Дали знаеш некакви новости тие што аплицирале покасно како тебе а во случајот и јас аплицирав покасно на 31.01.2020 со тоа што дали ќе треба пак да се регистрираме за нов термин бидејќи за нас за термин е рано да ни стигне сега незнам ти кога си аплицирала ,ама со оглед на ситуација малце повеќе ќе се пролонгира.
Не, не знам ништо друго, и мене тоа ми беше прашањето. Јас имам аплицирано пред една година скоро, крајот на летото 2019...
Епа ништо не преостанува ,единствено да се чека ако не почнат да даваат работни дозволи малце повеќе ќе чекаме а и со ситуацијава така е,неизвесно е а може во амбасада да убрзаат на есен дај боже ќе видиме што ќе биде
Јас поддадов за термин во октомври 2019та, но сеуште нема ништо. Многу лошо со ситуацијата не се знае ништо. И незнам зошто нема никакво известување за другите како нас, дали треба да чекаме или ќе мора повторно да аплицираме за нов термин.
Se nadevam nema da ima potreba da aplicirate pak, inace koj znae kolku ke treba da cekate potoa za nov termin. Za nekvalifikuvani rabotnici se ceka edna godina minimum, a vie vekje cekate od minatata godina. Zatoa cekajte za novosti, i vo bilo koj slucaj, insistirajte da vi se zeme vo predvid cekanjeto.
Здраво , дали некој одел на студентска работа преку Евива Штип ? Дали може да ми кажете колку чини целиот процес ?
Здраво, јас сум вонреден студент, но сакам повторно да работам во Германија како студент. Дали можам да земам потпис, печат од факултетот за документот Imatrikulationsbesheinigung, односно дали ќе можам како вонреден студент да имам статус како редовен студент во Германија (не сакам да ми кратат голем износ на данок). Имам по сајтовите, групите прочитано, дека им ставиле на некои печат и дека имаат дозвола исто како и редовните студенти, но навистина ми треба точна информација . Јас не сум пријавена во ујп, работам од дома и одржувам часови во школите. Доколку не можам, дали некој знае начин како да постапам и како би било најдобро да се снајдам. Поздрав.
Mislam deka mozes, ako ti dava fakultetot odobrenie za vreme na leten ili zimski raspust da rabotis vo Germanija mozes bez problem. Danokot vo germanija ne vazi od toa dali dali ti si redoven ili vondreden student i di si prijaven vo UJP ili ne. Danokot vo Germanija zavisi od drugi faktori kako : Bracniot status Tvoite primanja (kolku casovi mesecno rabotis) Na kolku rabotni mesta rabotis etc etc..! Pozdrav
Здраво сакам да прашам Татко ми има бг пасош, сега планираат да одат кај брат ми во Германија Посредникот преку кој одеше му рекол дека може да му изваде некој документ од Бугарија и дека со тој документ може да работи и мајка ми и јас во Германија Некако не ни е сигурно баш 100евра е документот Нешто како уверение пишува на него требало да се преведува да му стават апостол печат и на документот ме пишува мене мајка ми и брат ми но тој веке има бг пасош Дали некој бил во слична ситуација како да постапиме Да напоменам не сум малолетна, мажена сум ако тоа игра некоја улога
Здраво на сите.. Се зачленав специјлно за оваа тема.. Ме интересира некои од вас што биле на работа во Германија на 3 месеци за колку време добиле работна виза,договор и преку која агенција аплицирале. Исто така ме интересира и дали сега скоро има некои кое ќе патуваат во Германија. И дали сте слушнале за агенција од Скопје под име АГ Скопје ? Дали имаат патувано со нив .. Многу ќе ми бидат од корист и вашите мислења. Убава вечер
Jas sum vo Germanija kako 2 student rabotam za 3 meseci. Za 3 meseci viza nema, znaci ne postoi takva viza tuku za 3 meseci imas samo Arbeitserlaubnis od ZAV (Bundesagentur für Arbeit). So taa rabotna dozvola koga ke dojdes posle pravis raboten dogovor so rabotodavecot. Se ceka dosta za toa 4-5 meseci, i so taa rabotna dozvola imaa pravo samo 90 dena de prestojuvas vo Germanija za 1 godina. Za agencijata AG od Skopje ne znam nisto, nemam info za fakva Agencija. Pozdrav
Дали е изводливо сега, гледам сеуште низ странициве нудат посредници работа за како студент да ти најдат работа поточно со чистење по хотели, изводливо ли е сеа баш во пандемијава? Може мислење да дадеш?
Sega ovoj period Ne. Zasto? Bidejki oficialniot leten odmor na site univerziteti zavrsuva i ti treba za kratko vreme (1mesec) da dojdes da rabotis. Ne gi slusajte agenciite za posreduvanje bidejki oni imaat samo licen interes. Rabotna dozvola treba da cekas od ZAV prvo pa dokumenti da sredis pa smestuvanje etc etc. Za zimska sezonska rabota okej moze a za sega ne.. Pozdrav
Loso se izraziv z od januari. Inace ne e agencij coek e i nudi vo hotel cistenje, preporaclivo zeni, ama mozelo i mahi 10.80 saatnica.
Za Januari okej mozes da apliciras, za hoteli nemam iskustvo nemam nekoja informacija kakvi pravila ima. NO, pred da odlucuvas informiraj se dobro za koe mesto stanuva zbor, za smestajot za transport, ako smestajot ti e daleku od rabotnoto mesto ke treba da patuvas so voz ili bus e toa kosta : i vreme i pari. Druga rabota mesecno kolku saati rabotis minimum i drugi detali koi se na tvoja korist. Pozdrav
Здраво, сакам да прашам дали сте биле Вие на зимска работа ? Во принцип за колкав период е таа работа , дали е како летната или е пократка поради распустот? Фалааа
Haii Ne na zimska rabotna sezona ne sum bil niednas, bidejki trae pokratko poradi raspustot i ne sum imal vreme na zimska sezona da rabotam vo Germanija. Ti moze da odis i za 3 meseci vo Zima isto kako vo leto ako probas da napisds 90 dena raspust I AKO " ZAV " spored toj dokument (immatrikulationsbescheinigung) ti dava rabotna dozvola . Pozdrav
Zdravo, naletav na strana pod imeto 'Studentska Rabota vo Germanija', nudat rabota vo blizina na Numberg, me interesira dali nekoj imal iskustvo so niv? I dali bi bilo vozmozno da se odi bash sega? Rabotata e na 3 meseci mislam.