Ke ve zamolam nekoj da mi pomogne...imav termin vo ambasadata minatiot mesec,no me vratija vo salterot...jas aplicirav za viza za kvalifikuvani kadri,zatoa imam bescheid od Germanija,dogovor za rabota,isto taka imam i potvrda koga treba tamu da go polozam drzavniot ispit za medicinska sestra...me vratija nazad mi rekoa nov termin treba da si prais...A moj kolega ska istite dokumenti otide za eden mesec...sega se plasam da pravam drug termin,znaci da apliciram za rabotna viza..oti sum slusnala deka za taa viza se ceka edna godina
Kfalifikuvani kadri se smetat Luge so zavrseno VISOKO OBRAZOVANIE. Ne mozes kako medicinska sestra da napravis termin vo delot za kfalifikuvani kadri bidejki toa ne e propisno spored nivni kriteriumi. So sredno obrazovanie med.sestra, mehanicari i i drugi struki odat po obicna postapka. Predlog : nov termin za D viza (rabotna viza)
Одиш во финанцам и пополнуваш документ за која година го враќаш оставаш германска сметка и ти го враќаат за пколу 8 недели
zdravo, jas aplicirav za rabota preku eviva agencijata za vrabotuvanje dali ima nekoj sto apiciraj ovoj period? moze nekoj od posikusnite da kaze kolku im bila platata, kolku placale smestaj, kolku im bila zashtedata mesecno? fala mn
Здраво, прв пат пишувам во оваа тема, се надевам дека некој поупатен ќе ми даде одговор. Воопшто не сум запознаена како оди процедурата за заминување во Германија од причина што ни јас ни сопругот немаме амбиција ни желба за заминување во странство, но едноставно некогаш животот ќе те натера..Германија затоа што сестрата и зетот на мм се таму, сеуште несакаме никој да знае затоа пишувам овде. Прашањето ми е следно дали постои можност да заминеме заедно во Германија на неколку месеци со македонски пасоши со бебенце од 7-8 месеци? Која е процедурата и дали они би можеле да ни помогнат?
Здраво,дали некој знае дали можам да аплицирам за термин за виза а приотоа да сум на летна студентска работа или кога ке се вратам во Македонија тогаш да аплицирам за виза?
Здраво дали има некојаа што била да работи во McDonalds или што живеела во Келн? Или ако има некој што планира да оди летово нека ми пише?
Здраво на сите,би сакала да ве замолам за мислење.Сопругот има аплицирано за виза за Германија,за возач во Дојче пост.Чекаме се уште термин,но денес дознавме дека за работа во дхл,дојче пост и сл.каде што има комуникација со странки бараат сертификат А2.Дали некој има информации колку е тоа точно? Се работи за Баден Вутемберг Ви благодарам
Постои можност да заминете било каде и да престојувате 3 месеци. Процедура нема, еден од вас треба да најде работа и преку таа добиена работа да се регулира престојот. Заминување сите тројца не изгледа како добра опција, бебето треба да има доктор во најмала рака, туристички тоа не може. Тој што има повеќе шанси за работа треба да оди и да си ја проба среќата.
Во ред е само прашав а човечки е да се одговори како што треба, не мора со исцрпувачки одгоовори хмм..мислам затоа служи овој сајт за да се помогне меѓусебно и секој кој прашува да му кажеме доколку знаеме, а доколку не се знае подобро да не се одговара зашто сувишно си го губите времето, се надевам нема погрешно да го разберете и ова Поздрав