-5 појма немаат од јазикот и работат во кујна. Ама немаат никаков проблем, знали може и во МекДоналдс да се работи без јазик. Нормално, мора барем англиски да се знае. Не е точно дека шевофите или Германците не сакаат да ти зборат на англиски јазик,овде сите знаат и го зборуваат.Бадијала ме плашеа дека строго германски се зборува, нема врска. Пожелно е да се знае германскиот јазик, нормално, ама не е толку страшно и да не го зборувате многу добро. Платата е добра, зависно од тоа колку работни саати имаш во месецот, ама работата е многу напорна. Мене веќе ми испукаа капилари на нозете од одење и стоење... За тие пари што ќе ти ги дадат добро ќе се изнаработиш. Ама тоа е. Инаку, барем кај нас, не е толку строго за кратка пауза за пушење, или мала ужинка. Шефовите ни дозволуваат кога нема многу работа да земеме краток здив, покрај онаа пауза од пола саат која не следува секој ден. Се на се, задоволна сум, од следната година ќе знам подобро и тоа е. Се читаме во Македонија. Поздрав
И дали превозот ти беше обезбеден од Контекст или сама се снаоѓаше? И дали е голема разликата во цената помеѓу автобуска и авионска карта? Леле ама напнавме ама то е
девојки јас сакам само едно да знам ДАЛИ АГЕНЦИИТЕ ЗЕМААТ ПРОВИЗИЈА ИЛИ НЕКАКОВ ПРОЦЕНТ ОД СМЕСТАЈОТ КАДЕ СТО СИ СМЕСТЕН? јас на пример сакам да аплицирам здравје наредна година за берлин,минхен или франкфурт зосто имам таму фамилија, но да престојувам кај нив за да не плакам сметки, агенцијата само да ми ја најде работата. ДАЛИ Е МОЖНО ОВА???
Можно е. Агенцијата само ти наоѓа работа, а за сместување ти дава само некои адреси, што е добра воља на агенцијата... Можеш слободно
Во МекДоналдс плаќаат 7.5 евра од саат, и дневно имаш во просек по 8 саати. Кај нас тешко даваат да остануваме прекувремено затоа што има многу вработени и нема потреба. Инаку, втора работа не можеш да најдеш во Германија, не е дозволено, а и едноставно енмаш време за тоа. Никој овде не вработува на црно. Јас за превозот сама се снајдов, како и сите кои одевме преку оваа агенција. Дојдовме овде 10 луѓе и имавме попуст во агенцијата со која патуваваме за картите. За назад, исто со нив ќе си одам, здравје. И да, можеш ти да си најдеш смештај, а тие ќе ти најдат работа, не е проблем тоа.
Девојки фала ви на одговорот околу смештајот,но ме интересира дали е можно КОНТЕКСТ ДА ТИ ОБЕЗБЕДАТ ДИПЛОМА ЗА ПОЗНАВАЊЕ ГЕРМАНСКИ, И КОЛКУ БИ ЧИНЕЛО ТОА ОД ПРИЛИКА?? јАС СЕРТИФИКАТ НЕМАМ, И ПОЗНАВАЊЕТО МИ Е ЕПТЕН ЗА ПОЧЕТНИЦИ НО ЕВЕ ГЛЕДАМ ПО ФОРУМОВ ДЕКА ПРАКАЛЕ И ЛУГЕ КОЈ НЕ ГО ПОЗНАВААТ МНОГУ ЈАЗИКОТ
И јас сеа во октомври планирам да аплицирам преку контекс за во Франкфурт ама за чистење на објекти пошто не го знам многу јазикот,имам познаници во минхен на истата работа работат по 10 часа дневно значи си земаат дополнителни 2 часа бидејќи има работа,е сеа незнам како е за во Франкфурт дали има работа за ова чистење на објекти мислам ако познаваш некого па да споделиш негово искуство. Во Минхен претежно на овие позиции се работи во собание,телевизија значи се чистат канцеларии. М оја братучетка исто така работи во Франкфурт на аеродром во мекдоналдс и се фали дека и било убаво но имало некои кои чистеле хотели па се жалеле дека нема доволно работа па некои и се вратија. Секоја информација ќе ни биде добредојдена не има многу на форумот што ке ви се придружиме наредното лето и сме малку напнати што како прв пат ке одиме. Поздрав